Anul trecut, conform informatiilor stranse din piata, compania estimeaza o posibila pierdere care s-a situat in intervalul 120-180 mil. euro.

Principalul efect nedorit al traficului de e-mail incorect gestionat este pierderea de informatii care se poate produce prin scurgeri de date confidentiale, in mod intentionat sau neintentionat (prin phishing sau social engineering).

Toate acestea pot duce foarte usor la pierderi de contracte, la intreruperea unor relatii de afaceri sau la pierderea increderii clientilor sau a partenerilor companiei in cauza, precizeaza specialistii Axigen.

"Nu de putine ori am intalnit firme unde traficul de e-mail necontrolat duce la blocarea traficului de Internet si chiar la intreruperea temporara a comunicarii electronice. Spre exemplu, daca un angajat trimite unul sau mai multe mesaje cu fisiere foarte mari poate afecta participarea la o licitatie online a firmei la care lucreaza.

Multi manageri nu realizeaza riscurile la care isi expun business-ul daca nu se preocupa de gestionarea eficienta a comunicarii electronice", spune Liviu Anghel, chief security officer in cadrul Axigen.

Romanii investesc prea putin in securitate

E-mailul tinde sa inlocuiasca tot mai mult comunicarea traditionala prin telefon sau fata in fata in mediile de business. Expunerea informatiilor confidentiale sau mai sensibile creste odata cu evolutia acestui fenomen.

"Este foarte posibil ca pierderile pe care firmele romanesti le pot inregistra in urma nereglementarii traficului de e-mail sa scada in urmatorii ani, in cazul in care companiile vor include in strategia lor de

dezvoltare politici de securitate adecvate activitatilor si amenintarilor prezente, asa cum se intampla in alte tari", a declarat Oana Bornaz, CEO la Axigen/Gecad Technologies.

Conform studiilor efectuate de companiile de securitate din Romania, dar si din alte tari, principalul factor de risc il reprezinta angajatii. Acesta, corelat cu utilizarea masiva a comunicarii prin e-mail, poate genera riscuri din ce in ce mai mari pentru companii.

"Spre exemplu, in alte tari, dupa cum arata un studiu Proofpoint: 31,2% dintre companiile cu peste 1.000 de angajati angajeaza personal care sa citeasca si sa analizeze continutul e-mailurilor care ies din firma.

Dintre companiile foarte mari (cu peste 20.000 de angajati), 38,8% angajeaza personal in acelasi scop", a mai adaugat Oana Bornaz. Conform unui studiu realizat la sfarsitul anului 2006 de GECAD NET si Avantera, 50% dintre companiile romanesti nu utilizau decat 2% din bugetul IT pentru securitate.

Un articol de Laurentiu Matache

Integral in Curierul National