BOR dupa Teoctist - reforma sau continuitate?

de D. Mihai, C. Ionescu     HotNews.ro
Marţi, 31 iulie 2007, 0:00


Foto: DGP/HotNews.ro

HotNews.ro a adresat o serie de intrebari unor scriitori si publicisti in legatura cu implicarea BOR in societate si despre calea pe care ar trebui s-o urmeze Biserica, dupa alegerea unui nou Patriarh: cea a reformei sau cea a continuitatii si traditiei?

Unii considera ca nu se impune nicio reforma, pentru ca Biserica are in special rolul de mantuire a sufletului si mai putin rol filantropic. Altii spun ca relatia dintre Biserica si societate este una solida, chiar daca este imperfecta si nu se vede cu ochiul liber al unui neavizat.

Publicistul Florian Bichir, doctorand in teologie: "Obiectivul bisericii este, in primul rand, mantuirea sufletelor. Nici implicarea in activitatea sociala nu trebuie neglijata, insa aici mai sunt multe de facut".

Jurnalistul Isabela Aivancesei: "Nu cred ca va avea loc o reforma, cu schimbari radicale in mentalitatea clericilor. Desi biserica este aproape de oameni, sunt anumite impedimente care fac ca aceasta relatia sa nu fie perfecta".

Scriitorul Dan Ciachir: "Cei care cred ca biserica nu se implica in actiuni sociale fie nu cunosc indeajuns situatia, fie provin din diferite secte. Acesti oameni vad doar latura simplificata, utilitara, pentru ca biserica nu se concentreaza pe aceasta latura, ci pe mantuirea sufleteasca".

Cititor Hotnews.ro: "Cei care care se cam bucura de moartea lui Teoctist vor sa creada ca se va schimba ceva. Sunt forte multi care zic ca Teoctist a slujit Biserica, dar poate uita cati romani au parasit Biserica in favoarea sectelor deoarece preotii cu binecuvantarea lui Teoctist nici macar nu le ingropau mortii".

BOR - performanta europeana

Printre tarile europene, Romania se afla pe locul cinci din punct de vedere al religiozitatii, conform rezultatelor coroborate ale doua studii de profil - World Values Survey si un Eurobarometru dedicat acestei problematici, din 2005.

Romania se afla, astfel, din punct de vedere al religiozitatii, in urma unor tari europene - Malta, Polonia si Irlanda - unde Biserica Catolica este considerate drept o veritabila putere in stat si se implica intens la toate nivelurile vietii sociale.

Dar, in randul tarilor ortodoxe, Romania, a reusit sa detroneze pana si Grecia, tara sanctionata de rapoartele Departamentului de Stat al SUA privind drepturile si libertatile omului, pentru prestatia sa in domeniul religios.

Potrivit datelor statistice, tarile unde Biserica s-a implicat masiv in viata statului si a societatii sunt si tarile unde increderea in cler si religiozitatea ating cel mai inalt nivel.

Pe masura ce populatia devine tot mai putin omogena din punct de vedere religios, altfel spus acolo unde numarul confesiunilor religioase creste, din motive istorice, politice sau sub impactul valului de imigranti din ultimele decenii, religiozitatea incepe sa scada.

"Culmea" o reprezinta, din acest punct de vedere, Cehia, unde localnicii spun, mai in gluma, mai in serios, ca ateismul este o religie de stat. Nu stau cu mult mai bine nici Franta, Germania, Olanda sau Suedia.

Traditie si implicare socio-politica

Astfel, conform studiilor citate mai sus, Malta este tara cu cel mai inalt nivel de religiozitate (99,1%, conform World Values Survey). Un veritabil “fenomen religios” e intalnit insa in Polonia, situata pe locul 2 (96,2%), una dintre tarile mari ale Europei, unde Biserica Catolica este in continuare unul dintre principalii piloni ai societatii.

Rolul sau se face puternic simtit si in prezent, prin felul cum autoritatile statului asculta de cuvantul Bisericii in negocierile la nivel european (a se vedea dezbaterile de acum cativa ani, cad se punea problema mentionarii identitatii crestine in Constitutia UE), sau cum oamenii, politicieni sau simpli cetateni, iau pozitie conform cuvantului Bisericii in probleme precum homosexualitatea.

Potrivit unui alt studiu, realizat in 2006 de Departamentul de Stat al SUA pe tema libertatilor religioase in lume, peste 96% dintre cetatenii Poloniei se identifica drept romano-catolici. Marea lor majoritate sunt practicanti.

In Irlanda, 88,4% din populatie isi afirma apartenenta la Biserica Catolica. In aceasta tara, buna convietuire intre catolici si diverse alte comunitati religioase a permis o liniste sociala durabila, autoritatile abordand chestiunile de natura confesionala doar prin prisma garantarii drepturilor tuturor.

Dar in Irlanda de Nord invecinata se vad si acum adancile cicatrici ale conflictului politico-religios ce a marcat zona in a doua jumatate a deceniului trecut si care i-a pus fata in fata pe republicanii catolici si unionistii protestanti.

Modelul elen, sanctionat

In “tabara” ortodoxa, Grecia conduce detasat din punct de vedere al implicarii Bisericii in viata de zi cu zi, la nivel politic, economic si social. Biserica Ortodoxa Elena este sustinuta in continuare de stat, care plateste salariile preotilor - onoare de care au parte doar doi lideri religiosi musulmani, dar care nu a fost acordata, pana acum, liderilor comunitatii evreiesti.

Tot aici educatia religioasa este obligatorie in scoala primara si gimnaziu, iar Departamentul de Stat din SUA a reclamat, chiar si in cele mai recente rapoarte pe tema libertatii religioase din Grecia, existenta multor obstacole administrative si sociale pentru cetatenii de alta confesiune decat cea crestin-ortodoxa.

Adevarata dezbatere privind reforma religiei se poarta, in schimb, in tarile vest-europene unde puterea clerului este in continua scadere.

Acest fenomen se face cel mai puternic simtit in Republica Ceha, plasata de World Values Survey pe ultimul loc intre tarile europene, din punct de vedere al religiozitatii, si unde doar 33,1% cred in Dumnezeu sau intr-o “forta” superioara.

In Occident, speranta sta in imigranti

Dintre statele occidentale, nivelul cel mai scazut de religiozitate se inregistreaza in Olanda (58%), Franta (56,1%), Germania (49,5%) si Suedia (46,5%).

In Franta, tara preponderent catolica, dar unde laicul este politica de stat (a se vedea politicile autoritatilor de la Paris privind expunerea simbolurilor religioase in scoli), numai unul din 20 de cetateni merge regulat la biserica.

Aici, ca si in Olanda sau Marea Britanie, cea mai mare popularitate o au lacasele de cult din zonele cu puternice comunitati de imigranti africani, arabi sau asiatici.

Conform unor date realizate in 2003 de organizatia Christian Church din Marea Britanie, date citate de New York Times, jumatate dintre londonezii care merg la biserica in fiecare duminica sunt asiatici, majoritatea imigranti.

In centrul si estul Europei, cu exceptia Poloniei, Romania conduce detasat din punct de vedere al religiozitatii, intre tarile care au aderat la UE in 2004 si 2007.

Este urmata, la mare distanta, de o alta tara ortodoxa, Bulgaria, in timp ce toate celelalte tari anunta scaderi importante a popularitatii bisericii majoritare la nivel national, fenomen care devine acut in Ungaria, Slovenia, Estonia si Cehia.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


475 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  reforma profunda (Marţi, 31 iulie 2007, 15:38)

  Alex [anonim]

  Dosarele de la secu... bisericile daramate... marginalizarea preotilor care au refuzat sa sustina regimul comunist... traditiile distruse... lustratia BOR...

  Cand se incepe reforma profunda a BOR?
 • 0 (0 voturi)    
  Nevoie imperioasa de Reforma!!! (Marţi, 31 iulie 2007, 15:55)

  Gelu [anonim]

  Biserica Ortodoxa Romana are o nevoie enorma de reforma! Este nevoie de recunoasterea Bibliei ca singura autoritate pentru orice domeniu din viata oamenilor!!! Orice traditie religioasa care nu este recunoscuta si incurajata de Sfanta Scriptura trebuie reconsiderata! Preotii trebuie sa predice ceea ce Biblia afirma: Omul are nevoie de nastere din nou pentru a intra in Imparatia lui Dumnezeu! (Ioan 3:3) Ei trebuie sa traiasca mesajul lui Dumnezeu si nu doar sa-l predice! Ei trebuie sa fie exemple vii ale trairii crestine! Romanii au nevoie sa recunoasca ca au nevoie ca Fiul lui Dumnezeu sa intre in viata lor si sa le conduca viata! Iisus nu va intra fortat in viata nimanui dar oamenii vor trage consecintele alegerii sau nealegerii domniei lui Hristos! Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si sa nu o pedepseasca asa meritam fiecare in parte!
 • 0 (0 voturi)    
  Reforma (Marţi, 31 iulie 2007, 15:56)

  Crestin [anonim]

  Normal ca trebuie facuta o reforma... Prea putin se vorbeste in biserica de jertfa Fiului lui Dumnezeu - Isus Cristos, si se aduce toata cinstea si lauda Maicii Domnului si moastelor, si icoanelor facatoare de minuni. In Biblie nu scrie nimic de asa ceva. Toata lauda si onoarea trebuie aduse lui Isus Cristos, Tatalui si Duhului Sfant. ATAT!!! Nu icoane, nu moaste, nu maica Domnului. Intradevar ca au fost oameni care si-au dat viata pentru Dumnezeu, dar in Biblie Dumnezeu (Sfanta Treime) este singurul care trebuie inaltat si inaintea caruia trebuie sa ne inchinam. Ce rost a mai avut jertfa lui Isus Cristos pentru mantuirea fiecaruia, daca ne inchinam la total altceva. Isus a spus: "Nimeni nu vine la Tatal, DECAT prin Mine". Biserica trebuie sa ajute oamenii sa vina la mantuire, dar atunci trebuie sa le arate varianta corecta a mantuirii. Sunt multi preoti si calugari care recunosc ca este multa traditie si sunt lucruri fara rost care se intampla in biserica, insa daca au incercat sa schimbe ceva au fost dati la o parte. Va las cu un verset: Ioan 3:16 "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara ci sa aiba viata vesnica". Amin
 • 0 (0 voturi)    
  Mantuirea sufletelor? (Marţi, 31 iulie 2007, 16:02)

  dragon [anonim]

  Mintuirea sufletelor? BOR chiar nu stie ca aici pe pamantul asta am fost lasati sa traim cu trupul. Inaltii prelati se ocupa doar de sufletele personale? Si burdihanele atunci de unde sunt?
  Din pacate lipsa de smerenie este ceea ce caracterizeaza biserica ortodoxa roman actuala.
  Promovarea ierarhica s-a facut in tipul dictaturii comuniste altfel decat pe criteriul valoric. Reforma morala/institutionala a fost ratata in 1990. O fi avut loc in liniste fara s-o vedem noi? Am oarecare indoieli uitandu-ma la Tomis si Ardeal. Cei mai multi dintre capii BOR par vanitosi, ipocriti, increzuti, demagogi etc. Cel putin mie mi se pare ca sunt depozitarii unor vicii serioase. Vor reusi toti acestia sa-l aleaga pe cel mai curat dintre ei? Mi-e frica ... E un moment de mare cumpana pentru ortodoxia romana. Am impresia ca vom asista la niste lovituri pe sub masa.
 • 0 (0 voturi)    
  Despre secte (Marţi, 31 iulie 2007, 16:10)

  ortodox [anonim]

  Vad ca de prea multe ori cand vine vorba despre subiecte religioase si Biserica, atat de multi gandesc in termeni de intoleranta maxima: "BOR si restul" iar cei care indraznesc sa aiba o alta convingere spirituala sunt etichetati drept "sectanti" si tratati ca niste indivizi periculosi fara ca acei care acuza sa faca un cat de mic efort sa se convinga daca asa este si daca aceasta abordare este valabila in toate cazurile.

  De prea multe ori migrarea unor persoane de la BOR catre "secte" este pusa pe seama unei asa-zise agresivitati a sectelor fara sa se examineze daca nu cumva cauzele se afla in interiorul BOR, oamenii fiind de altfel liberi sa aleaga.

  Cred ca inainte de a judeca pe unii sau altii, trebuie sa definim termenul "secta". Altfel, jonglam cu un concept si cu o abordare de care ne putem face vinovati in fata lui Dumnezeu, daca nu am avut grija ce am vorbit si asupra cui am aruncat cuvinte nedrepte.

  Daca am considera Sfanta Scriptura ca standardul si autoritatea suprema in a determina ce este si ce nu este secta, asa cum este si normal sa o facem inainte de a discerne intre "ortodocsi si cei rataciti", am evita sa aruncam cu noroi asupra altora. Asa ca faceti bine si cititi Scriptura.

