Dupa succesul Transelectrica pe Bursa, unde va fi listata in proportie de 15a odata cu despagubirile acordate fostilor proprietari deposedati de comunism, care reprezinta un pachet de 5a din actiunile companiei, ne putem astepta la cresterea pachetului de actiuni listate?

Succesul Transelectrica la BVB era asteptat de toata lumea, dar nivelul la care s-a ridicat a fost o surpriza, inclusiv pentru noi. Acest succes se datoreaza in principal pozitiei de companie strategica si suntem interesati sa marim numarul de actiuni listate, dar niciodata Transelectrica un va ajunge sa fie integral listata la Bursa.

Statul trebuie sa detina in continuare pozitia strategica printr-un astfel de operator. Cu toate acestea, privatizarea completa, teoretic, nu ar afecta evolutia si rezultatele unui astfel de operator.

Cat priveste privatizarea producatorilor de energie electrica, nu vad niciun impediment sa nu fie privatizati, poate cu exceptia Nuclearelectrica si a unor centrale hidro care asigura reglajul pietei (Lotru, Portile de Fier, Tarnita). Acestea sunt vitale pentru controlul si reglajul sistemului.

Bani doar pentru unii

Cine poarta vina deselor defectiuni din sistemul de transport si distributie a energiei electrice din ultima vreme?

Sistemul e unul singur, dar responsabilitatile de alimentare a utilizatorilor finali sunt in sarcina Electrica. Pe partea de instalatii, investitiile Electrica au fost mai firave, in special pentru zona Bucurestiului, din pacate.

Echipamentele lor au fost proiectate sa reziste la temperaturi de pana la 45 de grade in statiile de transformare.

Noi am modernizat cele mai importante statii de inalta tensiune (n.r. - ultima investitie a fost in statia Brazi Vest, de 26 milioane euro).

Din capitalizarea bursiera am folosit pentru retehnologizare 140 de milioane euro in 2006, iar in acest an vom folosi 120 de milioane de euro. Pana in 2011 inclusiv, volumul investitiilor va depasi 100 de milioane in fiecare an.

Ce credeti ca lipseste liberalizarii pietei pentru ca oamenii sa-si aleaga alt furnizor decat Electrica?

Oamenii au nevoie de informare, de un consultant juridic si de oferte din partea altor furnizori. Cat timp acestia nu sunt interesati sa intre pe aceasta piata, tot Electrica ramane principalul jucator.

Eu nu m-as duce sa imi schimb furnizorul pentru ca este destul de complicat sa poti negocia cu o companie ca simplu locatar. In 2007, Transelectrica a semnat contracte de transport, de energie cu 123 de companii.

In total, sunt 134 de furnizori de electricitate, 68 de producatori, 25 de distribuitori si patru furnizori de servicii de sistem. Toti pot folosi aceeasi retea de transport si distributie.

Cand a fost listata Transelectrica, ministrul economiei de atunci, Codrut Seres, a spus ca succesul pe Bursa al sigurului transportator de energie va putea micsora pretul acesteia.

Daca toate se scumpesc, inclusiv materiile prime, este greu de presupus ca pretul va scadea, mai ales ca nicaieri in lume nu a scazut. Piata poate mentine pretul daca vor fi incurajate energiile regenerabile sau daca sporeste eficienta energetica.

Un articol de Catalin Balan

Integral in Evz