Scriitoarea Patricia Cornwell, numita si regina thrillerului psihologic, este autoare a numeroase romane politiste traduse in 32 de limbi si publicate in peste 35 de tari. Romanul sau, Ratiuni criminale, aparut la editura Nemira, este o intriga senzationala care o are ca personaj principal pe dr. Kay Scarpetta.

Investigand cazul disparitiei a doua surori din Florida doctor Scarpetta patrunde in abisul mintii unui criminal psihopat. Kay Scarpetta isi uneste fortele cu nepoata ei, Lucy, la Academia Nationala de Medicina Legala din Florida.

Cu ajutorul lui Pete Marino si al lui Benton Wesley dau de urma unui monstru diabolic care-si alege victimele la intamplare si le supune unor chinuri care le fac sa-si piarda orice dorinta de supravietuire.

De-a lungul investigatiei apar intrigi secundare, cum ar fi boala lui Lucy si manipularile lui Joe Amos care incearca sa-i faca pe cei din Academie sa-si puna intrebari despre conduita celorlalti.

„Basil trage ceva din maneca. La inceput, Scarpetta nu-si da seama ce este si nu intelege ce se petrece, dar curand Basil sare de pe scaun si ajunge in partea cealalta a mesei, iar ceea ce avea in mana se infasoara in jurul gatului lui Scarpetta. Ceva lung, alb si subtire, strans incolacit in jurul gatului ei.“ (Patricia Cornwell, Ratiuni criminale)

Patricia Cornwell s-a nascut pe 9 iunie 1956 in Miami, Florida. A absolvit Davidson College in 1979 si a inceput sa lucreze pentru Charlotte Observer, ca realizatoare a paginii de investigatii ale politiei, pentru care a primit Premiul Asociatiei de Presa din Carolina de Nord.

Dupa succesul rasunator al primului sau roman, Postmortem, Patricia Cornwell a inceput seria Scarpetta, care o are ca personaj principal pe dr.

Kay Scarpetta: Body of Evidence (1991), All That Remains (1992), Cruel and Unusual (1993), cu care a castigat prestigiosul premiu britanic Gold Dagger pentru cel mai bun roman politist al anului, The Body Farm (1994), From Potter’s Field (1995), Cause of Death (1996), Unnatural Exposure (1997), Point of Origin (1998), Black Notice (1999), The Last Precinct (2000), Blow Fly (2003), Trace

(2004 - Indiciu fatal aparut la Editura Nemira in 2006) si Predator (2005 - Ratiuni criminale), informeaza editura.