Focuri devastatoare continua sa afecteze sudul Europei. Cele mai lovite tari sunt Portugalia si Spania. In insulele spaniole Gran Canaria si Tenerife, peste 11 000 de persoane au fost evacuate, din cauza a doua incendii de proportii ce afecteaza arhipelagul spaniol.

Autoritatile si populatia s-au confruntat cu cel mai mare incendiu din istoria insulei care a distrus peste 50 de case si 5 000 de hectare de paduri. Focul s-a extins din cauza temperaturilor foarte ridicate si a vantului puternic, scrie presa internationala.

Peste 200 de persoane, pompieri, militari si membri ai protectiei civile, cu sapte elicoptere si un avion-cisterna, s-au luptat cu focul.

Flacarile au fost provocate de un barbat de 37 de ani, paznic intr-o padure, care si-a recunoscut fapta si a fost arestat.

In Tenerife, o alta insula a arhipelagului, un incendiu a mistuit 5.700 de hectare, obligand evacuarea a 2 000 de persoane.

"Pe insula Tenerife, exista in acest moment trei focare active, iar suprafata distrusa de flacari este de aproximativ 6.000 de hectare", a declarat oficialul local, care a adaugat ca situatia este "destul de complicata".

In Portugalia, 150 de pompieri luptau, luni, cu trei incendii izbucnite in centrul si in sudul tarii.

Focarul cel mai mare este in apropierea orasului Sabugal, unde flacarile inainteaza pe doua fronturi.

Liderii europeni sunt ingrijorati de inmultirea incendiilor de padure. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a discutat luni cu premierul grec Costas Caramanlis, despre lupta in comun cu focurile de padure. Sarkozy a propus din nou crearea in comun a unei "flote europene”, care sa lupte impotriva incendiilor.