  Exemple: nu veti gasi nicaieri in Scriptura botezul vreunui prunc; nu veti gasi de asemenea inchinarea sau slavirea "sfintilor" (sfant fiind de altfel doar Dumnezeu). Nu veti descoperi in Scriptura nici iertarea de pacate savarsita de preoti, si nici nu veti gasi vreun pasaj macar care sa spuna ca mantuirea se capata prin fapte bune.....cate altele nu sunt de spus...

  Nu vreau sa ma exprim cu privire la nevoia de reforma in BOR, ci doar am postat ca reactie la modul cum sunt priviti cei care nu impartasesc aceleasi convingeri doctrinare ca si BOR.
 • 0 (0 voturi)    
  reforma BOR (Marţi, 31 iulie 2007, 16:10)

  rafila guguv [anonim]

  Noroc ca nu fac reforma Bisericii astia care comenteaza cu Biblia in mana, hulind pe Maica Domnului.
 • 0 (0 voturi)    
  lipsa de perspectiva (Marţi, 31 iulie 2007, 16:14)

  resp [anonim]

  O institutie profund nedemocratica, egoista, anacronica. Aceasta e BOR. Procentajul de oportunisti este imens.
  Nu reprezinta deloc un factor de progres al Romaniei, ba chiar se opune dezvoltarii si autonomiei individului.
  Cit despre veritabila educatie, cultura si responsabilitate, nu e in stare sa transmita mai nimic.
  Vrem sa ne indreptam spre Europa cu inca o reminiscenta a subdezvoltatii noastre.
 • 0 (0 voturi)    
  Reforma in Biserica (Marţi, 31 iulie 2007, 16:15)

  Rosu [anonim]

  "Este necesara reforma BOR?"

  Raspunsul meu simplu este NU!
  Raspunsul elaborat ar fi urmatorul:
  Ce inteleg aceia care cer reforma prin acest termen? Sau si mai bine zis: ce inteleg ei prin reforma Bisericii? Sa se mai "taie" din pacate? Sa nu mai fie considerate ca pacate concubinajul, prostitutia, sodomia, iubirea de sine, etc.? Sau sa se transforme preotii crestini in functionari ai aparatului de "asistenta" sociala"?

  Este aceasta reforma? Este aceasta menirea Bisericii?
  Sa le luam pe rand: din punctul de vedere al pacatelor si din condamnarea pacatelor oamenilor pentru care intreaga omenire sufera nimic nu se poate schimba in atitudinea Bisericii. De ce? Pentru ca atitudinea Bisericii nu este una de cerber indaratnic, care "pune botnita" bietilor oameni, care le interzice "placeri" de dragul unui sadism inexplicabil. Aceasta este atitudinea ceruta de Dumnezeu prin firea creatiei, prin Cuvantul Sau revelat, prin Sfanta Scriptura si prin prooroci si apostoli, toate acestea fiind vii in Biserica. Este ceea ce trebuie sa facem daca suntem credinciosi si dorim sa ne mantuim, in primul rand.
  Cine nu doreste acestea, cine nu doreste sa fie IN Biserica, cu Hristos, nu este constrans la o viata de crestin. Nu putem fi ipocriti si sa vrem sa fim considerati crestini fara sa traim ca crestini...Nu putem zice "sunt crestin" si apoi sa mergem la prostituate, dupa care sa nu consideram ca am gresit. O vorba romaneasca zice ca nu se poate "si cu sacii in caruta si cu faina in pod"...
  Asadar dinspre Biserica nu va veni acceptarea vietii in pacat. Vor fi totdeauna primiti pacatosii (adica noi toti) spre indreptare si mantuire, spre mangaiere si calauzire. Dar nu pacatul. Nu se poate aduce pacatul pe altarul Tatalui, inaintea lui Hristos. Oare cum pot eu sa bat cuie in mainile Mantuitorului, pe cruce, prin pacatele mele, iar apoi sa urlu in cetate ca si eu sunt crestin? (urmeaza continuarea)
 • 0 (0 voturi)    
  Reforma in Biserica II (Marţi, 31 iulie 2007, 16:17)

  Rosu [anonim]

  Asadar daca despre o astfel de "reforma" este vorba... Aceasta in "Sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica" a lui Hristos nu va fi. Altfel nu-i cu putinta.
  Daca vorbim despre acea "mai mare implicare a Bisericii" in "asistenta sociala"... Asta pentru mine o ipocrizie maxima... Adica sa se substituie clerul si ierarhii Bisericii noua, tuturora, care nu mai vrem sa vedem sau sa auzim de aproapele nostru care e in necazuri, nu facem mare lucru pentru nimeni, traim la televizor induiosindu-ne de stirile de la ora care vreti domniile voastre, dar cum se termina acestea ne uitam cu pofta la fetele goale de la emisiuni de "divertisment" tembelizante...
  Biserica se implica in caritate si asistenta. Numai ca acestea sunt si trebuie sa fie preocuparile laicilor in aceeasi daca nu mai mare masura decat ale clericilor... Oare nu spun preotii la predica "ajutati pe cei saraci, cercetati pe cel bolnav, pe cel inchis, mangaiati pe cei orfani, pe cei necajiti".... Cati dintre noi chiar o fac? Sunt fundatii si asociatii ale Bisericii, care cauta la noi pentru sprijin si finantare pentru a ajuta pe cei in nevoie de ajutor. Acest ajutor vine si trebuie sa vina de la om la om. (urmeaza continuarea III)
 • 0 (0 voturi)    
  Reforma in Biserica (Marţi, 31 iulie 2007, 16:19)

  Rosu [anonim]

  Este falsa problema aceasta a folosirii banilor destinati constructiei de biserici pentru "asistenta sociala"... Din cei 2-3 lei pe care ii dam la biserica, la "cutia milei" se aduna "cate putin de la multi", cu rabdare si intelegere de catre preoti pentru a ridica sau repara lacasuri sfinte.
  Nu va cere nimeni, dragi contestatari, acesti bani din prea-pretioasele voastre buzunare. Ii dau aceia care vad un rost in a ii da. Dar de haini ce suntem, din pricina rautatii care ne invaluie, nu vrem sa dam, nu vrem sa oferim. Vrem sa beneficiem de "servicii" la biserica, sa avem o relatie "comoda" cu credinta, cu clerul, cu Biserica... Atata doar ca nu putem avea o relatie "comoda" cu Dumnezeu...
  Pentru a pune aici marturie ca cele ce le-am scris nu sunt vorbe in vant spun ca cei 2% din impozit cat permite statul roman sa dam la ONG-uri anual eu i-am dat unei fundatii a Mitropoliei Banatului, care se ocupa de o anumita problema sociala. Ca ea sunt multe, in toata tara, dar unii din noi inchid ochii cand e de vazut ceva si se lasa condusi de altii, prin asa numite "dezvaluiri" facute in presa, binenteles "pentru sanatatea natiunii"...
  Asadar ce reforma trebuie sa faca Biserica?
  Poate ca ierarhii Bisericii ar putea manifesta mai multa deschidere catre aspecte legate de canon si de organizare, pentru a pastra disciplina canonica si a intari regulile in eparhii, ar putea sa fie atenti la numiri si hirotoniri, mai ales la manastiri si in parohii mai putin vizibile din centrul eparhial.
  Ar putea preotii sa fie mai bine pregatiti teologic, mai ingrijiti in conduita.
  Ar putea multe face Biserica pentru o mai sanatoasa viata intru Hristos, pentru o curatare de greutati si departare de rataciri mai prompte si mai hotarate.
  Eu cred ca daca acestea s-ar face multe din vocile care contesta azi randuiala Bisericii ar tacea. Si mai cred ca ar fi bine ca ierarhia sa fie mai "deasa", cu episcopi bine pregatiti si vigilenti, hotarati.
 • 0 (0 voturi)    
  Relatia dintre BOR si varza (Marţi, 31 iulie 2007, 16:53)

  C++ [anonim]

  BOR este varza, dar varza nu este BOR.

  ha ha ha
  BOR le da prosteala la bizoni pe fatza si ei tot pun bot
  fac catedrale si biserici da' fraieri n-au apa de baut
  baaaaa e timpul sa va trezitzi baaaaaaaaaaa oilor

  viva la revolucion ... informatique
  C++
 • 0 (0 voturi)    
  Nelamurire (Marţi, 31 iulie 2007, 17:00)

  Daniel [anonim]

  @ 10
  Ce inseamna "episcopi VIGILENTI"? (sublinierea imi apartine).
  De ce vigilenti? Ce fac enoriasii de ar trebui ca episcopii sa dea dovada de vigilenta?
  Explica, te rog, altfel voi ramine la convingerea ca episcopii trebuie sa fie asemenea politistilor: vigilenti. :D
 • 0 (0 voturi)    
  stam bine (Marţi, 31 iulie 2007, 17:00)

  bladd00 [anonim]

  la capitolul incredere in Biserica. Mai putin la toate celelalte: educatie, civilizatie, responsabilitate, cinste, etc, adica toate adevaratele volori umane. Sa-mi fie iertata aceasta iesire, articolul este cu totul suprarealist
 • 0 (0 voturi)    
  Fara reforma urmeaza colapsul (Marţi, 31 iulie 2007, 17:09)

  George [anonim]

  Mie mi se pare ca bisericile traditionaliste prezinta niste puncte foarte demodate. Locuiesc in Arizona si exista un preot roman aici foarte fundamentalist. A reusit prin predicile lui sa-si ridice aproape toata biserica in cap si e scandalul cat casa.

  Pot sa rezum cateva puncte in care biserica e total inflexibila si in lipsa de conordanta cu realitatea.

  Prima este lipsa de toleranta si spirit ecumenic fata de alte credinte religioase, inclusiv catolica. Dupa spusa lor, numai ortodoxia mantuieste, pentru ca este traditionala si autentica. Si totusi, sunt poate 300 milioane de ortodocsi in lume. Restur ce or sa faca, or sa infunce iadul? E o pozitie ilogica si total nerealista.

  Al doilea punct in contingenta este opozitia bisericii ortodoxe impotriva donarilor de organe post mortem si a incinerarii. E un punct foarte nelogic, la fel. Dupa ei, daca arzi trupul dupa moarte, nu mai poti reinvia. Intrebarea mea ar fi daca reinvierea asta ar fi posibila peste vreo 10000 de ani, nu ar mai exista nici oasele tale, care s-au transformat demult in praf, si atunci tot nu ai un corp.

  Al treilea punct in contingenta este vederea asupra dezvoltarii sociale. Dupa biserica, nu trebuie sa-ti faci prea multe griji, ca Dumenzeu are grija de tine. Toata experienta unei vieti mi-a dovedit ca trebuie tu mai intai sa ai grija de tine, si prin un pic de rugaciune, Dumnezeu te va ajuta, insa nu-ti va baga in traista.

  Al patrulea punct in contingenta se refera la planningul familial, care este strict conectat cu punctul precedent. Opozitia asta este strict in opozitie cu dezvoltarea personala si sociala a oricui, si sunt forme de planning familial care sunt total inofensive.

  Un alt punct de contingenta este marginalizarea femeilor. Inca si astazi sunt niste teorii foarte misogine in sanul bisericii, care nu cred ca au vreo legatura cu realitatea, ci mai curand cu atitudinea unor fost si actuali inalti prelati fata de sexul celalalt.
 • 0 (0 voturi)    
  parere (Marţi, 31 iulie 2007, 17:32)

  clujean [anonim]

  crestinismul este, inainte de toate, o afacere individuala; de-abia dupa ce iti stabilesti relatia ta cu Dumnezeu are rost sa apelezi la ajutorul unei comunitati stransa in jurul unei biserici; in nici un caz participarea la ceremonii religioase nu tine loc de credinta, meditatie si actiune conforma! ca atare, daca e sa se reformeze cumva BOR eu as zice ca trebuie sa-si invete enoriasii ca, totusi, crestinismul inseamna credinta in Dumnezeu si viata pe potriva poruncilor dumezeiesti, nu o cultura organizationala care promoveaza fariseismul si simonia, cum vede tot omul ca fac prea multi preoti, indeosebi cei cu rang inalt!
 • 0 (0 voturi)    
  Ce inseamna reforma? (Marţi, 31 iulie 2007, 17:32)

  Mitran Georgeta [anonim]

  In marea de latinitate in care s-a aflat Romania de-alungul mileniilor, singura forma de pastrare a traditiilor si a limbii a constituit-o Biserica Ortodoxa Romana. Cand se pune problema unei reforme ar trebui sa plecam de la premisa ca asa cum functioneaza Biserica acum nu e in regula. Si eu am fost printre cei care am judecat Biserica noastra ca fiind "putin simtitoare" la ce se intampla in jurul ei (la popor), ca nu este atat de apropiata precum cea catolica de enoriasii ei, si altele de genul acesta. Insa Biserica catolica, cea care sta aproape de enoriasi este astazi in criza majora de credibilitate, dar si de sistem. S-a dovedit ca pierde anual din ce in ce mai multi credinciosi. Si-atunci vin si intreb: De ce la noi ar fi nevoie de reforma si in ce ar consta ea? Daca reforma inseamna ca valorile noastre morale si religioase sa se "modernizeze" in pas cu timpurile atunci eu spun raspicat ca nu e nevoie de nicio reforma. Asa am reusit sa rezistam. Nu degeaba e pe primul loc in preferintele romanilor, prin traditii si limba promovate tot de Biserica .
 • 0 (0 voturi)    
  oamenii trebuie sa se reformeze, reinnoiasca, nu Biserica (Marţi, 31 iulie 2007, 17:38)

  piktor [anonim]

  Vad ca sectarii au luat cu asalt. Au luat Sfanta Scriptura in maini - dar nu pe aia adevarata ci pe aia rescrisa de ei in care zic ca Iisus a fost prooroc si a avut n-spe frati de sange (toti facuti de fecioara Maria) si-acum ne dau lectii de crestinism.
  Gelu, crestinu si "ortodoxu'",etc... mergeti in casele voastre de rugaciune, propaganda religioasa e interzisa.
  Cei care acuza Biserica de colaborare cu comunismul ar trebui sa afle cati preoti, monahi si ierarhi ortodocsi au murit ca niste sfinti in inchisorile comuniste FARA SA SE LEPEDE DE BISERICA, fara sa desparta Biserica de lucrarea lui Dumnezeu, in vorba sau in fapta.
  Voi cei care aratati cu degetul si cereti ce nici nu stiti ce cereti, cu ce drept o faceti?
  Daca cei care s-au jertfit in mijlocul Bisericii, pentru Biserica si neam, nu s-au lepadat nici de Dumnezeu nici de Biserica, atunci voi cei care o priviti ca pe o bizarerie antica ar trebui sa va vedeti de vietile voastre, de telenovele, politica si fotbal...
  Romanul are o vorba de bun simt, "pana la genunchi, cizmar!"

