In zonele rezidentiale cu traditie din Capitala, preturile depasesc adesea puterea de cumparare a celor mai multi dintre cei care aspira la o casa noua. In acelasi timp insa, in Capitala sau la periferia acesteia se contureaza noi poli de dezvoltare.

Popesti Leordeni sau Stefanesti intra in forta pe harta afacerilor imobiliare. In acelasi timp, Otopeniul, Mogosoaia sau Chitila raman in continuare tintele predilecte ale celor care doresc un apartament sau o vila noua la marginea Marelui Oras.

Irina Petrescu, sales manager al companiei Esop Consulting, spune ca Sisestiul este una dintre zonele cu cel mai ridicat potential de dezvoltare in urmatorii ani.

"Printre principalele puncte forte ale acestei locatii se numara accesul usor catre DN 1, dar si catre Soseaua Bucuresti-Targoviste, proximitatea lacului si a padurii Baneasa", afirma Irina Petrescu.

La acestea se mai adauga o buna sistematizare a strazilor, dar si apropierea de aeroport.

In apropiere, la Odai, dezvoltatorul Globe Trade Center Romania (GTC) construieste deja 1.300 de apartamente. Felicity Residentials va fi construit pe o suprafata de zece hectare de teren si presupune o investitie totala de aproximativ 130 milioane de euro.

Suprafetele apartamentelor vor fi cuprinse intre 60 si 200 de metri patrati, iar un metru patrat va costa circa 1.370 de euro, plus TVA.

Dezvoltatorii au punctat, la momentul lansarii, ca avantajul pe care il aduc cumparatorilor este spatiul de trei ori mai generos decat cel dintr-un produs similar situat in interiorul Capitalei.

Astfel, doar un sfert din suprafata totala de 10 hectare este ocupat de cladiri, iar alte 30 - 35 de procente sunt reprezentate de spatiul verde, iar restul de spatii publice.

Mii de apartamente noi la Stefanesti Reprezentantul Esop Consulting subliniaza ca in aceasta zona predomina constructiile cu regim redus de inaltime, accentul fiind pus pe liniste si intimitate.

„Daca initial aici s-au construit complexuri de vile, acum exista tendinta de a se investi in blocuri de tip vila, creandu-se mini-condominiumuri prevazute cu toate facilitatile.

In prezent, pretul metrului patrat construit in zona variaza intre 1.300 si 1.800 de euro", spune Irina Petrescu. O alta zona cu potential identificata de specialistii din piata este Stefanestiul.

Calin Clinciu, director de comunicare al agentiei imobiliare Euroest, afirma ca zona de nord a Bucurestiului va atrage in continuare cele mai multe investitii din segmentul afacerilor rezidentiale.

„Pe langa aceste locatii traditionale, precum Otopeni, Buftea sau Mogosoaia, se mai contureaza si altele noi. Una dintre acestea este comuna Stefanesti", spune Calin Clinciu. Iar ultimele miscari ale dezvoltatorilor din rezidential par sa ii dea dreptate.

Compania spaniola Fadesa deruleaza in regiune o investitie de aproximativ 850 milioane de euro. In urma acesteia urmeaza sa apara in zona aproximativ 12.000 de case, situate pe o suprafata de aproximativ 650.000 de metri patrati. In zona sunt deja prezenti si alti dezvoltatori, de un calibru mai mic.

Real Construction Companies scoate pe piata apartamentele de la Hydra Residence, locuinte cu o suprafata maxima de 76 de metri patrati.

Tot pe apartamente in Stefanesti mizeaza si cei de la Terra Vision care au investit anul acesta 25 milioane de euro in extinderea ansamblului rezidential Terra Residence. „Chiar si in aceste conditii, autostrada este un factor decisiv in cresterea pe viitor a importantei acestei zone", concluzioneaza reprezentantul Euroest.

Popesti Leordeni, tinta constructorilor de apartamente Specialistii de la Esop Consulting mai identifica si alte locatii cu un potential crescut pentru dezvoltarea de proiecte destinate clasei medii.

Astfel, ei spun ca orasul Popesti Leordeni, dar si Prelungirea Ghencea au o serie de caracteristici care ii fac sa afirme ca, pe viitor, vom asista la o puternica ascensiune a acestora pe piata imobiliara.

Argumentele Popesti Leordeniului tin, fara indoiala, de apropierea de Bucuresti, dar si de faptul ca potentialul client va gasi aici toate utilitatile. Existenta mijloacelor in transport in comun, apropierea statiei de metrou, precum si un pret in continuare atractiv al terenului fac din Popesti Leordeni o tinta a multor constructori de apartamente.

Prelungirea Ghencea beneficiaza de avantajul unui plan de urbanism bine conturat si de apropierea de linia de centura si de Autostrada Bucuresti-Pitesti.

Integral in Adevarul