Spaniolul Alberto Contador a castigat editia din 2007 a Turului ciclist al Frantei dupa ce a terminat in pluton ultima etapa, disputata intre Marcoussis si Paris. Runda i-a apartinut italianului Daniele Benati care i-a devansat pe Thor Hushovd si Erik Zabel si a inregistrat a doua victorie in actuala editie, dupa cea de la Castelsarrasin.

Ultima etapa nu a schimbat nimic in fruntea ierarhiei generale, desi inaintea rundei diferenta dintre primii trei clasati era de doar 31 de secunde, cea mai stransa editie din istoria Turului. Insa in etapa a 20-a nici Cadel Evans, nici Levi Leipheimer nu si-au incercat sansa de a deveni campioni.

Astfel, spaniolul Alberto Contador, 24 de ani, castiga editia a 94-a, si devine al cincilea reprezentant al tarii sale care triumfa in Marea Bucla dupa Federico Bahamontes (1959), Luis Ocana (1973), Pedro Delgado (1988) si Miguel Indurain (1991-1995).

Contador a castigat in acest an etapa a 14-a si a preluat tricoul galben dupa runda a 17-a cand liderul la momentul respectiv, Michael Rassmusen a fost demis de propria echipa. Spaniolul si-a adjudecat si tricoul alb, destinat castigatorului in ierarhia tinerilor. Pentru victoria in Marea Bucla, Contador a primit un cec de 450.000 de euro.

Belgianul Tom Boonen a castigat tricoul verde, acordat liderului in clasamentul sprinterilor. Este primul sau triumf in aceasta ierarhie, dupa ce a castigat in acest an doua etape in Marea Bucla. Columbianul Juan Mauricio Soler Hernandez si-a adjudecat tricoul alb cu buline rosii, al campionului in ierarhia cataratorilor.

Editia a 94-a a Turului Frantei a fost una marcata de scandalurile de doping. Mai intai unul dintre favoritii competitiei, kazahul Alexandr Vinokurov a fost depistat pozitiv la un control anti-doping, parasind competitia alaturi de echipa sa, Astana. A venit randul italianului Cristian Moreni sa apara pozitiv la un test si, de asemenea, echipa sa, Cofidis s-a retras din competitie.

Dar principalul scandal a fost legat de danezul Michael Rassmusen, lider al ierarhiei generale, cel care a fost demis de propria echipa, Rabobank, deoarece a mintit cu privire la locul unde s-a pregatit in vederea Turului.

Clasamentul general al editiei a 94-a

1. Alberto Contador (Spania/Discovery Channel) 91h00'26"

2. Cadel Evans (Australia/Predictor Lotto) la 23"

3. Levi Leipheimer (SUA/Discovery Channel) la 31"

4. Carlos Sastre (Spania/CSC) la 7'08"

5. Haimar Zubeldia (Spania/Euskaltel) la 8'17"

6. Alejandro Valverde (Spania/Caisse d'Epargne) la 11'37"

7. Kim Kirchen (Olanda/T-Mobile) la 12'18"

8. Iaroslav Popovici (Ucraina/Discovery Channel) la 12'25"

9. Mikel Astarloza (Spania/Euskaltel) la 14'14"

10. Oscar Pereiro Sio (Spania/Caisse d'Epargne) la 14'25"

Clasamentul etapei a 20-a

1. Daniele Bennati (Italia/Lampre) 3h51'03"

2. Thor Hushovd (Norvegia/Credit Agricole) la 0"

3. Erik Zabel (Germania/Milram) la 0"

4. Robert Hunter (Africa de Sud/Barloworld) la 0"

5. Tom Boonen (Belgia/Quick-Step) la 0"

6. Sebastien Chavanel (Franta/FdJ) la 0"

7. Fabian Cancellara (Elvetia/CSC) la 0"

8. David Millar (Marea Britanie/Saunier Duval) la 0"

9. Robert Foerster (Germania/Gerolsteiner) la 0"

10. Manuel Quinziato (Italia/Liquigas) la 0"