  Toata stima ptr. "Rosu"
 • 0 (0 voturi)    
  @8-10, @14 (Marţi, 31 iulie 2007, 17:43)

  Din public! [anonim]

  @8-10
  De acord. Felicitari pt. pozitie.
  @14 False probleme!
  1. asta este parea BO. Ce se asteapta sa-si schmbe opinia dupac cum bate vantul lumii. Ii opreste pe ceilalti sa faca ce vor. Informeaza-te asupra Par. Seraphim Rose (american convertit la ortodoxie!). Vei afla lucruri, se pare, necunoscute pt. tine.
  2.La fel fiecare face dupa cum il taie capul. Cine il opereste?
  3. Este fals. BO nu spune sa stai acasa cu mana intansa. Totul sa nu uiti de Dumnezeu, si de ce ii datorezi. Bunastarea insa ne anesteziaza, in fata raului!
  4.Adica BO ar trebui sa accepte avortul. Orice contact sexual fara scopul procrearii nu este pe placul lui Dumnezeu! Informeaza-te! Dezvoltarea personala nu trebuie opusa lui Dumnezeu. Creatia nu se opune Creatorului.
  5. Daca zici ca sa este, cum explici supravenerarea Maicii Domnului si rolul f. important al altor femei in crestinism - Maria Magdalena, cea in rand cu Apostolii. Restul este, sa ma ierti, necunostere, si spus din auzite.

  Celea sprea Rai nu este sa faci pe plac oamenilor, cu orice pret!
 • 0 (0 voturi)    
  ce fel de reforma (Marţi, 31 iulie 2007, 17:51)

  Mihai [anonim]

  1) Biserica trebuie sa se implice in educatie si sa sa se concentreze pe mesajul cel mai important: mantuirea. Altfel, generatia urmatoare e pierduta. OK, mantuirea este o optiune personala, dar daca nu ne spune nimeni ca ea exista si cum putem ajunge cu adevarat la ea? Si ce sa inteleg eu cand ma duc la biserica - imi povesteste vreu preot despre asta, altfel decat la modul general si demagogic? Ca eu vad slujba bizantina, obiceiuri si sfintiri de diverse obiecte. Ce sa atraga omul spre biserica? Doar slujbele de Craciun, Paste, botez, nunta si inmormantare?

  2) Imi place filozofia bisericii ortodoxe (aia din carti), dar imi pare rau, nu o vad in preotii ei. Din ce vad (poate superficial), BOR mi se pare o ierarhie corupta (e.g. preotii dau spaga pentru o parohie mai buna - oare cum o fi mai sus?). Cand se intampla ceva nasol - batista pe tambal. Ce exemplu personal avem printre noi?
 • 0 (0 voturi)    
  Pt 18 (Marţi, 31 iulie 2007, 18:02)

  George [anonim]

  Mi se pare ca esti cam fanatic, nr 18.

  Cand vorbesc de planificare familiala, nu vorbesc de avort numai (care si el e justificat in anumite contexte). Exista tot felul de alte metode, cum ar fi legarea trompelor, folosirea prezervativelor sau vasectomie. Nu sunt prea mare fan al tratamentelor cu hormoni.

  In ceea ce priveste rolul femeii, nici pe departe nu m-a dus gandul la cele sfinte. Vorbeam de rolul femeii in societate. Atata vreme cat un preot vine si spune ca rolul femeii este la cratita si sa faca copii, are in mine un adversar.

  Mai intai intelege ce spune cineva inainte sa arunci cu piatra.

  Parerea mea sincera este ca asistam la un colaps al religilor crestine clasice, aparut in urma unor descoperiri arheologice recente, si avansuri in psihologie/psihiatrie/medicina/fizica.

  Daca Dumnezeu este unul, si adevarurile sale sunt unice pentru toate religiile autentice. Nu intamplator, tabla cu zece porunci se regaseste in toate religiile vechi sub o forma sau alta. Interpretarea lor este insa foarte controversabila si depinde de scopuri exclusiv umane.

  Sa nu uitam ca religia a fost folosita de mii de ani ca arma de manipulare si toate documentele antice religioase au fost rastalmacite si modificate in timp, dupa cum li s-a parut unora, si nu intotdeauna modificarile au fost genuine sau bine intentionate.
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns lui "Daniel" (Marţi, 31 iulie 2007, 18:08)

  Rosu [anonim]

  Raspund aci postarii 12." Nelamurire"

  Episcopii Bisericii, draga frate, nu ne cauta pe fiecare in casele noastre sa ne intrebe ce facem. Ei au sub ascultare in primul rand clerul. La cler si la monahi si monahii ma refeream. Asupra preotilor de parohii si a manastirilor se manifesta vigilenta episcopilor.

  Nu cere nimeni din Biserica cenzura teocratica. Hristos chiama la El oamenii, nu umbla episcopii cu arcanul dupa suflete. Cine vrea sa porneasca pe calea asta porneste de buna voie. Crestinul se "construieste" nu se "supune".
 • 0 (0 voturi)    
  Nevoia de reforma (Marţi, 31 iulie 2007, 18:26)

  ictin [anonim]

  Reforma in BOR nu inseamna ca biserica sa se ocupe de asistenta sociala, nu inseamna schimbarea valorilor morale, ci inseamna aplicarea valorilor morale la preoti. Reforma inseamna ca oamenii sa se simta liberi sa vina la preot si sa discute cu el, nu sa vina cu banii pregatiti. Reforma inseamna eliminarea coruptiei din randul preotilor si restabilirea moralei crestine in interiorul bisericii. O fi biserica cea mai de incredere institutie, dar nu din cauza preotilor, ci datorita faptului ca romanii sunt oamenii simpli si in general cu respect pentru traditii. Si BOR ar trebui sa se reformeze pt. a respecta aceste traditii macar cat un om simplu din creierii muntilor.
 • 0 (0 voturi)    
  tot din public (Marţi, 31 iulie 2007, 18:43)

  john [anonim]

  Interesant articol, dar cata lipsa de logica in unele reactii ... Pe de o parte aflam ca BOR se bucura de credit din partea oamenilor, pe de alta parte suntem intrebati / somati ca e nevoie de reforma. Nu in ultimul rand ni se spune ca sondajele sunt masluite, ca cei care raspund la ele sunt ipocriti sau subdezvoltati mintal, ca mai gata tot poporul asta e imbecil si de aia are incredere in BOR. Oricat de sofisticat ar fi formulate ideile astea, mesajul are un continut si o logica unde, dincolo de invective, nu prea gasim nimic.

  O mostra de logica: BOR iese bine in sondaje, insa ar fi de dorit sa se reformeze. Pentru ce sa se reformeze? Pentru ca sa nu mai obtina un rating asa de bun? Sau, intre altele, pentru la gayfestul de la anu' sa se poata desfasura intr-o liniste "iliesciana"?

  De vreme ce tot face rating bun, poate ar fi mai de util sa realizam ca lucrul acesta este posibil fiindca, asa "lichele" cum vor fi fiind ei, preotii sunt totusi mult apropiati de oameni, si la bine si la rau, decat multi dintre jurnalistii care opineaza istet in editoriale bine platite, privind strada superior si eventual condescendent prin parbrizul vreunui suv oarecare.

  Poate daca am avea intr-adevar acea mult clamata libertate de constiinta ...
 • 0 (0 voturi)    
  Punct de vedere subiectiv (Marţi, 31 iulie 2007, 19:43)

  Ateu [anonim]

  Religia, de orice fel, e folositoare doar la insusirea unor valori morale si etice in primii ani din viata, pentru a nu deveni un vandal dincolo de pubertate. George (20) are perfecta dreptate, ceea ce numim acum Biblie nu este decat o rastalmacire subiectiva, grosolana si misogina a textelor antice, un amalgam de fabule antedeluviene, cu elemente specifice tuturor religiilor existente anterior. Imi pare rau ca va cresc tensiunea, dar exista libertatea de exprimare, pe care liderii bisericilor au incercat de nenumarate ori s-o ingradeasca. Religia trebuie simtita si traita, nu impusa, iar libertatea de constiinta trebuie tolerata, nu transformata intr-un motiv de excludere sociala.

  Va multumesc pentru timpul acordat citirii acestei mici rabufniri, cauzata de zelul epifanic al unor comentarii....
 • 0 (0 voturi)    
  pt 17 (Domnul Piktor) (Marţi, 31 iulie 2007, 19:45)

  Gelu [anonim]

  Stimate Domnule,

  Daca nu apartin denominatiunii ortodoxe, inseamna ca sunt sectant? Inseamna ca tari intregi precum Finlanda, mare parte a Americiii, mare parte din Europa de Vest, catolicii si multi crestini din Africa, America de Sud si Oceania sunt sectante pt ca nu sunt ortodoxe? Credeti ca noi, oameni cazuti in pacat, care avem nevoie disperata de Iisus, avem dreptul sa punem etichete? Eu nu imi permit sa va etichetez desi nu sunt de acord cu multe lucruri in ceea ce priveste BOR. VESTEA BUNA ESTE CA IISUS A MURIT ATAT PT. ORTODOXI CAT SI PT PROTESTANTI SAU CATOLICI, ATAT PENTRU MUSULMANI CAT SI PENTRU HINDUSI! Este trist ca noi, romanii, confundam opiniile cu Adevarul... Sa aveti parte numai de bine!
 • 0 (0 voturi)    
  @20 (Marţi, 31 iulie 2007, 19:52)

  Din public! [anonim]

  Folosesti cuvinte tari, la moda!
  Fanatic/habotnic este cel care crede in ceva si se straduieste cu mai mult sau mai putin succes sa traiasca duca cum ii cere Dumnezeu!
  In lumea asta unde totul este relativ si credem ca ne-am nascut doar pt. a ne trai viata, o astfel de atitudine pare chiar periculoasa pentru unii.
  Ce vad ca nu se intelege este ca Dumnezeu a lasat libertatea de alegere.
  BO nu te impiedica sa iti bati joc de Dumnezeu. Iti poate doar atrage atentia ca esti pe un drum gresit!
  Te rog ca impresia asupra BO sa nu ti-o faci din actiuni ale unor oameni care au si ei lipsurile lor. Look at the big picture. Citeste-l pe par. Seraphim Rose.
  Ref. la descoperiri arheologice, si avansurile in psihologie/psihiatrie/medicina/fizica. Sa ma ierti, dar esti "blinded by science". Citeste cartea Par. Gh. Calciu Dumitreasa Homo Americanus si vei vedea la ce concluzii au ajuns savantii americani.
  Nu ignora si minimaliza credinta ortodoxa! Este singura aceeasi de 2000 ani.
  Mi-ar placea sa-ti spun mai multe, dar poate ca te-am plictisit!
 • 0 (0 voturi)    
  Ce inseamna reformare? (Marţi, 31 iulie 2007, 19:52)

  deliadan [anonim]

  Cultele sunt facute de oameni si apartin oamenilor. Credinta crestina e de la Dumnezeu , data oamenilor prin Fiul pentru
  a-l urma in Imparatia dragostei sale.
  Credinta nu se reformeaza. Ea exista sau nu.
  Dragostea nu se reformeaza. Ea exista sau nu.
  Invatatura care ne tine in Hristos trebuie insa sa fie simpla, limpede, sincera, accesibila.
  Preotul oricarui cult crestin trebuie sa fie inainte de orice calauza spre Hristos.
  Pentru asta e nevoie de competente anume date de Duhul Sfant celor ce cred si fac ceea ce zic.
  Toate acestea presupun categoric reformarea BOR si anume:
  -in mentalitate:
  sa se desparta de slujbasul care-l foloseste pe Dumnezeu pentru sine, de preotul functionar deseori preocupat doar de
  incasarea drepturilor banesti pentru serviciile facute in numele lui Hristos.
  -in modul de comunicare: direct ,simplu, fara zorzoane dar cu suflet si daruire autentica.
 • 0 (0 voturi)    
  ORTODOXISMUL E SALVAREA EUROPEI (Marţi, 31 iulie 2007, 20:24)

  Vasile Foldeanu [anonim]

  ROMANIA VA ADUCE SALVAREA EUROPEI! DOAR NOI SI POLONEZII AM PASTRAT SPIRITUALITATEA VIE A EUROPEI, RADACINILE SI SEVA CIVILIZATIEI EUROPENE. RESTUL EUROPEI E MURIBUNDA, SI-A PIERDUT IDENTITATEA INTR-UN MELTING POT DE MARXISM SOFT, SECULARISM SI RELATIVISM AL VALORILOR.
  E FOARTE BINE CA INTELECTUALII ROMANI CA DOMNUL PATAPIEVICI, PLESU, BADILITA, UNGUREANU SI TINERII DIN JURUL LOR SI-AU DAT SEAMA IN CE DIRECTIE MERGE EUROPA!!! CULTURA ROMANA PENTRU CA SE HRANESTE DIN ORTODOXISM VA FI SALVAREA EUROPEI! AMIN!
 • 0 (0 voturi)    
  Pt 26 (Marţi, 31 iulie 2007, 21:34)

  George [anonim]

  Nu m-ai plictisit deloc, insa tema este veche.

