Schimbarile climatice pe care le resimtim in aceste zile produc si modificari la nivelul faunei din Romania. Specialistii sustin ca studii aflate in curs de derulare vor arata, cel mai tarziu anul viitor, gradul in care incalzirea globala afecteaza stilul de viata al faunei din tara noastra.

Biologul Cosmin Manci, de la Administratia Parcului National Retezat, precizeaza ca incalzirea climei din ultimii ani a facut ca doua specii de pasari care traiau in zonele sudice ale tarii sa-si mute cuiburile spre nord. iar unele specii de libelule sa fie in pericol de disparitie.

Profesorul Angheluta Vadineanu, seful Catedrei de ecologie sistemica de la Universitatea Bucuresti, considera ca este doar o chestiune de timp pana cand efectele incalzirii globale asupra faunei din Romania vor deveni evidente pentru toata lumea: „Momentan sunt vizibile canicula si furtunile. La nivelul animalelor si plantelor efectele clare apar in cativa ani”.

Broaste cu probleme de reproducere

Modificarile in viata unor amfibieni care obisnuiesc sa hiberneze in perioada rece au inceput sa apara inca din iarna. „Pentru ca a fost o iarna calda, unele specii de broaste nu au mai hibernat si, pentru ca au fost temperaturi ridicate, au depus ouale mai devreme decat normal.

Dar a fost apoi un val de ger care a inghetat totul, iar aceste specii au deja probleme cu reproducerea”, explica biologul Cosmin Manci.

Alta specie care ar putea avea neplaceri este broasca de pamant - care obisnuieste sa hiberneze vara, fenomen numit estivatie.

„Cand nu ploua, aceasta broasca intra sub pamant si sta acolo pana apar precipitatiile. Daca nu ploua vreme de luni intregi, ea va sta sub pamant mai mult decat trebuie si risca sa moara.”

Pasarile se muta la nord

Structura faunei si comportamentul speciilor nu se modifica de la an la an, spune Manci, insa specialistii au observat unele modificari si au inceput realizarea unor studii. Biologul Parcului National Retezat vorbeste despre doua specii de pasari care traiau in zona sudica si acum inainteaza spre nordul tarii.

„Spre exemplu, Lastunul de stanca traia in zona Herculane, iar acum a ajuns in sudul Muntilor Retezat, la Retezatul Calcaros.” Adica aproximativ 100 de kilometri mai la nord. Cealalta specie de pasari, Drepneaua Mare, traia prin anii ‘60-’70 in Dobrogea, iar acum, spune specialistul, poate fi vazuta mai sus de Cluj, prin Cheile Turzii.

Si unele specii de libelule care obisnuiau sa traiasca in zone alpine au urcat si mai mult spre piscuri, iar speciile de turbar’i risca sa dispara.

Sturionii devin solitari

Desi numeroasele studii care au demarat in ultimii doi ani si in tara noastra nu sunt inca finalizate, experienta unor tari ca Franta, Marea Britanie si Norvegia indica faptul ca salbaticiunile din Romania vor resimti din plin supraincalzirea:

Integral in EvZ

de Tatiana Dabija, Laurentiu Mihu