Deocamdata, anchetatorii nu au declansat urmarirea penala, cercetarile fiind inca in faza de inceput. Cert este ca cele trei camioane, pline ochi cu alte deseuri animaliere, surprinse sambata de politisti pe malul raului Arges, urmau sa-si descarce incarcatura in acelasi loc.

Explicatia soferilor, conform careia deseurile urmau sa ajunga, de fapt, la Bacau, pentru a fi incinerate, dar ca s-ar fi abatut din drum pentru a face o baie in Arges, este de-a dreptul ridicola.

Cei trei soferi, Marin Nicolae, Marin Parvu, ambii din Slobozia, si Ionut Cirjoban, din Popesti Leordeni, care, potrivit Protan SA, si-au schimbat traseul prevazut in actele de transport, sambata, pentru a se scalda in Arges, au intrat de fapt fortand bariera de la intrarea in exploatare.

Constantin Balaceanu, agentul de paza de la bariera a vazut, in noaptea de joi spre vineri, cum doua masini acoperite au trecut spre malul Argesului.

Dupa un timp s-au intors, fara a-i trezi vreo suspiciune. Sambata, insa, celuilalt portar i s-a parut ca ceva nu este in ordine cu unul dintre autocamioane si i-a cerut soferului sa ridice prelata. "Numai ca acesta si-a ridicat geamul si a fortat bariera, iar dupa el au mai intrat inca doua camioane.

Colegul a chemat ajutoare si au putut fi prinsi cu ajutorul oamenilor din cariera care i-au blocat iesirea", a mai spus agentul de paza.

Avize pentru acoperire

Anchetatorii banuiesc ca avizele de insotire emise de societatea bucuresteana la 28 iulie sunt doar o acoperire pentru situatia in care transporturile ar fi fost oprite in trafic de autoritati.

Potrivit politistilor, deseurile animaliere apartin firmei Protan - sucursala Popesti-Leordeni, iar camioanele au fost inchiriate de la SC West Automotors Slobozia. Anchetatorii nu au stabilit inca de unde au fost colectate deseurile. Se stie doar ca este vorba de pui morti si resturi cabaline.

Pentru a-si sustine nevinovatia, reprezentatii Protan SA au declarat ca vor declansa propria ancheta in acest caz.

Pana una alta, societatea vrea sa-i scoata tapi ispasitori pe soferii celor trei camioane surprinse de politisti pe malul Argesului, care "si-au incalcat indatoririle de serviciu", schimband traseul prevazut in actele de transport cu intentia de a se scalda in rau.

Antecedente

Protan SA si transportatorul sau favorit, societatea West Automotors SRL Slobozia, nu sunt la primul incident de acest gen.

Potrivit surselor judiciare, in urma cu aproximativ zece zile, Politia Bistrita Nasaud a amendat trei soferi ai firmei West Automotors care transportau resturi animaliere de la Protan SA Bucuresti, la sucursala Dej, fara a avea documente de insotire.

Revoltator este faptul ca cei trei, la fel ca in cazul incidentului de la Adunatii Copaceni, incepusera sa deverseze deseurile in stare de putrefactie pe marginea drumului DJ 151. Politistii au blocat in trafic cele trei autotractoare, apartinand SC West Automotors, si i-au amendat pe soferi.

Pentru ca detine monopolul in colectarea si neutralizarea deseurilor animaliere, Protan SA nu se straduieste prea mult sa respecte clauzele contractelor incheiate cu firmele carora le presteaza servicii. Reprezentantii unei firme americane, care detine o crescatorie de porci langa Timisoara, i-au acuzat pe cei de la Protan ca au refuzat sa vina sa ridice peste 20 de tone de porci morti.

Desi Protan nu si-a respectat obligatiile contractuale, oalele sparte le-au platit tot americanii, care au fost sanctionati de Garda de Mediu si Directia Sanitar- Veterinara cu amenzi in valoare de 25.000 lei noi.

Reziduurile au fost ridicate

Pe malul Argesului, intr-un miros insuportabil, mai multe echipaje ale Politiei, Jandarmeriei, Directiei Sanitar - Veterinare si ale Garzii de Mediu asteptau, ieri, langa mormanele de deseuri animale "sa vina cineva de la Protan sa le ridice".

Nimeni nu dadea niciun fel de declaratie, motivand ca ancheta este in curs de desfasurare. Cu foarte mare greutate am aflat, de la unul dintre inspectorii Garzii de Mediu, ca "inainte de pranz a fost un autocamion care a incarcat trei tone de deseuri, iar acum o sa vina un altul".

Dupa mai multe ore de asteptare, a aparut si cel de-al doilea autocamion, tot de trei tone.

Imediat, sase-sapte oameni, imbracati in alb si cu masti pe fata, au inceput sa incarce sacii cu deseuri de animale. Directorul de la Protan a ajuns si el odata cu autocamionul, dar nu a dorit sa stea de vorba cu nimeni.

Un articol de Valeria Cupa, Andreea Ofiteru si Sorin Ghica

Integral in Adevarul