  Problema este ca oamenii vorbesc din carti, si mai putin din propria lor experienta. Sunt adeptul unei spiritualitati experimentate pas cu pas, si nu invatata din carti. Exista si o stiinta subtila, spirituala, foarte exacta, la fel ca si stiinta reala. Interesant este faptul ca nu se contrazic una pe alta, ci se completeaza.

  Hai sa luam exemplu religiei crestine. Eu nu disput faptul ca Dumnezeu exista. Nu disput faptul ca Hristos a existat cu adevarat si a facut minuni. Disput numai felul in care cei din jurul lui, si altii mult mai tarziu au interpretat faptele si vorbele. Mai exista vreun martor initial la acele evenimente? Cum pot sa garantez ca ce vad s-a intamplat in realitate, sau e doar parerea cuiva? Documentele gnostice descoperite azi arata o realitate alta decat atesta documentele biblice oficiale.

  Nu stiu care din voi a urmarit serialul 7th Heaven. Pentru mine un preot precum Eric Camden, daca exista cu adevarat, e un magnet pentru orice fel de biserica. Cred in puterea exemplului, si nu cred in oameni care vorbesc doar religie invatata, insa nu traita cu adevarat.

  Daca as sti vreun preot precum Eric Camden, probabil ca aia ar fi o biserica de care m-as lipi, pentru ca este o biserica pentru oameni adevarata, si nu doar un circ duminical. Un astef de preot este intr-adevar un stalp al societatii si un exemplu de urmat.
 • 0 (0 voturi)    
  SECRETUL ! (Marţi, 31 iulie 2007, 21:58)

  nana1929 [anonim]

  Pe internet, circula un film documentar stiintific, intitulat "Secretul" (iti va schimba viata). Un film, care are o logica solida, in ceea ce priveste existenta noastra pe pamant, cine suntem noi si ce face Dumnezeu pentru noi. Deduci clar explicatia biblica in realitatea de zi cu zi. Majoritatea dintre noi se vor revedea in acest film. Pe mine nu ma intereseaza decat sa aflu parerea despre acest film, a celui care va lua locul Preafericitului Teoctis si mai ales raspunsul la intrebarea : " Cat timp mai are de gand BOR, sa tina secretul ascuns in fata societatii si in ce scop?"
 • 0 (0 voturi)    
  ptr. Vasile Foldeanu (Marţi, 31 iulie 2007, 22:05)

  nana1929 [anonim]

  Sunt de acord ca Romania este salvarea Europei, dar nu si ortodoxismul, ci pur si simplu credinta puternica a romanilor pe care o au in Dumnezeu. Daca tot mergem pe previziuni :), mai fac si eu una. Toate religiile se vor uni si se va forma o singura religie. Proiectul pentru Catedrala neamului, tot va fi dus la bun sfarsit, chiar daca inca mai sunt piedici. Pentru Catolicism si ortodoxism, este inceputul sfarsitului. OMUL a EVOLUAT!
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru #29 George (Marţi, 31 iulie 2007, 22:38)

  Din public! [anonim]

  Te simt ca un iubitor doar de ce este nou. Ce e vechi e doar de aruncat. Este in spiritul vremurilor. NU este suficient ce ne-a lasat Dumnezeu, vrem mai mult!
  Imi pare rau ca refuzi ideea de a citi ceva pe acesta tema. Sunt nevoit sa fac trimitere tot la carti, de data asta la cele scrise de Sfintii Parintii (Google/Sfintii Parinti). Acestia chiar au experimentat si au lasat in urma ceva ce noua ne este de mare ajutor. Trebuie doar sa dorim sa aflam.
  IMi dau seama ca mandria ne indemna sa nu luam nimic mestecat de altii. In acest caz pericolul de inselare si de amagire este maxim.
  Dupa parerea mea este o gresala mare sa explorezi doar prin experimentare.
  NU exista "crede si nu cerceta"! Cerceteaza (adica citeste si vorbeste cu oamenii care au ce sa-ti spuna in folosul tau) Cauta in jurul tau persoane care te pot indruma. O discutie cu un calugar iti poate schimba viata. Mai open minded ca un credincios nu exista.
  Daca nu crezi decat ceea ce vezi cu ochii, cum poti crede ca exista gravitatia sau vantul?
 • 0 (0 voturi)    
  Pt 32 (Marţi, 31 iulie 2007, 23:01)

  George [anonim]

  Iar ma judeci gresit, stimabile.

  Am avut si discutii cu calugari, chiar si cu parintele Cleopa de la manastirea Sihastria, insa nu m-au putut clinti din parerile mele. La vremea mea, am citit si carti religioase, chiar si tratate, insa nu mi s-au parut decat teorii, nimic atasat de o realitate imediata. Pe Cleopa am invatat cel putin sa-l respect, deoarece avea un anumit har si pentru el religia era o solutie care mergea.

  Iar imi arunci texte in fata si te ascunzi in spatele vorbelor. Raspunsul despre electricitate si garavitatie este simplu. Stiu de existenta lor pentru ca sunt instrumente care le pun in evidenta.

  La fel merge si in planul spiritual. In urma unei practici spirituale sustinute capeti niste sensibilati speciale, care nu au nimic de a face cu ceea ce afli dintr-o carte sau ce spun altii. Prin ele poti sa vezi daca ceva e autentic sau nu, cel putin.

  Nu sunt un om religios, ci spiritual. De obicei, intuitia mea merge fara gres. Mai am si alte abilitati care ma ajuta sa vad in intuneric. Merg la o biserica ortodoxa, insa o fac din traditie. Nu pun o reala speranta de mantuire acolo pentru ca nu cred in tot ce se propovaduieste acolo si vad exemple proaste in sanul clerului, mult prea proaste unele sa le reproduc aici.

  Niciodata nu o sa cred ceva doar pentru ca altcineva crede in acel ceva. Nu de alta, insa spitalele de psihiatrie sunt pline de oameni care se cred sfinti. Si multi mai multi nici nu ajung la doctor. O religie predicata, inteleasa si practicata aiurea poate duce la dezastre umane. Exemple sunt Inchizitia, sinuciderile din Templul Soarelui, razboaiele religioase sau masacrele conchistadorilor facute in numele religiei. Nu mai vorbesc de zilele astea, cand sunt oameni care ucid cu sange rece in numele Islamului.

  Am un cod etic extrem de strict si respect legile divine fundamentale. Insa chiar si astea nu trebuie interpretate literal, ci depinzand de situatie. Nu litera legii e esentiala, ci spiritul ei.
 • 0 (0 voturi)    
  Hristos e acelasi mereu. (Marţi, 31 iulie 2007, 23:03)

  Abrudan Mircea [anonim]

  Observ ca se tot vb de reforma in Biserica din afara Bisericii, adica cei care isi dau cu parerea nu sunt membrii ai trupului lui Hristos, Biserica cea una, sf, soborniceasca si apostoleasca in care se intra prin Botez si ne desavarsim prin celelalte 6 Taine, devenind astfel madulare vii ale Bisericii, a carei cap este Hristos, dupa cum spune Pavel. Tot ce vreau sa spun este ca daca credem ca Biserica este intr-o criza, inseamna ca noi, cei care suntem membri ai acesteia suntem intr-o criza si trebuie sa ne curatam pe noi insine prin Spovedanie si Euharistie si abia apoi vom putea sa-i schimbam pe ceilalti. Nu trebuie insa sa uitam ca Biserica are drept fundament si cap pe Hristos Pantocrator(atottiitorul), deaceea si in cupolele bisericilor il vedem pe Hristos care sustine in mana Sa intreaga Biserica.
  Dar revin, cred ca acestia care tot vb de reforma, de criza, schimbare etc nu sunt membri ai Bisericii, deci sunt si in afara discutiilor; iar vazand ca oricat incearca sa loveasca in Biserica, nu o pot clinti si nici nu o vor putea face vreodata, pentru ca "nici portile iadului nu o vor birui", vin cu teorii. Vedem ca ii deranjeaza ierarhia, pe care ei nu o au, si fara de care nu exista Biserica adevarata, ci doar comunitati, observ ca-i deranjeaza icoanele Maicii Domnului si ale sfintilor, pentru ca unele plang, izvorasc mir, savarsesc minuni; ii deranjeaza moastele, trupurile dreptilor, numiti de Pavel -sfinti-, in epistolele sale, care nu numai ca nu au putrezit de sute de ani, dar chiar emana un miros placut fiind albe si curate, ii deranjeaza apa sfintita care si dupa ani nu se strica fiind buna de consumat, dar ii darama lumina sfanta care se coboara la Ierusalim de Pasti.
  Nu oameni buni, Biserica nu sufera, voi sunteti cei suferinzi care aveti nevoie de doctor, de adevaratul Hristos care se gaseste pe sf masa in chipul painii euharistice; pt ca v-au rapit mintile acei hristosi mincinosi, de care chiar Pavel spune ca e nevoie, pt a se vedea unde e Adevarul.
 • 0 (0 voturi)    
  propaganda religioasa si Domnul Piktor (Marţi, 31 iulie 2007, 23:19)

  bogdan [anonim]

  s-a afirmat: "Gelu, crestinu si "ortodoxul", etc..., mergeti in casele voastre de rugaciune, propaganda religioasa e interzisa." Interzisa de cine??? De stat? De politie? De vreo persoana bisericeasca? De la Consiliul Local? De vreun om, fie el si pictor? Mai intai de toate, Declaratia Universala a Drepturilor Omului (DUDO), articolul 19, recunoaste: "Orice persoana are dreptul la libertate de opinie si de exprimare, ceea ce implica dreptul de a nu fi tulburat pentru opiniile sale si acela de a cauta, de a primi si de a raspandi, fara a se tine seama de granite, informatii si idei prin orice mijloc de exprimare" Prin semnarea de catre Romania a Pactului International pentru drepturi..prescurtat PIDCP, la 27 iunie 1968, art.19 din DUDO, este obligatoriu si pentru tara noastra(stat, politie, biserica, primarie, tu care citesti acum, etc....) In plus Articolul 30 din Constitutia Romaniei este si mai explicit: "Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete, sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile." Mai vezi si Legea 48/2002. In concluzie, libertatea de exprimare a credintelor care include si credintele religioase, sau cum le mai numim cateodata: "propaganda religioasa", "munca de lamurire", sau alte etichete, este garantata si aparata prin lege;...deocamdata...
 • 0 (0 voturi)    
  r-evolutie (Marţi, 31 iulie 2007, 23:42)

  r-evolutie [anonim]

  Vad ca deja au aparut unele persoane care incet-incet, pun problema ca oare Dumnezeu exista, oare Iisus Hristos este Dumnezeu, oare nu a ascuns veacuri intregi Biserica cine stie de secrete ?

  Secretul cel mare este ca nu e nici un secret. Totul este scris negru pe alb in Scriptura. Trebuie doar sa faci efortul sa citesti dar inainte de asta trebuie sa fii dispus sa accepti ce scrie acolo. Si asta ultima parte ii tine de regula pe oameni departe de Dumnezeu, de Biblie si de Biserica.

  Vad ca se tot vorbeste despre poporul roman care este crestin pana in maduva oaselor. Pot sa intreb si eu care este acel popor crestin pana in maduva oaselor ?

