Articolul de ieri din Cotidianul, „Sefii ANL dau imprumuturi ascunse de miliarde de lei“, a determinat conducerea DNA sa se autosesizeze si sa demareze verificari asupra declaratiilor de avere ale membrilor din conducerea ANL.

„Datele din articolul «Sefii ANL dau imprumuturi ascunse de miliarde de lei» fac obiectul unor verificari preliminare ale DNA, urmind ca prin aceasta sa se stabileasca persoanele implicate si eventuala raspundere penala a acestora“, a explicat Biroul de presa al DNA.

Cotidianul a scos ieri la iveala, in exclusivitate, declaratiile de avere ale directorilor generali ai ANL. Potrivit acestor documente postate pe site-ul ziarului, sefii ANL si-au cumparat in ultimii ani locuinte, terenuri, masini de lux si si-au deschis depozite de miliarde de lei la banci.

Patru dintre ei, printre care se afla si directorul general al ANL, Gheorghe Popescu, au imprumutat zeci de mii de euro unor persoane fizice sau chiar firme private. Toate aceste informatii i-au determinat pe procurorii DNA sa ia la puricat averile sefilor ANL.

Directorul general al ANL, Gheorghe Popescu, s-a gindit sa ia si el masuri in urma unui alt articol aparut in Cotidianul.

Suparat ca in articolul „ANL ridica in secret un cartier pentru demnitari“, Cotidianul a aratat ca ministrul Mihai Voicu a primit repartitie pentru o vila ANL fara sa indeplineasca nici unul din criteriile de departajare, Popescu vrea sa elimine acum toate criteriile de departajare pentru atribuirea de locuinte ANL.

„O sa elimin criteriile de departajare, ca vad ca ne dau mare bataie de cap. Le vom elimina ca sa fie treaba mai simpla. Si vom lucra asa cum se lucreaza in toata tara: primul venit, primul servit. Am inchis amplasamentul si la revedere“, ne-a explicat Popescu.

Criteriile de departajare pentru locuintele pe credit ipotecar au fost introduse de ANL doar in Bucuresti, deoarece cererea a fost intotdeauna mult mai mare decit oferta. Astfel, criteriile referitoare la virsta, stare civila, handicap, persoane in intretinere etc. aveau rolul sa faca o ierarhizare a doritorilor.

Chiar si cu aceste criterii de departajare, principalii beneficiari ai locuintelor prin credit ipotecar din Bucuresti au fost demnitari sau directori ai ANL.

Cotidianul a dat exemple: ministrul Mihai Voicu, Lukacs Vilmos, presedintele Companiei Nationale de Investitii, Stelian Negrea, consilierul fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu, Nicolae Chiriac, director general adjunct al ANL, Alexandra Cornelia Tudorancea, consiliera-sefa la ANL etc.

Exemplele sint mult mai multe, dar conducerea ANL si cea a Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor tin secrete listele cu beneficiarii locuintelor pe credit ipotecar.

Avantajele cumpararii unei locuinte de la ANL prin credit ipotecar sint foarte mari. Ministrul Mihai Voicu a platit pentru vila sa cu patru camere 106.000 de euro, iar Lukacs Vilmos a achitat pentru un apartament cu doua camere doar 32.458 de euro.

Aceste preturi derizorii rezulta din faptul ca utilitatile sint asigurate gratuit de catre primarie, iar terenul este pus la dispozitie gratuit tot de primarie, pe durata existentei imobilului.

Un articol de George Lacatus si Dorin Petrisor

Integral in Cotidianul