Pe de alta parte, piata asteapta posibile ajustari ale rezervelor minime obligatorii (cel putin la lei), dar si clarificari privind cadrul operational de politica monetara.

De la inceputul lunii iulie, BNR a sterilizat leii in exces de pe piata monetara prin depozite la doua saptamani, in locul depozitelor clasice pe o luna. Oficialii BNR nu au comentat insa pana acum aceasta modificare.

"Ne asteptam ca rata dobanzii de politica monetara sa ramana nemodificata la 7% pe an, din cauza deteriorarii perspectivelor inflationiste, ceea ce face ca o noua relaxare a politicii monetare sa nu fie justificata.

Date fiind presiunile de depreciere a leului din ultimele zile cumulat cu perspectivele inflationiste deteriorate, probabilitatea ca BNR sa nu mai scada dobanda este foarte ridicata", apreciaza Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank.

Si analistii ING Bank considera probabila mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual.

"Presiunile inflationiste s-au amplificat din cauza secetei si a pretului mai ridicat al petrolului, pe fondul limitarii potentialului de apreciere a leului dupa interventiile indirecte ale BNR pe piata valutara.

In opinia noastra banca centrala va incerca sa mentina anticipatiile inflationiste ancorate pentru a evita transformarea socurilor pe preturile alimentare si ale combustibililor in persistenta inflatiei in cazul in care acestea conduc la asteptari inflationiste mai ridicate", comenteaza Ciprian Dascalu, senior economist al ING Bank.

Consililul de Administratie al BNR va aproba astazi si raportul asupra inflatiei pe trimestrul al doilea. Analistii se asteapta la o deteriorare a estimarilor privind nivelul inflatiei pentru sfarsitul anului. Probabila revizuire in sus a prognozelor de inflatie va face greu de comunicat o decizie de reducere a ratei dobanzii de politica monetara, noteaza Dascalu.

"La inceputul anului spuneam ca nivelul maxim al relaxarii de politica monetara in 2007 este de 150-200 de puncte de baza. Din acest punct de vedere mai exista o 'rezerva' de 25 de puncte de baza, insa in acest moment nu exista argumente pentru a o consuma. In acest sens mentionez stagnarea dezinflatiei.

Daca totusi s-ar decide o noua reducere de dobanda impactul ar fi acelasi, adica nul in comparatie cu efectul scontat", spune Florian Libocor, analist financiar la BRD-SocGen. In prima parte a anului, BNR a profitat de evolutia favorabila a inflatiei pentru a reduce dobanda, incercand astfel sa diminueze atractivitatea leului pentru investitorii speculativi.

Cu toate acestea, presiunile de apreciere a leului s-au mentinut, iar cursul se mentine de la inceputul lui iulie la niveluri scazute, nemaiintalnite din vara anului 2002.

Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, nu exclude o noua reducere a dobanzii cu un pas moderat de 0,25 puncte procentuale, dar spune ca sunt sanse si pentru mentinerea la nivelul actual.

Printre principalele motive pentru o noua reducere a dobanzii Anghel enumera evolutia buna a inflatiei de baza (CORE2, care exclude preturile volatile, care oricum nu pot fi influentate de politica monetara), nivelul relativ redus al dobanzilor de pe piata interbancara (inclusiv la operatiunile BNR dobanda a coborat sub nivelul de 7% pe an), dar si incetinirea recenta a creditarii.

Pe de alta parte, acumularea de presiuni inflationiste pentru perioada urmatoare poate justifica si mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual, de 7% pe an.

De altfel, el se asteapta ca BNR sa anunte modificarea prognozei privind inflatia anuala (nivelul asteptat si nu tinta) la cel putin 4%, fata de nivelul de 3,7%, anuntat in luna mai, la precedentul raport trimestrial.

Integral in Ziarul Financiar