  Faceti un mic test cu cei din jurul vostru (eu l-am facut cu multe persoane, deci nu vb din carti). Intrebati pe cunoscutii vostri daca stiu 10 marci de bere. O sa vedeti ce repede curge berea antigravitational. Apoi intrebati-i daca stiu Cele 10 Porunci. Adica un fel de "abc" al credintei. Va spun eu cum stau lucrurile in practica - n-am gasit pana acum (din peste 200 de persoane cu care am stat de vorba) UNA MACAR care sa fi stiut toate Cele 10 Porunci. Cam asta e poporul care se autointituleaza crestin.

  Celor care au probleme cu existenta lui Dumnezeu, le recomand sa apeleze la logica elementara - o cladire este dovada suficienta a existentei unui constructor; la fel un tablou pentru un pictor. Tot asa este si cu pamantul si universul. Apoi, lasa-ti, ateule, garajul gol, incuiat timp de 100 de ani sa vezi daca nu cumva evolueaza un mercedes acolo. Daca nu, mai asteapta vreo 1000 de ani, poate e intr-un stadiu incipient...O, atunci imagineaza-ti cum o explozie (big-bang) ar putea sa creeze ordine, in conditiile in care orice explozie creeaza in 100% din situatii dezordine....

  Unii zic ca rolul de veacuri al Bisericii este sa mantuiasca sufletele oamenilor. Pai, dragilor, de ce a mai murit Hristos ? Dupa rationamentul vostru, daca eu mi-as putea castiga mantuirea, atunci n-as avea nevoie de jertfa lui Hristos..
 • 0 (0 voturi)    
  @33 (Marţi, 31 iulie 2007, 23:48)

  Din public! [anonim]

  Exemplele care mi le-ati dat nu apartin ortodoxiei!
  In tot ce gandim in zona credintei nu trebuie sa uitam ca exista ceva care nu ne vrea langa Dumnezeu. Credeti sau nu, asta este adevarul.
  Va dau un exemplu, care la prima vedere, duce discutia intr-o zona pueril sau ridicol, dar ati auzit pe cineva injurand-ul pe cel rau. In mod sigur nu! Dar pe Dumnezeu? In mod sigur da! Pune-ti pe cineva care il injura pe Dumnezeu, sa injure invers. Nu va putea! De ce oare?
  Nu pot decat, cu orice risc, sa citez din Evanghelie:
  "fericiti cei ce n-au vazut, dar au crezut!
  Cu mandrie si automultumire si fara smerenie, cu ideea despre sine ca nu poti gresi niciodata, nu se ajunge unde trebuie.
  Este o caracteristica aprope generala a acestei lumi. Suntem proprii nostri dumnezei! Altii sunt de vina pentru tot, numai noi suntem "nemuritori si reci".
  Sa va ajute Dumnezeu sa faceti ce va este de folos!
 • 0 (0 voturi)    
  pt NANA1929 (Miercuri, 1 august 2007, 0:16)

  Jo [anonim]

  Spune mai multe despre documentarul Secretul... eventual numele in engleza, sau unde poate fi vazut pe net, poate chiar o trimitere la pagina aferenta de pe www.imdb.com...
  daca tot suna atat de interesant sa se uite si altii...
 • 0 (0 voturi)    
  pentru #2 == #3 (folositi macar acelasi nume ca sunteti de toata jena) (Miercuri, 1 august 2007, 0:49)

  Anonim [anonim]

  Aduceti-va aminte ca Iisus Hristos nu a scris nici o scriptura.

  Aduceti-va aminte ca Biserica Ortodoxa a stabilit ce inseamna "Biblie" si crestinii nu au avut o "Biblie" oficiala sute de ani (textele au existat dar nu au fost complitate in ceea ce azi noi numim "Biblie").

  Aduceti-va aminte de Ioan 21-25: "Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris. Amin" -- daca ai citi doar Biblia, ai pierde destul de multe aspecte, nu?

  Aduceti-va aminte ca sunt ZECI DE MII de "biserici" protestante (secte) care TOATE afirma ca SINGURA sursa e Biblia, dar toate aceste secte se contrazic intre ele -- Biblia nu inseamna nimic pentru cei care nu au har s-o interpreteze corect.

  Ce a zis arhanghelul Gavriil despre Fecioara Maria?
  "Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei. ".
  Daca arhanghelul asa o cinsteste si o binecuvinteaza, voi de ce ziceti altfel?

  Cati dintre voi sectantii tineti praznicul Cincizecimii?
  Epistola intaia catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel 16-8 :
  "Voi ramane insa in Efes, pana la praznicul Cincizecimii. "
  Deci pe langa acest praznic Biserica Ortodoxa tine si multe altele, dar voi care faceti ce scrie in "scriptura" il tineti macar pe asta?????
 • 0 (0 voturi)    
  Patriarhul va ajunge in rai? (Miercuri, 1 august 2007, 1:00)

  nasii [anonim]

  http://www.nasii.ro/2007/07/30/preafericitul-teoctist-si-preanefericit ii/
  Patriarhul Teoctist este vinovatul moral al musamalizarii Cazului Tanacu si Vladut. Este vinovat de faptul ca nu a dorit desecratizarea dosarelor preotilor. Este vinovat de daramarea lacaselor de cult.
 • 0 (0 voturi)    
  BOR si democratia (Miercuri, 1 august 2007, 3:01)

  ciprian [anonim]

  Spuneti ca nu e nevoie de reforma? Pai cum sa ne conduca spre mantuire niste oameni care desi au inclinatii homosexuale nu-si recunosc orientarea? Ma intreb cat de rataciti sunt acestia care-i fac rataciti pe altii?
  In conditiile in care folosim in legislatie termeni de "orientare sexula" si nu deviatie sau alte prostii folosite dealungul timpului, cum poate o institutie cum este biserica sa aiba credibilitate cand este in contradictie cu drepturi fundamentale ale omului si in fond cu democratia?
  Vi se pare normala o pozitie instiganta la discriminare din partea bisericii?
 • 0 (0 voturi)    
  @41 (Miercuri, 1 august 2007, 4:18)

  iwo [anonim]

  ciprian, pentru Biserica drepturile fundamentale ale omului si democratia vin pe planul secund. Pe primul plan este invatatura lui Hristos. Daca cele doua planuri se contrazic, e limpede ca planul secund trebuie "remediat" in functie de planul prim.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt din Public! (Miercuri, 1 august 2007, 6:01)

  George [anonim]

  Stimabile din public!,

  Mie mi se pare ca devii din ce in ce mai criptic si mai lipsit de coerenta.

  Am avut ocazia sa discut cu oameni apartinand unei alte religii, chiar foarte cunoscatori in ale religiei lor, si mi-am dat seama ca adevarul nu este monopolul nici unei religii. Dincolo de orice fel de diferente religioase toti suntem copiii aceluiasi Dumnezeu, si trebuie sa ne respectam unii pe altii. Nu exista nici adevar absolut.

  Tot imi aduci in fata texte ortodoxe. Cand este ultima data cand ai discutat cu un rabin evreu, cu un imam sau cu un preot budist? Banuiesc ca niciodata, altfel ai fi avut alta viziune asupra spiritualitatii.

  Nu exista religie mai buna sau mai proasta (ma refer la religiile adevarate). Exista doar un drum spiritual mai potrivit pentru unii si mai putin potrivit pentru altii. Mantuirea nu este dreptul unei religii, ci este un principiu universal.

  A veni sa spui ca religia ta e cea mai buna, si nu exista alt drum spre mantuire mi se pare o afirmatie fanatica, partinica si total ignoranta a unei realitati fundamentale.

  Inteleg totusi ca trebuie o minte foarte deschisa si ecumenica sa inteleaga adevarul asta fundamental... Sunt cateva legi divine pe care toate religiile adevarate le respecta. Restul , cum ar fi natura lui Isus, sau daca ingerii au sex masculin sau feminin, sau eu mai stiu ce alte nazdravanii, sunt adevaruri pur speculative, pentru ca sunt relative si interpretabile.

  Exista adevaruri arheologive indubitabile despre viata si faptele lui Isus. Insa de aici si pana a spune ca Isus e fiul lui Dumnezeu (teoria asta a aparut tarziu, in secolul III) sau altfel de teorii teologice, e cale lunga de a le dovedi adevarate.

  Vad scandaluri in propria parohie ortodoxa, unde un preot proaspat venit din Romania crede ca poate rasturna niste reguli nescrise de douazeci de ani... Deja e pe cale sa piarda, pentru ca jumatate din parohie a parasit biserica, si cealalta e in opozitie deschisa cu preotul.
 • 0 (0 voturi)    
  The Secret (Miercuri, 1 august 2007, 8:35)

  George [anonim]

  Am avut curiozitatea astazi sa cumpar un DVD cu filmul The Secret, despre care am auzit in alta parte, precum si in acest forum.

  Intr-adevar, acest documentar este foarte deosebit, inspirant si motivational. Nu spune foarte multe lucruri noi, am aflat despre teoriile astea cu multi ani in urma, intr-un curs de spiritualitate orientala.

  Si totusi, filmul asta este extrem de inspirational prin modul de prezentare, care este modern, exemplificat, motivant, pe intelesul tuturor.

  Aceasta teorie motivationala poate fi folosita atat in scopuri materiale, cat si spirituale.

  Ceea ce m-a uimit este faptul ca psihologia si medicina moderna au descoperit pe cont propriu, si explicat pe intelesul oricui niste adevaruri milenare.

  Inainte nu stiam cum sa aplic corect aceasta lege a atractiei universale, insa acest documentar intr-adevar mi-a deschis ochii... Il recomand cu caldura oricui.
 • 0 (0 voturi)    
  EU SPUN (Miercuri, 1 august 2007, 8:54)

  ILESBI-ANA [anonim]

  ATI VAZUT CA LA INMORMANTARE VIN SI MULTI BASARABENI DIN FOSTA UNIUNE SOVIETICA? DECI,SIGUR TEOCTIST A FOST UN BOLSEVIC SECURIST!
 • 0 (0 voturi)    
  Reforma (Miercuri, 1 august 2007, 10:10)

  sorin [anonim]

  Societatea este in situatia de a merge cu mult inaintea institutiilor, de aceea si lipsa de recul , deocamdata, datorata certurilor din politica si mai ales ca la ora actuala s-a vazut ca doctrinele nici macar presedintii de partide nu le cunosc. Biserica va trebui sa preia cea mai mare parte de responsabilitate in reforma Statului Roman, profitind bineinteles si de marea incredere pe care o are populatia. Nu in sensul sa se amestece in politica ci sa formeze si sa indrume oamenii sa urmeze calea cinstei , adevarului si caintei. Daca biserica refuza reformarea atunci sa se astepte la scaderea increderii in valorile ortodoxiei .
  Deci cred ca e nevoie sa fie indepartati acei oameni care nu fac cinste bisericii , dupa care sa inceapa luminare poporului asta amarit si saracit .
 • 0 (0 voturi)    
  The Secret (Miercuri, 1 august 2007, 10:54)

  Jo [anonim]

  Am gasit mai multe detalii despre filmul mentionat mai sus

  http://www.imdb.com/title/tt0846789/
 • 0 (0 voturi)    
  @43 (Miercuri, 1 august 2007, 11:10)

  Din public! [anonim]

  STIMATE DOMN!
  Adevarul este unul singur, restul este amagirea diavolului!
  Te rog sa ma ierti daca te-am deranjat!
  Imi sterg picioarele si merg mai departe!
 • 0 (0 voturi)    
  Religiozitatea (Miercuri, 1 august 2007, 11:11)

  Sato [anonim]

  Dumnezeu si religia sint superstitii consolatoare pentru gloata si
  instrumente cinice pentru cei care-o manipuleza. Nivelul de
  religiozitate e strins corelat cu inapoierea economica si
  culturala. Un nivel inalt de religiozitate coexista in Romania cu
  un procent inalt de populatie rurala, de agricultura de
  subzistenta, de mortalitate infantila, de ignoranta si prejudecati
  patriarhale, de nationalism, rasism, lipsa de spirit civic,
  homofobie. Exista o legatura directa intre gradul de religiozitate
  si numarul redus de carti de pe raftul romanului mediu.
 • 0 (0 voturi)    
  Adevarata Credinta (Miercuri, 1 august 2007, 11:40)

  razvan [anonim]

  George, vorbesti numai prostii adevarata religie este cea crestina ortodoxa restul sunt ori adevaruri pe jumatate(cazul evreilor si catolicilor ), ori inventii omenesti care au la baza mandria si ignoranta.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. 49 (Miercuri, 1 august 2007, 11:59)

  Ava [anonim]

  Esti f.slab informat si amesteci lucruriile!
  Cel mai usor lucru este sa arunci cu noroi si invective de la inaltimea persoanei civilizate care te pretinzi ca esti.
  Te contrazic - informeaza -te asupra:
  - zonei numita Bible Belt din Statele Unite!
  - vietii Dnei Academician Zoe Dumitrescu Busulenga care in ultima parte a vietii s-a calugarit!
  - activitarii lui Dan Puric, actor roman contemporan;
  - vietii si mortii Sf. Constantin Brancoveanu si fii. Era unul dintre cei mai bogati oameni din Tara Romanesca, si cu toate asta ...
  Etc.
  Ce argumente ai avea daca ai stii ca exista persoane f. religioase care lucreaza in companii multinationale? Nu ai putea crede, esti orbit si f. sigur de viziune ta! In mod sigur ai zice ca au inebunit!
  Vorbesti de lipsa de spirit civic, ce bine ai facut tu in viata ta?
 • 0 (0 voturi)    
  ptr. Jo #38 (Miercuri, 1 august 2007, 12:09)

  nana1929 [anonim]

  Nu stiu sa dau prea multe detalii, cum sa obtii acest film. Fiul meu l-a gasit pe DC++. Exista si site, cu aceasta denumire:
  www.thesecret sau cam asa ceva. Am pierdut adresa exacta. Dar cred ca nu este greu de gasit. In momentul cand am vizionat acest film, am gasit raspunsul la intrebari pe care mi le pun de ani de zile. Totul s-a intamplat datorita deceptiilor prin care tot am trecut si mai ales, a experientei mele personale in domeniu, o experienta haotica. Acum stiu exact ca tot ce mi s-a intamplat in viata, pana in prezent, eu sunt cea care mi le-am atras. Din momentul in care am vazut filmul, am stiut clar ce am de facut de aici inainte. Haosul a disparut! Este un film care merita toata atentia.

