Curtea Constitutionala explica, in motivarea din dosarul Zambaccian, de ce Adrian Nastase sau orice alt fost ministru nu poate fi cercetat penal fara avizul Parlamentului sau al Comisiei speciale de la Cotroceni, pentru fapte savarsite in timpul mandatului, relateaza agentia Newsin.

Curtea Constitutionala considera "aleatoriu" criteriul prin care se face distinctie intre fosti si actuali membri ai Guvernului in privinta cercetarii lor penale.

"Exceptarea fostilor membri ai Guvernului din Legea 115 din 1999 privind raspunderea ministeriala de la procedura speciala, prevazuta pentru membrii Guvernului, potrivit unui criteriu aleatoriu, stabilit in functie de momentul declansarii procedurii in timpul mandatului sau dupa incetarea acestuia, constituie o incalcare a principiului de tratament consacrat de articolul 16, aliniatul 1 din Constitutie", se arata in motivarea magistratilor Curtii Constitutionale

Curtea Constitutionala precizeaza ca, daca un membru si un fost membru al Guvernului se gasesc in situatii juridice diferite, in ambele cazuri, angajarea raspunderii penale intervine ca urmare a savarsirii unor infractiuni in exercitarea mandatului.

Legea privind responsabilitatea ministeriala "instituie o masura de protectie a mandatului exercitat de membrii Guvernului, avand deci caracterul obiectiv al unei garantii constitutionale de ordin procedural, menite sa ocroteasca interesul public, si anume realizarea actului de guvernare prin exercitiul mandatului".

In 5 iulie, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a articolului 23 alineatele 2 si 3 din Legea 115/1995 privind raspunderea ministeriala, in motivarea decizie aratand ca actul normativ instituie o masura de protectie a mandatului exercitat de membrii Guvernului.

Instanta suprema va lua din nou in discutie dosarul Zambaccian in 7 septembrie, insa trebuie sa puna in aplicare decizia Curtii Constitutionale, care este obligatorie si general valabila.

Decizia Curtii Constitutionale, care urmareste eliminarea discriminarii dintre fostii si actualii ministri ajunsi in vizorul procurorilor, va avea drept consecinta refacerea dosarului de urmarire penala in toate cazurile in care au fost vizate persoane ca Adrian Nastase, George Copos, Serban Mihailescu, dar si modificarea Legii raspunderii ministeriale.