Este primul caz in care o persoana de etnie roma este despagubita international pentru rele tratamente din partea politiei romane. Macovei a fost primul aparator al lui Belmondo Cobzaru, batut in urma cu 10 ani in sediul politiei din Mangalia.

Dumitru Cobzaru, cetatean roman de etnie roma, a castigat, ieri, procesul intentat statului la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), pentru ca nu i s-a facut dreptate in tara, dupa ce a fost batut de politisti, in urma cu 10 ani. Pe 4 iulie 1997, dl. Cobzaru s-a ales cu un traumatism craniocerebral, care a necesitat doua saptamani de ingrijiri medicale, dupa o vizita la Politia Mangalia.

Marturia verisoarei sale, care l-a insotit la politie si a vazut echimozele pe care le avea dupa ce a iesit de acolo, nu a fost luata in considerare de procurorii catre care Cobzaru a facut plangere.

In rezolutia de neincepere a urmaririi penale, Parchetul militar Constanta a scris ca „atat reclamantul, cat si tatal sau sunt cunoscuti de mult timp ca elemente antisociale, fiind predispusi la acte de violenta si de sustrageri si se afla mereu in conflict cu coetnicii lor din municipiul Mangalia”.

Nici atacarea rezolutiei nu a dat roade, prim-procurorul Parchetului militar Constanta concluzionand ca nu exista probe care sa-i incrimineze pe politisti.

CEDO a stabilit ca politistii s-au facut vinovati de aplicarea de tratamente inumane reclamantului, iar autoritatile nationale nu au anchetat cazul impartial si aprofundat, incalcandu-se astfel articolele 3 si 13 ale Conventiei europeane a drepturilor omului. De asemenea, CEDO a constatat ca reclamantul a fost victima a discriminarii, incalcandu-se astfel articolul 14 al Conventiei.

Pentru aceste motive, Curtea de la Strasbourg obliga statul roman ca, in termen de 3 luni, sa-i achite lui Dumitru Cobzaru 8.000 de euro despagubiri morale, plus 14.271 de euro cheltuieli de judecata.

Integral in Gandul