  Citate din film :

  "Secretul este raspunsul la tot ceea ce a fost, tot ceea ce este si tot ceea ce va fi." - R. W. Emerson 1803-1882

  "Iti creezi propriul univers pe masura ce traiesti." - W. Churchill 1874-1965

  "Fa primul pas cu incredere. Nu trebuie sa vezi intreaga scara. Pur si simplu paseste. " - M.L. King jr. 1929-1968.

  Inca mai studiez filmul, cine reuseste sa-l inteleaga cu adevarat, este mai aproape de Dumnezeu!
 • 0 (0 voturi)    
  @sato (Miercuri, 1 august 2007, 12:16)

  ciprian [anonim]

  Tind sa gandesc tot mai mult in sensul celor spuse de tine. Orice om rational nu poate nega unele lucruri evidente, care par in contradictie cu biblia, prejudecatile insa nu ne lasa insa sa vedem realitatea.
  Spre deosebire de tine pot spune ca nu mi-am pierdut in totalitate credinta. Nu pot sa cred insa ca este fals tot ceea ce scrie in biblie, interpretarea este problema - de unde si atatea culte.
  Esenta la ceea ce scrie in biblie este unul din factorii care ma face sa cred ca exista un sambure de adevar. Intr-o lume primitiva (ma refer la era in care a fost scrisa biblia) se discuta despre chestiuni pe care greu le acceptam astazi: necesitatea de iubire, toleranta, respect si intelegere fata de persoanele care ne inconjoara, etc.
  Problema este modul in care interpretam cele scrise, si ajungem automat la necesitatea de reforma a bisericii.

  Amintesti de homofobie, mentalitate intretinuta de biserica.
  Pai din biblie reiese intoleranta, discriminarea semenilor, neacceptarea diferentelor de gandire, dorinta nebuna de a pedepsi pe cei care pacatuiesc? Eu cred ca nu, insa tocmai aici greseste biserica. Invataturile popilor nu sunt bune in totalitate.
  Isus nu a promovat pedepsirea pacatosilor, ci ajutarea lor.
  Biserica ar trebui sa se limiteze la a sfatui lumea si nu sa se implice in politica influentand deciziile in sensul limitarii drepturilor unor categorii sociale pe motiv ca pacatuiesc.
 • 0 (0 voturi)    
  ptr. Sato #49 (Miercuri, 1 august 2007, 12:18)

  nana1929 [anonim]

  Dumnezeu, este numele generic al UNIVERSULUI. Deci Dumnezeu exista! El traieste prin noi, iar noi traim datorita LUI. Doar de tine depinde cum il intelegi. Avem contact direct cu Universul, chiar daca suntem sau nu constienti de aceasta, prin energia infinita (duh din duhul sfant), care ne-a dat viata pe Pamant. Unii ii mai spun, ingerul pazitor, altii subconstient sau sine. Cu totii suntem EGALI si functionam in baza aceleasi legi.
  LEGEA ATRACTIEI. Nu este SF! Asta este adevarul, constatat de studiile stiintifice, ale unor savanti cu renume.
 • 0 (0 voturi)    
  ptr. ciprian # 53 (Miercuri, 1 august 2007, 12:45)

  nana1929 [anonim]

  Incerca sa-ti crezi un echilibru intre ratiune si ceea ce simti.
  Biblia, este cartea de capatai, un "abc" al existentei noastre, scrisa in acea perioada, mai pe intelesul OMULUI din acele vremuri.
  Ceea ce sustii, nu sunt decat interpretari ale celor care au inteles sensul adevarat al invataturii din Sfanta Scriptura si l-au interzis multimii de rand pentru a avea controlul asupra acestora. Acum Adevarul a iesit la suprafata si nimeni nu-l mai poate ingradi.
 • 0 (0 voturi)    
  @53 (Miercuri, 1 august 2007, 13:21)

  Din public! [anonim]

  Bottom line sunt de aceeasi opinie cu tine:
  Biserica ar trebui sa faca mai mult in sensul atragerii atentiei asupra pacatului si asupra consecintele practice ale pacatului in lumea de astazi. Aceste sunt vizibile cu ochiul liber - vezi avortul si homosexualitatea, dar nu numai.
  Imi dau seama ca acum BOR nu este foarte vehementa cu acest mesaj, se iluzioneaza cu statisticile. Injuraturile si pomenirea celui rau sunt foarte prezente la mult prea multi, indiferent de mediul social.
  Ortodoxia este traire mai mult decat orice. Prin definitie ortodoxia nu poate si nu trebuie sa fie agresiva.
  Dumnezeu a lasat fiecarui om libertatea de a alege!
 • 0 (0 voturi)    
  @49 (Miercuri, 1 august 2007, 13:38)

  Gringo [anonim]

  Deci sa intelegem ca tu esti:
  o persoana independenta, nu depinzi de nimeni si de nimic, faci tot ce vrei tu in special faci foarte mult bine celor mai putin favorizati de soarta, esti o persoana intelegatoare, generoasa si cultivata, anturajul tau este format doar din minti luminate, care impartasesc viziunea ta generoasa, esti un iubitor al oamenilor indiferent de situatia lor sociala, nationalitate si religie, ai un inalt spirit civic (te implici cu generozitate in tot ceea ce inseamna bunul mers a societatii), citesti foarte mult in special carti folositoare sufletului tau, nu pierzi timpul pe lucruri care te-ar indeparta de realizarea celor de mai sus.
  Nu esti lacom, nu esti invidios, si nici ranchiunos, esti modest si gata sa faci sacrificii pentru altii!

  Gandeste-te! Sincer, esti asa?
 • 0 (0 voturi)    
  @sato nr.49 si cei care gandesc ca el! (Miercuri, 1 august 2007, 13:59)

  Din public! [anonim]

  Cum se impaca cele spuse de tine cu personalitatea si viata lui Mircea Vulcanescu? Poti fi la fel?
  Vezi
  http://www.hotnews.ro/articol_80055-Serial-Sfintii-inchisorilor-Mircea -Vulcanescu-Sa-nu-ne-razbunati.htm
 • 0 (0 voturi)    
  BISERICA SUNTEM TOTI (Miercuri, 1 august 2007, 14:36)

  UN CRESTIN [anonim]

  BISERICA ESTE ALCATUITA DIN CLER SI CREDINCIOSI ASA CA O REFORMARE AR TREBUI SA INSEMNE O INOIRE A TUTUROR SI ACEASTA INOIRE NU SE POATE FACE DECAT APELAND LA CONSTIINTA MORALA A FIECARUIA PASTRAND CE ESTE FOLOSITOR DIN TRECUT SI IMBOGATINDU-NE SPIRITUAL CU CELE PREZENTE SI VIITOARE. NOI TOTI ,CLER SI CREDINCIOSI FORMAM BISERICA LUI HRISTOS SI INAINTE SA INTREBAM CE FACE BISERICA PENTRU NOI SA NE INTREBAM CE PUTEM FACE NOI PENTRU BISERICA DIN CARE TOTI FACEM PARTE IAR CAPUL BISERICII ESTE HRISTOS
 • 0 (0 voturi)    
  Pt din Public! (2) (Miercuri, 1 august 2007, 15:53)

  George [anonim]

  Stimate din public!,

  Afirmatiile dumitale nu fac decat sa confirme ceea ce numai banuiam inainte.

  Unul dintre avantajele traiului in SUA (si stau aici de foarte multi ani deja) este diversitatea de opinii si credinte religioase. Exista doar o mana de ortodocsi aici, insa un ocean de catolici, protestanti, evrei, musulmani, hindusi, shintoisti si altii.

  Am invatat sa ne respectam unii pe altii, sa cadem de acord ca nu suntem de acord in unele chestii religioase si sa pornim de acolo. Am prieteni foarte buni chiar si penticostali, care sunt considerati inamicii numarul 1 in Romania.

  Nu impartasesc religia lor, insa mantuirea este responsabilitatea individuala a fiecaruia. Am mai spus ca nu este apanajul unei religii, ci este un adevar universal si sunt multe cai de a ajunge acolo. Trebuie doar sa gasesti calea potrivita pentru tine.

  Daca pentru dumneata merge ortodoxia, ferice, mergi cu ea. Insa nu incerca prin nici o cale sa o impui altora cu forta, cu amenintari cu diavolul, cu iadul si alte chestii, ca nu ajungi nicaieri cu chestia asta. Sunt o persoana extrem de pozitiva, am valori morale mult mai ridicate decat multi asa-zisi ortodocsi care se duc la biserica si nu as fi in stare sa fac un rau constient cuiva sau mie insumi. Mai mult de atat, incerc sa inteleg lucrurile in profunzime, si nu doar superficial. Si mai ales nu arunc cu piatra in cei care nu sunt de acord cu mine.

  Romanii trebuie sa invete sa fie mai toleranti cu cei care nu sunt de acord cu credinta lor religioasa.

  Biserica ortodoxa trebuie sa se reformeze pentru simplul motiv ca este din ce in ce mai intoleranta, scandalurile se tin lant si isi pierde din ce in ce mai mult din credibilitate pentru ca parte din inaltul cler este corupt si pe alocuri imoral dupa 45 de ani de comunism,. Ce sanse de supravietuire are o astfel de biserica?

  Numai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  BISERICA SUNTEM NOI (Miercuri, 1 august 2007, 16:04)

  TEODORA [anonim]

  Biserica suntem noi toti. Nu avem voie sa comentam unde nu ne pricepem. Ca un sfat...pentru majoritatea celor ce comenteaza fara sa stie cine e Domnul Iisus...nu mai comentati fratilor!!!! veniti pe la Biserica, sa vedeti si voi de ce v-a bagat parintele in apa cand erati mici!!! nu va puneti si voi niste intrebari in legatura cu ce se va intampla cu voi dupa moartea trupului??? daca sunteti atat de destepti si aveti atata "logica" in gandire si atata tupeu si indrazneala.....eu spun ca ar tb sa va puneti intrebari in leg cu viata voastra, apoi cu a altora, care saracii se straduie sa faca ceva bun pentru voi. cum sa reuseasca mai, saracii??? pentru ca voi nu va rugati pentru ei! sa va intre bine in cap, ca toata viata e o lupta cu dracu' , pentru mantuirea sufletului. cele bune le face Dumnezeu, iar cele rele le face dracul. omul e numai impins de la spate sa greseasca, iar cand a picat si a gresit e pentru ca nu l-a ajutat nimeni sa nu cada, nimeni ca noi care nu ne rugam Domnului sa fie ajutati ceilalti!
 • 0 (0 voturi)    
  PENTRU GEORGE (Miercuri, 1 august 2007, 16:17)

  TEODORA [anonim]

  bai....ce reforma ???

  Biserica e Hristos, iar daca nu esti de acord, nu faci parte si deci TACI!!!

  Hristos nu se reformeaza! CLAR!

  iar scandalurile le face presa, le fac astia ca tine, Georgica mama!!! revino-ti si mai treci pe la Biserica si ai sa vezi cata liniste si cata bucurie este acolo! atunci ai sa amutesi si o sa iti para rau pentru ceea ce zici!

