Fiecare structura federala sau administratie regionala din Rusia va dispune de o lista cu functiile cele mai vulnerabile la fenomenul coruptiei. Cei care ocupa aceste posturi vor avea salarii mai mari si se vor bucura de mai multe facilitati sociale.

In schimb, ei trebuie sa accepte sa fie monitorizati 24 din 24 de ore, atat in timpul liber, cat si la birou, in deplasari, etc. Asa reiese din programul de lupta impotriva coruptiei, aprobat de comisia guvernamentala de resort, anunta cotidianul Vedomosti.

“In functie de rezultatele acestui program, care va fi testat in 30 de departamente si regiuni, vom decide ce imbunatatiri se impun pentru aplicarea lui in toate organele puterii de stat”, a relatat vicepremierul Serghei Nariskin, seful comisiei guvernamentale pentru reforma administrativa.

Potrivit autorului proiectului acestei reforme, Vladimir Iujakov, de la Centrul de dezvoltare strategica, “masurile preconizate sunt intr-atat de dure, incat se afla la limita incalcarii drepturilor omului”.

In replica, vicepresedintele Uniunii Intreprinzatorilor si Industriasilor din Rusia, Igor Iurgens, a estimat ca in loc sa inventeze lupta impotriva coruptiei si tot felul de masuri mai mult sau mai putin drastice, statul trebuia sa-si reduca rolul in economic si sa “creeze un sistem multipartinic”.