Presedintele Basescu a facut o mutare importanta in scandalul promulgarii legii pensiilor, pozand intr-un avocat al pensionarilor, sustine EvZ. In schimb, Cotidianul noteaza ca pensionarii l-au lovit pe Basescu cu avionul “lui Voiculescu”, seful statului aratandu-se deranjat de acest gest. Si Romania Libera scrie ca Basescu i-a indemnat pe pensionari sa-si faca "un steag" din a cere autoritatilor sa raspunda la intrebarea: "De unde vor veni pensiile majorate?". Totodata, Gandul prezinta cateva dintre replicile date de pensionari presedintelui in timpul intalnirii.

Basescu, avocatul pensionarilor

„Cresterea pensiilor a fost o decizie politica pe care o aplaud si o sustin”, a batut Basescu in cuie pacea cu pensionarii, starnind insa mirare din loc in loc, in sala. „Insa trebuie sa stim acum de unde vin banii”, a insistat el avansand un nou termen-limita pana la care guvernul sa faca publice sursele de finantare a pensiilor pentru 2009-2013: sfarsitul acestui an.

„In mine veti avea un avocat care nu va inceta sa ceara aceste surse”, a spus Basescu in entuziasmul salii. „Avocatul pensionarilor” a dat si o tema federatiei abia puse pe picioare: „Sa va faceti un steag din a cere autoritatilor identificarea si comunicarea publica a surselor de finantare de la 1 ianuarie 2009. Altfel riscati”, a avertizat el.

Atingerea coardei sensibile a celor de varsta a treia a adus si aplauzele. „Poate cu dumneavoastra ma mai intalnesc sau pot sa evit intalnirile. Dar cu mama si cu socrii ma intalnesc lunar. Mi-ar fi foarte greu sa le spun „mama, v-am mintit”„, si-a inmuiat vocea Basescu acoperit subit de aplauze.

„Sunt convins ca aveti nelinistea daca etapa a doua, de la 1 ianuarie 2009, se aplica sau nu. Este o neliniste pe care o am si eu, si socrii mei, si mama, o neliniste careia trebuie sa i se dea raspuns public”, si-a argumentat presedintele presiunile asupra guvernului. (de Anca Simina)

Integral in EvZ

"Avionul de hartie a lui Voiculescu"

Presedintele Traian Basescu a fost deranjat de faptul ca la Congresul Federatiei Asociatiilor Pensionarilor a primit de la un pensionar un avion de hirtie, acuzindu-l pe acesta ca a facut gestul la indemnul lui Dan Voiculescu si al lui Ion Iliescu.

Dupa discurs, pensionarilor li s-a permis sa adreseze intrebari sefului statului, iar, la un moment dat, un barbat s-a apropiat de tribuna de unde vorbea Basescu si a strigat catre sala ca, dupa toate cite au primit pensionarii de la presedinte, e timpul ca si acesta sa primeasca ceva de la ei.

El a scos dintr-o sacosa un avion albastru, confectionat din hirtie, si i l-a dat presedintelui, spunindu-i ca poate zbura cu acest avion spre Bruxelles. Basescu a zimbit, a luat avionul si s-a apropiat de microfon spunind ca, daca gestul ar fi fost o simpla gluma, ar fi fost foarte reusita.

Cazul facea aluzie directa la decizia CSAT de a aproba achizitionarea unor avioane noi care il vor deservi, in special, pe seful statului.

Presedintele a adaugat ca gestul reprezinta insa mai mult decit o gluma, acuzindu-l pe batrin ca a vorbit inainte cu Dan Voiculescu si ca ar fi fost indemnat de Ion Iliescu. Basescu l-a intrebat, la microfon, pe barbatul respectiv cum il cheama, dar acesta se indepartase. ’’Daca era o gluma, va mai dau inca doua glume care trebuiau facute. Este prima, poate urmeaza celelalte doua.

Pacat. In momentul de fata, presedintele Romaniei zboara cu un avion vechi de 32 de ani. Nu stiu citi romani s-ar mai urca in avioane cu o vechime de 32 de ani”, a completat Basescu. (de Cristian Oprea)

Integral in Cotidianul

Steag pentru atentionarea autoritatilor

Basescu a mai afirmat ca nu intelege "ezitarea partidelor" de a se aseza la masa pentru a identifica sursele de finantare pentru cresterea pensiilor dupa 2009, indemnand pensionarii sa-si faca "un steag" din a cere autoritatilor sa raspunda la intrebarea: de unde vor veni pensiile majorate?

"Legea privind cresterea pensiilor, pe care am promulgat-o recent, este necesara si si-au dorit-o toate partidele politice. Acum, trebuie sa se faca publice sursele de finantare pentru aplicarea acestei legi, pe o prognoza pana in anul 2013.

Ma refer la acest an deoarece perioada pana in 2013 este cea a exercitiului bugetar al Uniunii Europene, perioada in care Romania primeste 32 de miliarde de euro de la UE.

Nu imi este frica de prima etapa de aplicare - 1 ianuarie 2008, dar imi este teama de a doua etapa de aplicare a anului 2009, an in care imi inchei mandatul, si nu vreau sa credeti ca v-am mintit", a spus seful statului. El a subliniat ca este adept al unificarii sistemelor de pensii, precum si pentru un sistem unic de salarizare in domeniul administratiei publice.

Potrivit unei statistici prezentate de Basescu, pentru cei 25.969 de pensionari cu un venit de 50 de lei pe luna, majorarea de la 1 ianuarie va reprezenta numai 26 de lei. "Obiectivul acestei legi a fost scoaterea pensionarilor din saracie. Pentru cei cu pensii de pana la trei milioane lei (n.r. - vechi) are vreun efect? Categoric nu", a conchis seful statului.

Integral in Romania Libera

Replici dure din partea pensionarilor

Oamenii primesc un microfon in timpul intalnirii. In fata lui Basescu se face o coada de zece insi. Oameni simpli, fara pic de trac. Unii au visat toata viata lor sa stea ochi in ochi cu presedintele Romaniei.

„Prea multi pensionari anticipat, dom’le presedinte, asta a dezechilibrat balanta”, „Numai America are asa de multi parlamentari! Sa fie redus la jumate numarul de parlamentari ...”, „Ha, ha, haaa, aici va sunt partizan”, face Basescu, „... si in cealalta jumate sa fie adusi pensionari!”, „Noi ce mancam?”, raspunde presedintele.

Un batran urla din rarunchi: „Cine se face vinovat de toate astea, domnule presedinte de Republica? Raspunsul este: noi, pensionarii, ca n-am stiut pe cine vota! Rusine, rusine!”. O femeie: „Cu referendumul cat s-a cheltuit? Ce, banii aia nu puteau sa-i dea la ‘andicapati?”.

„Am fost pionier maritim. Noi traim foarte prost acum (bate aerul cu aratatorul). N-ati facut nimic pentru noi, marinarii!”. „Toti am stiut pe ce salarii ne urcam pe nava”, i-o taie presedintele.

Microfonul fierbe, Basescu e lac de sudoare, batranii ridica pumnii, intrebarile lor trec fara raspuns - acolo, jos, in sala, s-a starnit o mica rascoala la care presedintele, de sus, de la prezidiu, ramane rece. (de Alina Badalan)

Integral in Gandul