Bugetul general consolidat a inregistrat in primul semestru venituri de 58,5 miliarde lei, reprezentind 15% din PIB, in timp ce cheltuielile totale s-au ridicat la 59,3 miliarde lei, respectiv 15,2% din PIB, rezultind un deficit de 0,19% din PIB.

Veniturile totale la bugetul de stat au insumat 22 de miliarde lei, din care 12 miliarde reprezinta impozite si taxe indirecte, iar 6,7 miliarde de lei sint impozite profit, venit, salarii si cistiguri din capital. Bugetele locale au incheiat primul semestru cu un excedent de 3,2 miliarde de lei, circa 0,8% din PIB, compensind in mare parte soldul negativ de la bugetul de stat.

Pe surplus s-au mai plasat bugetul asigurarilor sociale de stat, cel al asigurarilor pentru somaj si Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Bugetul consolidat pe intregul an presupune un nivel al veniturilor de 32% din PIB, cu doua puncte procentuale mai mult decit in 2006. Deci, la jumatatea anului, procentul veniturilor bugetare in PIB, de 15, este ceva mai mic decit prognoza bugetara “impartita” pe doua semestre.

Cu alte cuvinte, pentru a se ajunge la procentul de 32, incasarile bugetare vor trebui sa creasca in cel de-al doilea semestru al anului.

Integral in Cotidianul