  RUSINE SA ITI FIE!
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru toti. Extras, Integral la http://www.directionstoorthodoxy.org/mod/news/view.php?article_id=261 (Miercuri, 1 august 2007, 17:05)

  PPN [anonim]

  Ancient ways entice Detroit Christians
  Jan 22 2007
  BY DAVID CRUMM

  The Rev. John Fenton is betting his life on the growing popularity of Orthodoxy across the country.
  He and his wife have packed up their six children from the rectory of a Detroit church where he was a Lutheran pastor.
  On Feb. 10-11 in Troy he plans to join a small but growing number of clergy nationwide choosing ordination as Orthodox priests. Fenton has lined up 16 former Lutherans as charter members of a new Orthodox parish.
  Why the interest? ... Orthodoxy represents an oasis of Christian tradition with its centuries-old style of worship and timeless celebration of the mysterious power of saints.
  "So many people feel that the world is constantly changing all around them, and they want to find something that's so deeply rooted that it won't change on them," Fenton said.
  Like a long journey home
  For Jane and Dan Hinshaw of Ann Arbor, both doctors who teach at the University of Michigan, the journey that led them to join the Orthodox Church in the mid-1990s took them decades.
  "But a major theme for us along this journey was trying to find a home in a historic Christian church," "It wasn't until we found the Orthodox Church that we finally felt we had reached that kind of a home."
  A common assumption about Orthodox converts is that many are fleeing the ordination of women and debates over gay rights.
  But the Hinshaws argue that these issues were not a part of their decision and aren't a big factor for converts. Jane is a psychiatrist with many clients who are gay, she also supports women's rights.
  The Hinshaws converted to find "this much greater appreciation for the mystery of the faith," said Dan , a surgeon.
  His wife added, "For years, we had approached our religion as intellectuals. And what we discovered in the Orthodox Church was that there are ultimate mysteries that we can't explain. .,finding out that we don't have to know all the answers, was a big relief."
 • 0 (0 voturi)    
  @George (Miercuri, 1 august 2007, 17:14)

  Din public! [anonim]

  Va felicit pentru perfectiunea morala la care ati ajuns! Eu sunt foarte departe. Pornesc de la constientizarea pacatelor pe care le-am comis si caut sa ma schimb. Aceste cuvinte acum 3 ani ar fi fost de neconceput pentru mine. Ma lupt cu mine!
  Repet ce am spus la postarea 53:
  Ortodoxia (completez ADEVARATA) este traire si smerenie mai mult decat orice.
  Completare: Mandria si autosuficienta nu au nimic cu credinta ordodoxa. Prin definitie ortodoxia nu poate si nu trebuie sa fie agresiva.
  Dumnezeu a lasat fiecarui om libertatea de a alege!
  Nu am amenintat pe nimeni cu nimic. NU am impus nimic nimanui. Am facut doar o afirmatie. Nu credeti in acesta afirmatie, move on, ignore it. Enjoy your life in the States.
  Aveti libertatea sa faceti ORICE!!! NU doresc, nici pot si nici nu vreau sa ingradesc libertatea de optiune a nimanui.
  Mi se pare ca in "lumea libera" orice punct de vedere sustinut cu pasiune este considerat subversiv si tratat ca fanatism.
  Dupa standardele civilizatiei materialiste s-ar putea spune ca sunt si nebun nu?
  Credinta este viata nu un hobby!
  Inca o data rog a fi iertat daca am deranjat!
  Vorba multa saracia omului! Cu faptele stau mai prost!
 • 0 (0 voturi)    
  Religiozitatea (Miercuri, 1 august 2007, 17:19)

  Sato [anonim]

  @Din public: daca tot sintem la litera V, l-oi fi citit tu pe
  Vulcanescu, dar se vede ca ti-a scapat complet Voltaire.

  @Gringo: imi duc viata dupa principiile rationale ale unei
  morale umaniste, filtrate prin propria constiinta de om liber. In
  nici un caz conform unei proiectii infantile a mintii umane din
  vremuri care preced alfabetizarea si pasta de dinti.

  @toti habotnicii care frecventeaza acest forum: locul vostru e
  in Iran sau Arabia Saudita. Pastrati-va superstitiile si etica
  troglodita si gargarisiti-va de Dumnezeu, sau orice alta
  zeitate neghioaba, in timp ce va bateti copiii cind se intorc de
  la munca cimpului. Dar sa nu indrazniti sa-mi reglementati
  mie dreptul de a avorta sau de-a ma fute in cur!
 • 0 (0 voturi)    
  Inca ceva @George (Miercuri, 1 august 2007, 17:23)

  Din pub;lic! [anonim]

  Desi am terminat cu "vorba lunga...." fac o ultima remarca.
  Succesul unei Biserici trebuie sa se masoare nu in cate Super Dom-uri de rugaciune are, ci in cate suflete poate ajuta sa se mantuiasca.
  Biserica ortodoxa nu este doar clerul "cu probleme", ci si calugarii si pusnicii care isi petrec viata rugandu-se pentru noi pacatosii, ca Dumnezeu sa ne ierte.
  Inca o data iertare!
 • 0 (0 voturi)    
  @63 (Miercuri, 1 august 2007, 17:56)

  Gringo [anonim]

  Multumesc!
  Seraphim Rose este alt caz celebru. Dintr-un protestant, a ajuns calugar ortodox, traitor in creierul muntilor.
  Mai sunt si romani ortodocsi inapoiati, care citesc in limba engleza!
 • 0 (0 voturi)    
  @George (Miercuri, 1 august 2007, 18:15)

  Din public! [anonim]

  Desi am incheiat cu "vorba lunga ...." inca 2 idei:
  A vorbi despre supravietuirea BO mi se pare sa zic asa interesant. Nu cred ca va faceti vre-o grija in acest sens. Pe ramura ei rezista de 2000 de ani, si va mai fi cat va vrea Dumnezeu. Din cealalta ramura (BCatolica) a iesit un copac viguros care continua sa produca ramurele.
  Succesul unei Biserici nu se masoara in cate Super Dom-uri ale credintei opereaza, ci in numarul sufletelor care se mantuiesc cu ajutorul ei. Secta baptista exceleaza in Super Dom-uri. Ce va iesi de aici numai Dumnezeu stie.
  BOR nu este formata doar din clerul "cu probleme" ci si din calugarii si pusnicii care se roaga lui Dumnezeu pentru noi pacatosii.
  Iertare inca o data!
 • 0 (0 voturi)    
  Pt George din Arizona (Miercuri, 1 august 2007, 18:32)

  PPN [anonim]

  George,

  Inca acum 150 de ani scria Creanga, ca cica unul s-a dus bou la Paris si s-a intors vaca.

  O biserica adevarata nu se reformeaza ca isi schimba dogma, adica adevarurile la fiecare x ani...
  Exista un Consiliu Ecumenic Mondial, din care fac parte bisericile ortodoxe si protestante. Aici are loc dialogul ecumenic, nu la coltul strazii.
  Poate ai fi trebuit sa stii, daca tot emiti aici pareri de avizat, ca Ortodoxia este confesiunea cu cea mai dinamica crestere in SUA, datorita convertitilor neaosi americani.
  Nu amesteca logica aici in chestia ci oasele si altele. Logica este doar o ingusta cale de a descoperi misterele lui Dumnezeu. Cum pui tu problema, asta e logic asta nu, dar la biserica mergi totusi, faci din biserica o chestie de ritual formal, fara continut.
  Intra pe net la www.christianforums.com si du-te la The Ancient Way si citeste ce spun acolo americanii traitori in America de cand ma?-sa i-a facut, care au incercat fel si fel de "denominations" si au ajuns la ortodoxie.
  Sau tu crezi ce cel mai mare profesor de teologie american (pana a murit anul asta prin ianuarie), Jaroslav Pelikan, de la Harvard, luteran pana la 7x ani, se converteste la batranete la Ortodoxie, doar asa, de florile marului ?
  Cauta "resources" pe internet: cand vrei sa vii cu argumente, ca slava Domului, in America, si nu numai, sunt foarte la indemana. Ia cauta si despre Frederica Matthews-Green Internet, sa vezi ce mai scrie si ea. Si cauta-l si pe Gilquist, si Kalisthos Ware, Serfim Rose, sa vezi adevarati apostoli.
  dar de Jaroslav jager ai auzit ? Asta e chiar ceh, si vezi ce se scrie despre Cehia, s-a convertit la Ortodoxie chiar in America. Mai sa fie....
  In fond cand suntem bolnavi toti vrem sa ne tratam: unii se duc la doctor si urmeaza un tratament rigutos, altii nu pra tin tratamentul, iar unii chiar se tin de tratamente babesti. Cam astia sunt "bolnavii" angjati in dialogul ecumenic.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt Din Public! (Miercuri, 1 august 2007, 18:54)

  George [anonim]

  Stimate din public si altii,

  Sunt ortodox si merg la biserica in fiecare saptamana. Unele dintre adevarurile pe care le propovaduieste aceasta biserica le recunosc si accept. Altele, nu am nici un fel de dovada ca sunt adevarate sau sunt doar imaginatia unora sau altora.

  Nu sunt de acord cu multe dintre deciziile si actiunile bisericii, si o spun deschis. De exemplu, ce nevoie era sa fie facut Stefan cel mare sfant? Pentru cine stie istorie, numai sfant nu a fost la viata lui. Ca a fost un erou national, nimeni nu disputa asta.

  Vorbiti de viata crestineasca, insa nimeni nu explica foarte clar, pe intelesul tuturor, ce inseamna asta. Am auzit doar explicatii teoretice, si nimic altceva in biserica.

  Un exemplu: am incercat sa tin post si singurul rezultat pe care l-am avut a fost o considerabila luare in greutate. Unii incearca sa se abtina de la o viata sexuala si termina in counseling sau la psihiatrie.

  O religie adevarata nu e doar ceva teoretic, ci trebuie traita zi cu zi dupa principii sanatoase, nu doar teoretice.

  Cand vorbesc de scandaluri, ma refer la scandalurile din parohii, pentru ca astea le vad. vad preoti in Romania jupuind viii si mortii. Vad preoti in SUA veniti din Romania care incearca sa schimbe reguli de zeci de ani si au opozitie. Am vazut in SUA preoti ortodocsi destrabalati, ocrotiti ani de zile de episcopi inainte sa fie dati afara din biserica.

  O viata bisericeasca adevarata nu poate fi data conducatorii bisericii nu sunt adevarate exemple de urmat. Altfel, or sa-si piarda credinciosii pana la urma.
 • 0 (0 voturi)    
  Sper ca esti acelasi George cu care am dialogat! (Miercuri, 1 august 2007, 19:57)

  Din public! [anonim]

  Spun asta pt. ca remarc o schimbare de ton. Cred totusi ca nu esti aceasi persoana.
  Trebuie sa intelegem ca ierarhii BO sunt si ei oameni supusi unor ispite uriase.
  Un duhovnic care spovedeste se incarca cu toate prostiile pe care le aude. Daca nu are o viata corespunzatoare, este pierdut de ele. Din pacate poate pentru unii este doar o meserie ca oricare alta. Aici nu stiu cum se pot alege apele.
  Diferenta o fac pana la urma preotii cu HAR, care sunt crestini in inima. Se vede asta in bisericile in care slujesc, prin numarul credinciosilor.
  Viata crestinesca este formata din ferirea de pacate, post, rugaciune si fapte bune!
  Ref la Stefan cel Mare - in definitiv Maria Egipteanca a fost o prostituata care a trait zeci de ani in pustiu. Conteaza ce crede Dumnezeu after all.
  Repet ne gandim prea mult la altii, si nu vedem barnele noastre - este cazul meu!
  Ref la post scopul acestuia este o jertfa adusa Creatorului. In Vechiul Testament se aduceau jertfe de vieti, In timp ce in Noul Testament lucrurile au fost relaxate intr-un fel.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Teodora (62) (Miercuri, 1 august 2007, 21:40)

  bogdan [anonim]

  Teodora draga, "Biserica nu e Hristos", ci "Biserica e trupul lui Hristos" (vezi in Sfanta Scriptura la cartea 1 Corinteni capitolul 12) iar Hristos este Capul Bisericii iar trupul suntem noi sau cum ne numeste Sfantul apostol Pavel: madularele trupului. Acum intreaba-te: madularele(adica noi) sunt desavarsite sau mai trebuie reformate? De fapt mai bine l-am intreba pe Capul Bisericii, a Trupului si El sigur ne va raspunde...
 • 0 (0 voturi)    
  Tot eu (Miercuri, 1 august 2007, 22:02)

  George [anonim]

  Am fost tot eu, si nu altcineva postand pentru mine.

  Schimbarea to ton vine din faptul ca viata e prea scurta pentru cineva sa o petreaca in discutii abstracte.

  Mesajul meu este urmatorul, si este unul foarte pragmatic.

  Indiferent daca sunteti religiosi sau nu, daca va place ce faceti si sunteti fericiti cu chestia asta, si nu aveti dubii asupra ei, probabil si lui Dumnezeu ii place. Continuati cu ea. Daca nu, ganditi-va care e buba si corectati-o, pentru ca undeva ceva paraie.

  Cred ca exista o masura a bunului simt comun care va va spune cand gresiti si cand nu. Cel putin la mine exista, si nu sunt si eu decat un suflet care isi cauta menirea in viata.

  Adevarata spiritualitate inseamna intelegere si compasiune. Nu inseamna nici a uri pe altul de alta parere, nici a incerca sa impui o credinta sau orice cu forta.

