„BRD ofera servicii de factoring intern, de export si de import atit in varianta completa, respectiv finantare, administrare, colectare, acoperire risc neplata debitori, cit si in variante flexibile (doar anumite servicii), conform necesitatilor clientilor“, spune Mihaela Dimitriu, director al Directiei factoring din cadrul BRD.

Compania de Factoring ofera servicii asemanatoare sub diferite denumiri, de la Total Factoring la Premium Factoring.

Conditiile pe care firma dumneavoastra trebuie sa le indeplineasca pentru a putea accesa o linie de finantare de tip factoring vizeaza in primul rind cifra de afaceri si profitul. „Firmele trebuie sa aiba o cifra de afaceri de minimum 300.000 de euro pe an, cifra de afaceri ce se ia in considerare in functie de estimarile companiei din bugete sau plan de afaceri.

De asemenea, firmele trebuie sa aiba minimum trei clienti/debitori propusi pentru factoring“, declara Valentin Chirca, CEO al Companiei de Factoring.

Pentru a apela la factoring la BRD, o firma trebuie sa fie client al bancii, sa deschida un cont acolo si sa aiba incheiate contracte/ comenzi de livrari de bunuri/prestari de servicii cu plata la termen de maximum 180 de zile. Exceptional se pot agrea termene de plata de pina la un an.

Costurile acestui produs constau in plata unei dobinzi pentru finantari si, respectiv, a unui comision pentru factoring.

„Nivelul comisionului de factoring se situeaza, in general, intre 1-1,5% din valoarea nominala a facturii; in final, costul total al operatiunii de factoring (dobinda+comision) este de aproximativ 2-3% din valoarea creantelor“, ne-a explicat Mihaela Dimitriu.

La Compania de Factoring, atit dobinda, cit si comisioanele sint negociabile cu clientul.

„Dobinda care se practica este exprimata sub forma BUBOR/EURIBOR + o marja fixa in functie de ratingul clientului, marja medie aplicata clientilor fiind cuprinsa intre 3 si 4 puncte procentuale. Dobinda se aplica la valoarea finantata din factura (80% din valoarea bruta a facturii).

La aceasta dobinda se adauga un comision de factoring, aplicat procentual la valoarea bruta a facturii. Comisionul mediu este de 1%“, a spus Valentin Chirca.

Integral in Cotidianul