De pe urma lor castiga strainii si agentiile imobiliare. Pe de alta parte, in cazul unor suprafete situate in amplasamente aflate in apropierea oraselor sau a drumurilor nationale, pretul unui hectar ajunge chiar la 10.000 de euro.

Referitor la evolutia viitoare a preturilor, analistii apreciaza ca ritmul de crestere va fi de cel putin 10% pe an.

Potrivit estimarilor Business Standard, in Romania, preturile terenurilor pornesc de la 300 de euro pe hectar in judetele din Moldova (Vaslui), 500 de euro in sudul tarii (Teleorman si Giurgiu) si ajung la 1.500 de euro in vestul si centrul tarii (Timis si Sibiu), regiuni in care volumul investitiilor straine este mai mare.

"Sunt oameni saraci, care nu pot sa lucreze terenurile si care nu dispun de informatii. Iar astfel de situatii au fost in satele din sudul tarii, in judete precum Giurgiu, Olt si Dolj ", a declarat pentru Business Standard Stefan Nicolae, presedintele Confederatiei Agrostar.

Intermediarii castiga din tranzactiile cu terenuri

Acesta a precizat ca exista tot felul de intermediari care achizitioneaza terenuri, in special suprafete situate in apropierea localitatilor sau a drumurilor nationale, si a caror valoare de piata va creste foarte mult in urmatorii ani.

Si Culita Tarata, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din Romania, cu o suprafata de peste 60.000 de hectare, afirma ca taranii vand terenurile.

"Saracia si seceta ii determina pe tarani sa isi vanda terenurile. Taranul roman este distrus in acest moment. Daca nu vor primi sprijin financiar din partea Guvernului, agricultorii nu vor mai avea cu ce sa reinceapa un nou an agricol. Preturile terenurilor agricole vor scadea cu siguranta.

Vor veni italienii si vor cumpara terenuri agricole, cum au facut si in Banat si il vor lasa parloaga pana ii va creste valoarea si il vor vinde la preturi mult mai mari", a spus Tarata.

Analistii apreciaza ca in ultima vreme s-a remarcat o tendinta de reducere a suprafetelor agricole, pe fondul boom-ului din sectorul imobiliar, care a ridicat preturile pe piata. "Se renunta la folosirea terenurilor in scop agricol si transformarea lor in proiecte rezidentiale", a precizat Liviu Voinea, director executiv la Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Un articol de Viorela Pitulice si Otilia Caloian

Integral in Business Standard