Nu stiu de ce, dar am impresia ca printre marii nedreptatiti ai Hollywoodului se numara si Kevin Costner. Un mare actor, care nu primeste insa o recunoastere pe masura, fie ca vorbim de roluri mari sau de onorarii cu peste 6 zerouri.

Dupa consacrarea pe care i-a adus-o rolul lui Eliott Ness din „The Untoucheables“, in 1987, exista un singur moment de glorie in carnetelul de bal al lui Costner: filmul „Dances with Wolves“, din 1990, care i-a adus doua Oscaruri, pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor, si o nominalizare pentru cel mai bun actor in rol principal.

De atunci, mai putin de 20 de filme, niciunul cu adevarat memorabil, poate cu o singura exceptie, „The Bodyguard“, data nu atat de valoarea peliculei, cat de succesul inregistrat.

Poate din aceasta cauza Kevin Costner a ajuns sa fie privit cu reticenta, si de producatori, dar si de public. Ceea ce insa se dovedeste o prejudecata inutila in cazul ultimului sau film, „Mr. Brooks“.

Pe producatori n-a fost greu sa-i convinga, dat fiind faptul ca el si-a produs singur filmul, iar publicul, desi n-a dat navala ca la „Harry Potter“ sau la celelalte sequel-uri care ne-au astenizat anul acesta, a avut o surpriza mai mult decat placuta.

Un thriller „de vara“, bazat pe un scenariu cinstit, fara mari rasturnari de situatie, dar care gradeaza bine actiunea si nu e deloc previzibil, cu un buget destul de modest, deci fara efecte speciale, si cu un Kevin Costner in mare forma. Povestea e simpla - un afacerist de succes, cu o familie fericita, are un alter-ego care il face sa duca o viata dubla.

Camuflata in spatele unui hobby costisitor - ceramica, se afla placerea maladiva de a ucide oameni, ceea ce-l transforma intr-un criminal in serie. Un ucigas aparte, care ii contrazice pe toti cei care spun ca nu exista crima perfecta. Inclusiv pe clasicul politist obsedat de caz, interpretat aici de Demi Moore, care pandeste o greseala cat de mica.

Greseala care apare in cele din urma, dar care nu este de ajuns. Asa cum isi planifica crimele cu minutiozitatea necesara intocmirii unui plan de afaceri, eroul nostru gaseste iesirea. Iar finalul este pe masura recitalului oferit de Costner, intr-un film care poate fi considerat „de autor“.

Mr. Brooks

SUA, 2007

Scenariul si regia: Bruce A. Evans

Distributia: Kevin Costner, Demi Moore, Dane Cook, William Hurt

Thriller, 120 minute

Rating IMDB: 7,7/10

Rating SFin: 8/10