Dolarul a crescut fata de yenul japonez, semn ca strategiile carry-trades au revenit in piata, in timp ce pietele financiare si-au revenit dupa cele cateva zile de scaderi abrupte. Investitorii au inceput sa dea dovada de optimism, mai ales in ceea ce priveste rezultatele financiare publicate de companii.

De aici s-ar putea sa apara primul semn ca scaderea burselor, in cea mai mare parte, a trecut. In afara de faptul ca analiza tehnica nu mai arata o tendinta clara de supracumparare, estimarile cu privire la raportarile financiare ale companiilor arata destul de imbucuratoare.

Cresterea profiturilor trimestriale raportate de companii este estimata in prezent la 6,8%, conform Reuters. Sigur, cresterea nu e mare prin comparatie cu trimestrele precedente, dar nu trebuie sa uitam ca recenta scadere a burselor a redus si raportul EPS (earnings per share - castig raportat la pret), facand astfel mult mai atractive o mare parte dintre companii.

In plus, scaderea dobanzii titlurilor de stat face ca investitiile in actiuni sa devina, prin comparatie, mai profitabile.

Luni, 30 iulie indicele Dow Jones a crescut 92,84 puncte, adica 0,70% la 13.358,31, S&P500 a crescut 14,96 puncte, adica 1,03% la 1.473,91, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 0,91% la 1.973,93 puncte.

Europa nu a reusit o inchidere la fel de puternica: DAX30 din Germania a crescut doar 4,63 puncte, adica 0,06%, indicele pan-european EuroStoxx50 a scazut 0,13% la 4.239,18, in timp ce FTSE100 de la Londra a scazut 9,10 puncte, adica 0,15% la 6.206,10 puncte.

In afara de rezultatele companiilor, la cresterea din Statele Unite au mai contribuit cativa factori. Agentia de Standard & Poor’s a ridicat rating-ul obligatiunilor Morgan Stanley la AA-, aspect care a trimis un semnal pozitiv in sectorul financiar, greu pus la incercare recent datorita problemelor din zona sub-prime.

Un alt semnal pozitiv a venit de la Bill Gross, managerul PIMCO, cel mai important fond de investitii in obligatiuni din lume. Acesta a investit nu mai putin de 1,5 milioane de dolari intr-un fond de investitii in obligatiuni corporatiste, tot sub egida PIMCO.

Citigroup, Goldman Sachs si Bank of America au facut o serie de comentarii pozitive cu privire la retaileri, constuctori si banci, motivand ca scaderile recente au facut din acestea adevarate chilipiruri.

Daca nu ar fi fost cele de mai sus, am fi putut spune ca pietele au inregistrat un rebound tehnic, dupa scaderile de saptamana trecuta. Insa, se pare ca revigorarea pietelor, in special cele americane, are la baza si alte motivatii, ceea ce ma face sa cred ca procesul nu se va opri aici.

Totul depinde de aversiunea fata de risc a investitorilor. Din acest punct de vedere, au mai existat astazi semnale pozitive, cum ar fi faptul ca si pietele emergente s-au inscris pe acelasi trend crescator. Indicele SSEC din China a crescut 2,20% la 4.440,77 puncte, Bovespa din Brazilia 3,12% la 54.572, 61 puncte, iar indicele din Mexic a crescut 2,20% la 30.900,68 puncte.

Dolarul a avut o evolutie mixta: a crescut fata de yenul japonez, semn ca strategiile carry-trades au revenit in piata si a scazut in raport cu euro si cu francul elvetian, el nemaifiind vazut ca o moneda de refugiu in vederea investitiilor in bond-urile americane.

Dolarul a inchis la 1,3693 fata de euro, la 119,08 fata de yenul japonez, la 1,2028 fata de francul elvetian si a ramas constant in raport cu lira stelina la 2,0243.

dezbate pe Mersul Trendurilor, blogul lui Liviu Moldovan