"Dupa ce anul trecut am obtinut 110.000 de tone de grau speram sa obtin anul acesta o recolta de 120.000 de tone de grau. Din cauza secetei am avut insa o recolta de doar 50.000 de tone de grau, adica aproximativ 40% din productia anului trecut", a declarat Adrian Porumboiu.

Grupul de firme condus de Adrian Porumboiu exploateaza 43.000 de hectare de teren agricol, din care 37.000 de hectare sunt suprafete cultivate cu grau (25.000 de hectare) si rapita (12.000 de hectare). Suprafetele cultivate cu grau se afla in judetele Vaslui, Iasi, Galati si Neamt.

Luand in considerare faptul ca o tona de grau costa peste 200 de euro in prezent, injumatatirea recoltei fata de 2006 ar putea genera pierderi de aproximativ 12 milioane de euro pentru segmentul agricol al grupului Racova.

Porumboiu a mentionat anterior ca va incerca sa recupereze o parte din pierderi prin activitatile de procesare si o alta parte prin intermediul asigurarilor.

In urma recoltei obtinute, omul de afaceri a declarat ca va apela anul acesta la importuri de materie prima pentru a putea asigura stocurile necesare productiei.

"O parte din stocuri o vom asigura din productia proprie, insa vom apela si la importuri. Am incheiat deja contracte cu companii din Ungaria, Franta si Germania si intentionam sa importam pana la sfarsitul anului aproximativ 30.000 de tone de grau", a adaugat el.

Potrivit lui Adrian Porumboiu, pretul graului va continua sa creasca pana la sfarsitul acestui an, desi in prezent o tona de grau costa peste 200 de euro.

La bursa din Budapesta, acesta a crescut intr-o singura luna de la 130 de euro tona la 210 euro pe tona in prezent si continua sa creasca potrivit lui Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB).

"Pretul unei tone de grau ar putea ajunge la sfarsitul anului la aproximativ 240 de euro".

Astfel valoarea importurilor realizate de omul de afaceri ar putea varia intre 6 si 7,2 milioane de euro.

Anul acesta, importurile de grau vor depasi un milion de tone de grau pe fondul recoltei slabe inregistrate anul acesta din cauza secetei.

Potrivit informatiilor oferite de Ministerul Agriculturii, recolta de grau este estimata in acest an la 3,5 milioane de tone, fata de 5,2 milioane de tone, cat a fost inregistrat anul trecut.

Potrivit lui Viorel Marin, Romania are o capacitate de depozitare a cerealelor de aproximativ 7-8 milioane de tone, suficienta pentru a sustine intreaga productie interna si importurile care vor fi realizate anul acesta.

Grupul Racova Agro Pan este format din companiile Racova Vaslui (cu activitati in turism), Comcereal Vaslui, R-Agro, Asociatia Agricola Munteni, Agrocomplex Barlad (cu activitati in cultura cerealelor), Mopan Suceava (morarit si panificatie), Ulerom Vaslui (fabricarea uleiurilor vegetale), Ilvas Vaslui (prelucrarea laptelui), Comprest Vaslui (constructii) si Comguard Vaslui (servicii de paza si protectie).

Un articol de Diana Tudor

Integral in Ziarul Financiar