Pentru a cultiva suficient porumb pentru a alimenta un automobil sa mearga 15.000 km, adica aproximativ un an, este necesara o suprafata de teren de peste 4 hectare.

Aceasta suprafata este suficienta pentru a asigura hrana pentru sapte persoane intr-un an. Rata de intoarcere a energiei din etanol obtinut din rapita este de 3 la 1, in timp ce in cazul petrolului aceasta este de 30 la 1.

De aceea, pentru a folosi pe scara larga combustibilul verde, este necesara cresterea productiei, ceea ce inseamna ca cererea de furaje destinate obtinerii etanolului va creste, in special ca urmare a cererii venite din partea unor economii care isi tureaza motoarele, cum este cazul Chinei si al Indiei.

In aceste conditii, pretul cerealelor si al plantelor oleaginoase va pastra tendinta de crestere la anul, o ieftinire fiind posibila doar in cazul obtinerii unor productii record, potrivit casei germane de comert cu cereale Toepfer International, informeaza Reuters.

Cantitatea de cereale si plante oleaginoase folosita pentru producerea de etanol este in continua crestere, de la 700.000 de tone in 2000, la 5,5 milioane de tone in 2006, pentru ca anul acesta sa ajunga la peste 100 milioane de tone.

Integral in Curentul