Uniunea Europeana a acuzat oficial grupul Intel ca a incercat prin practici ilegale sa scoata de pe piata procesoarelor compania concurenta Advanced Micro Devices (AMD).

Printr-o declaratie de obiectii, Executivul european anunta ca Intel a incalcat prevederile legale pentru a exclude principalul sau rival, AMD, de pe piata microprocesoarelor, noteaza cotidianul The Times.

„Intel a comis trei tipuri de incalcari ale legislatiei antitrust si a monopolului.”, se precizeaza in comunicatul Comisiei Europene, care sustine ca trustul ar fi acordat reduceri de pret producatorilor de computere, pentru ca acestia sa cumpere majoritatea procesoarelor de la Intel, si a platit producatorii pentru a amana sau anula lansarea unor produse care aveau in componenta cipuri AMD.

De asemenea, Intel este acuzat ca ar fi vandut procesoare clientilor strategici sub pretul pietei, in contextul concurentei cu AMD.

Comisia Europeana investigheaza, inca din 2001, strategiile de piata ale concernului american Intel. Executivul comunitar poate amenda grupul, in cazul in care va considera ca acuzatiile sunt justificate. O astfel de amenda se poate ridica pana la 10% din cifra anuala de afaceri, dar analistii considera ca sansele ca penalizarea sa fie atat de ridicata sunt reduse.

AMD a dat in judecata Intel in SUA si in America de Sud, pentru concurenta neloiala, insa nicaieri nu s-a ajuns pana acum la proces. La sfarsitul anului 2006, cota de piata a AMD era de 25%, dar a scazut ulterior la 19%, potrivit firmei de cercetare a pietei Mercury Research.