„Normalii” de la Tantava doreau acte de handicapat, ca sa aiba hrana si adapost gratuit. Comisia de evaluare, trimisa de la Bucuresti, le-a dat ce si-au dorit, dar in felul acesta le-a restrans dreptul de a munci si a iesi la crasma satului. Acum sunt suparati si sparg geamurile centrului.

Romania e pe cale sa breveteze un nou concept de protectie sociala: integrarea oamenilor sanatosi printre cei cu handicap.

"Cum nu da bine la public sa arunci pe strada cu „handicapati”, „secretarul de stat de la Agentia Nationala pentru Persoane cu Handicap, Silviu Didilescu, mi-a zis ca nu-i bine sa-i dea afara de la Tantava, ca-si dau foc in fata la guvern”, spune directoarea DGASPC Giurgiu, Adelina Voicu.

Solutia gasita de eminentele cenusii de la Bucuresti a fost sa trimita in luna mai o comisie, cu un obiectiv clar: „Seful comisiei le-a dat la toti pe banda gradul III de handicap”. In felul acesta, „pacientii” s-au ales cu acte in regula de persoana cu handicap.

Doar ca unii dintre ei s-au vazut lezati in libertatea lor de oameni normali, care pana mai deunazi „mergeau in sat sa-si cumpere bauturi si tigari sau la munca pentru bani”, activitati incompatibile cu noul statut de „om handicapat”. Legal, ei nu mai pot iesi decat cu bilet de voie si insotitor, iar angajatorul trebuie sa le asigure conditii speciale de munca.

Unul dintre cei handicapati de ordinul de la Bucuresti, Ionel Iordan, ne-a prezentat ieri actele din care se poate reconstitui, ca dintr-o foaie de parcurs, traseul sau de la om normal la persoana cu handicap. Astfel, in 2002, cautand un adapost, omul s-a aciuat la Tantava.

Integral in Gandul