Serviciul Romån de Informatii a recunoscut, intr-un comunicat de presa, uriasa operatiune de „shareuire“ pe care o face. Deocamdata, adevarul este recunoscut doar pe jumatate. SRI spune ca trimite fisiere audio catre SIE, DNA, DGIPI si Directia de Combatere a Crimei Organizate din IGPR.

Pana acum, oficial, se stia ca SRI este cel care intercepteaza convorbirile, face inregistrarile si trimite la aceste institutii doar redarea lor si suportul pe care s-a facut inregistrarea.

Mai este un pas pana la aflarea adevarului complet si se pare ca acest lucru va fi facut de Comisia parlamentara de control al SRI inca din cursul acestei veri: la capatul celalalt al fibrei optice nu ajung inregistrari ale unor convorbiri, ci, „la cererea beneficiarului“, convorbirile sunt transmise live.

Asta inseamna ca toate aceste institutii, in intelegere cu SRI, incalca esenta legii, care stabileste ca SRI este singurul care poate face interceptari si inregistrari de convorbiri telefonice.

Serviciul Roman de Informatii nu spune adevarul «in timp real»

Serviciul Roman de Informatii a reactionat, ieri, oficial, in urma informatiilor aparute in presa. Comunicatul Serviciului nu spune clar daca institutiile- partenere ale Serviciului asculta in timp real convorbiri telefonice.

„SRI este autoritatea nationala in materia interceptarii comunicatiilor telefonice, sens in care celelalte institutii invocate (Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul de Informatii Externe, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul MIRA si Directia de Combatere a Crimei Organizate din IGPR), dupa obtinerea autorizatiilor legale pentru interceptarea comunicatiilor,

se adreseaza serviciului nostru pentru punerea in aplicare a acestora“, se arata in comunicatul Serviciului.

Colaboratorii SRI detin tehnica specializata...

Cu toate acestea, comunicatul mai arata un fapt care lasa loc interpretarilor: „Institutiile mentionate detin echipamente tehnice cu ajutorul carora pot realiza activitati de preluare a fisierelor audio de la SRI si transformarea in fisiere scrise (redarea semnalului audio).

In cazul Directiei Nationale Anticoruptie, operatiunea tehnica de preluare se realizeaza incepand cu data de 01.03.2006, la solicitarea expresa a acestei institutii, in baza Protocolului incheiat la 02.03.2004.

Echipamentele respective nu permit punerea in aplicare a autorizatiilor legale pentru interceptarea comunicatiilor telefonice (realizarea propriu-zisa a interceptarilor), operatiune tehnica aflata in competenta SRI“.

Integral in Gardianul

de C.S.