Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a recunoscut ca partidul sau, Liberal Democrat (PLD), a suferit o infrangere zdrobitoare in alegerile pentru Camera Superioara a parlamentului, insa a dat asigurari ca nu va demisiona din functie.

Abe si-a exprimat speranta ca va ramane totusi la conducerea partidului pentru a-si putea continua reformele incepute, desi impasul politic generat de rezultate pune sub semnul indoielii pozitia sa, relateaza Reuters.

"Trebuie sa ne concentram asupra acestor rezultate si sa le luam in serios. Vreau sa continui reformele pentru a construi o natiune puternica si pentru a sprijini cresterea economica", a declarat Abe intr-o conferinta de presa.

Premierul nipon, in varsta de 52 de ani, a dat asigurari ca va consolida profilul de securitate al Japoniei, va amenda Constitutia pacifista a tarii si va asigura o crestere economica prin reforme si reducerea datoriilor publice.

Potrivit cifrelor oferite de Ministerul de Interne, in scrutinul pentru reinnoirea a 121 de mandate din cele 242 ale camerei superioare, PLD si aliatul sau, Partidul Noul Komeito, au obtinut doar 46 de mandate, in timp ce principalul partid de opozitie, Partidul Democrat, a obtinut 60 de mandate.

Coalitia de guvernare avea nevoie sa castige cel putin 64 de fotolii pentru a pastra controlul in Senat.

Desi partidul lui Abe detine in continuare o majoritate confortabila in Camera inferioara a Parlamentului nipon, mult mai puternica, premierul a declarat ca va remania Guvernul intr-o incercare de a recastiga increderea electoratului.

Premierul Shinzo Abe a venit la putere cu doar 10 luni in urma, cand se bucura de o mare popularitate, insa, electoratul nipon s-a aratat nemultumit de o serie de scandaluri si gafe in care au fost implicati membrii Guvernului.

Ministrul Agriculturii s-a sinucis din cauza unui scandal de coruptie, iar cel al Apararii a demisionat dupa ce a facut comentarii deplasate despre bombele atomice de la Hirosima si Nagasaki.