  Asta este. Pace!
 • 0 (0 voturi)    
  pentru sato (Miercuri, 1 august 2007, 22:13)

  ciprian [anonim]

  Cum am spus si mai sus, iti sustin ideile cu cateva exceptii: desigur ca poti face sex oricum vrei tu, e normal sa ai acest drept, insa cu avortul nu suntem pe aceeasi lungime de unda.
  Din studiile efectuate de cercetatori, din cate stiu eu, viata incepe in momentul fecundarii, ori, mergand pe ideea asta avortul presupune curmarea unei vieti. Fara sa ne legam de religie, este dreptul tau sa fi ateu, se fac in prezent avorturi numai in "virtutea" unei legi neghioabe care intra in contradictie cu drepturile fundamentale ale omului la viata.
  Principiile democratice contrazic legalizarea avortului.
  Eu niciodata nu voi fi de acord ca un om sa poata hotara asupra dreptului de existenta a unei alte persoane, fie ea si nenascuta.
 • 0 (0 voturi)    
  SECRETUL (Miercuri, 1 august 2007, 23:48)

  ortodox [anonim]

  Dragii mei, am vazut si eu din curiozitate "The Secret", filmuletul care i-a adus la extaz pe unii dintre cei care au postat mai sus.

  Concluzia mea - o incercare mai prost regizata de spiritism si ocultism nu am vazut pana acum !!! Auzi, tu, cica te uiti in vitrina la o bijuterie superscumpa, te apuci ca un papagal sa iti spui in mintea ta ca esti atras de acea bijuterie, si, hocus-pocus, te trezesti cu ea la gat.

  Bai, tata, da' spalati tare pe creier mai sunt cei care cred in asa ceva !!!! Copiii mei, prescolari fiind, si au depasit stadiul asta de "credinta".

  Daca am ajuns sa credem ca o gasca de tembeli, care mai de care mai iluzionisti si mai "vizionari" (era sa zic "vizuinari"), reusesc sa opieze poporul cu lozinca "doreste-ti suficient si vei avea", atunci nici cea mai radicala reforma nu ne mai scapa de la anarhie.

  Aviz amatorilor.
 • 0 (0 voturi)    
  vizitase Moscova de cateva ori pentru spovedanie (Joi, 2 august 2007, 6:21)

  Lucian [anonim]

  Se pare ca a avut cateva vizite la Moscova... s-ar putea sa fi avut ceva spovedanie la altarul NKVD vezi foto ( http://en.wikipedia.org/wiki/Image:KGB_House_Main.jpg ), preafericitul parinte Putin ar trebui sa aibe mai multe informatii despre confesiunea patriarhului.
  Nici unsul domnului, arhanghelul Iliescu nu ar fi strain de aceste spovedanii. Existand pe undeva ceva fotografii (arhiva НКВД).
  oare cand se va destepta acest popor intunecat... care il divinizeaza pe Patriarh... dar la orice pas auzi injurandu-l pe D-zeu, insa nimeni nu zice ceva rau de patriarh... care ... prin spovedaniile lui a distrus vietile a catorva sute, poate mii de romani....
 • 0 (0 voturi)    
  @George (Joi, 2 august 2007, 7:23)

  Din Public! [anonim]

  Buna dimineata!
  NU reusesc sa imi dau seama, din ce am postat aici, ce te -a determinat sa ma acuzi de lipsa de bun simt, lipsa de intelegere si compasiune, ura chiar si intoleranta.
  Iarta-ma dar cred ca amesteci postarile, imi raspunzi mie si te gandesti la postarile altora.
  Iarta-ma dar confunzi exprimarea ferma si sustinerea cu ardoare a unor idei cu altceva. Senzatia mea este ca ce am scris aici chiar te-a suprins.
  Imi explic acum si refuzul tau de a citi ceva pe acest subiect. Vrei sa-ti pastrezi mintea nepervertita de orice influenta. Este si aici o forma de mandrie - nu am nimic de invatat de la nimeni. Asta transpare din toate postarile tale.
  CU orice risc mentionez aici cele 7 vicii capitale care sunt la baza tuturor relelor: mandria, avaritia, invidia, mania, lacomia, lenea si desfraul. Cuvinte grele intradevar, greu de acceptat!
  Ce cred ca te-a socat si referirea la cel rau. Informeaza-te asupra acestui lucru!
  Repet inca o data ce am spus mai sus:
  "Aveti libertatea sa faceti ORICE!!! Nu pot si nici nu vreau sa ingradesc libertatea de optiune a nimanui."
  Dumnezeu a lasat omului libertatea de alegere si nimeni nu are dreptul sa o ia.
  Daca vei citi viata Parintelui Seraphim Rose vei afla multe. Si el a inceput experimentand, pornind de la religiile si filozofia orientala.
  Cu riscul de a parea nebun, mai repet o data: citeste, informeaza-te, the Truth is there! Expresia "crede si nu cerceta" este o inventie a celor care nu cred in Dumnezeu.
  Si inca ceva. NU te astepta sa gasesti lucruri comode, caldutze. No pain, no gain!
  Societatile moderne cu inalt nivel de trai ne indoctrineaza sa cautam doar asta. Se merge si la razboi pentru asta, la mii de km. distanta, to protect our way of life. Confortul ne alieneaza.
  Crede-ma ca nu locuiesc intr-o cocioaba!
  Iti doresc sa faci doar ce iti este de folos!
 • 0 (0 voturi)    
  Dragul meu "ortodox" (Vineri, 3 august 2007, 9:35)

  nana1929 [anonim]

  "Gasca de tembeli", in baza carora a fost regizat filmul sunt:
  PLATON
  SHAKESPEARE
  NEWTON
  BEETHOVEN
  HUGO
  LINCOLN
  EMERSON
  EDIS ON
  EINSTEIN

  Filmul este realizat de o alta "gasca de tembeli" , doctori metafizicieni, fizica cuantica, filozofi, terapeuti, vizionari etc. Sunt tembeli?! In conceptia ta, da sunt tembeli! Ca desi nu intelegi fizica atomica, totusi te folosesti de ea. Desi nu intelegi electricitatea, te folosesti de ea! Cu atat mai mult, nu vei intelege ce sustin acesti "tembeli", pentru ca nu si-au luat doctoratele sau masteratele in Romania.
  Concluzie: cum vrei sa intelegi ceea ce transmite filmul, daca tot ce ai retinut din el este acel medalin vazut intr-o vitrina. Nu mai spun ca habar n-ai ce este acel duh sfat care de fapt te calauzeste din momentul nasterii tale, datorita trufiei care zace in tine. Eu una, ma bucur pentru ca ai vizionat acest film. Subconstientul tau, deja a preluat date importante si ti le va expune mai tarziu in realitate.

  Alte citate din film:
  "Nu pot spune ce este aceasta putere. Stiu doar ca ea exista."
  Alexander Graham Bell - 1847-1922

  "Orice lucru conceput de minte, poate fi realizat"
  Clement Stone - 1902-2002

  "Imaginatia este totul. Este putereade previziune a ceea ce va urma in viata."
  ALBERT EINSTEIN - 1879-1955

  Si acum citatul care-mi place cel mai mult si in baza caruia iti pun o simpla intrebare.

  "TOT CEEA CE SUNTEM ESTE REZULTATUL A CEEA CE AM GANDIT"
  BUDDHA

  Intrebare intrebatoare... De ce civilizatia chineza, este cea mai veche civilizatie de pe PAMANT?
 • 0 (0 voturi)    
  Dragul meu "ortodox", continuare (Vineri, 3 august 2007, 9:52)

  nana1929 [anonim]

  De aceea trebuie o reforma in BOR, datorita unor "incuiati" ca tine! Iar toate acestea au fost deja prestabilite, ca-ti place tie sau nu!
  Daca te-ai uitat la TV, ai fi vazut cata "prostime" cu riscul de asi pierde viata, s-a inghesuit la cadavrul lui Teoctist, sperand ce?
  Romanul, nu se inchina adevaratului Dumnezeu, cum cere Scriptura. Romanul se inchina unui om, care a ajuns cu voia lui Dumnezeu in varful categoriei sociale.

  Apropo de reforma... In articolul de fata scrie:
  "Unii considera ca nu se impune nici o reforma, pentru ca Biserica are in special rolul de mantuire a sufletului si mai putin rol filantropic."

  intra pe acest site si ai sa vezi, pentru ce trebuie reforma,
  www.omenia.ro

  "Altii spun ca relatia dintre Biserica si societate este una solida, chiar daca este imperfecta si nu se vede cu ochiul liber al unui neavizat."

  Relatia dintre biserica si societate este solida doar intr-un singur sens. Incapacitatea omului de rand sa-l perceapa pe Dumnezeu, ceea ce conduce la manipularea de catre BOR a multimilor, asa cum a facut-o in perioada comunista si neocomunista. Reforma va indrepta acest deficit. Biserica, trebuie sa devine independenta de Politica.

  Concluzia in ceea ce te priveste, lasa pe altul sa inteleaga ceea ce tu nu esti capabil! Nu -ti mai da cu parerea despre ceva care te DEPASESTE!

  MANTUIREA SUFLETULUI n-o va da Biserica niciodata, ci doar Dumnezeu. Biserica are rolul, doar de mediere intre spiritul omului si Dumnezeu, iar BOR n-a facut nimic pana acum in acest sens, doar a profitat de aceasta necesitate.
 • 0 (0 voturi)    
  ptr. admin (Vineri, 3 august 2007, 10:52)

  nana1929 [anonim]

  Doresc sa aflu motivul pentru care nu ati postat si prima parte a comentariului meu, care este raspunsul cu privire la filmul The Secret?
  Desi il banuiesc, totusi vreau sa-mi confirme cineva acest motiv, pe e-mail, daca este necesar!

  Va multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  Dragul meu " ortodox " Partea care n-a fost postata mai sus! (Vineri, 3 august 2007, 12:09)

  nana1929 [anonim]

  " Gasca de tembeli ", in baza careia a fost regizat acest film sunt:
  PLATON
  SAKESPEARE
  NEWTON
  HUGO
  BEETHOVEN
  LINCOLN
  EMERSON
  EDISON
  EINSTEIN

  Iar "gasca de tembeli" care au facut acest documentar sunt metafizicieni, experti in fizica cuantica, filozofi, vizionari, terapeuti. Singurul lor defect este ca nu si-au luat licentele in Romania.

  Deci, draga "ortodoxule", ceea ce nu intelegi tu, este de domeniul SF-ului. De domeniul SF-ului, sunt si electricitatea, pentru ca tu n-o intelegi, dar te folosesti de ea, de domeniul SF-ului este si atomul, pentru ca nu ti-a placut sa inveti la scoala, fizica, de domeniul SF-ului esti dumneata in persoana, pentru ca nu sti ce rost ai pe Pamant! Ai vazut acest film si te-ai oprit doar la acel medalion, fara sa incerci macar sa intelegi mesajul acestui documentar, dupa care ti-ai permis sa tragi concluzii si sa le mai impui si altora.

  Alte citate din film:

  "Nu pot spune ce este aceasta putere. Stiu ca ea exista."
  ALEXANDER GRAHAM BELL 1847-1922

  "Orice lucru conceput de mine poate fi realizat."
  CLEMENT STONE 1902-2002

  "Imaginatia este totul. Este puterea de previziune, a ceea ce va urma in viata".
  ALBERT EINSTEIN 1879-1955

  Si citatul care imi place cel mai mult:

  "Tot ceea ce suntem este rezultatul a ceea ce am gandit."
  BUDDHA
  Intrebare, intrebatoare... De ce civilizatia chineza, este cea mai veche civilizatie de pe PAMANT?
 • 0 (0 voturi)    
  vorbind despre masoni (Vineri, 3 august 2007, 18:55)

  vasy [anonim]

  http://www.rostonline.org/blog/claudiu/2007/08/spre-o-biserica-soft.ht ml
 • 0 (0 voturi)    
  Despre reforma (Sâmbătă, 4 august 2007, 10:56)

  Ciprian Hangan [anonim]

  Biserica este intr-o continua reforma. Acum, odata cu moartea Patriarhului, Biserica trece odata cu el in primele noua zile dupa inmormantare prin Rai si apoi in urmatoarele treizeci si unu de zile prin Iad ca apoi sa astepte Judecata particulara a lui Dumnezeu. Iisus Christos a spus clar ca unul aduce roade 50 si altul 100, mentionandu-i si pe cei care sunt de trei feluri perdanti, pe drum batatorit si mancati de pasari, pe stanca si intre balarii. Deci dupa cca 40 de zile de la inmormantare vom afla roadele particulare ale fostului Intaistatator al Bisericii care a fost Rosu, vom afla cum a ramas el atat in Cer cat si pe pamant in Biserica, atat la dreapta intre oi si grau, cat si mai ales la stanga intre caprele si neghina Rosii, dar si Judecata dreapta si particulara a lui Dumnezeu atat pentru Patriarh cat si pentru Biserica, atat pentru cei de la dreapta cat si pentru cei de la stanga. Sa nu uitam ca va fi si o Judecata Generala ulterioara cand tuturor, si celor de la dreapta si celor de la stanga, vii si morti, ne vine randul acesta, si vom fi Judecati de Dumnezeu si propria noastra constiinta ( adica probabil constiinta noastra ne va mustra sau mangaia in functie de faptele noastre care ne vor nelinisti sau care ne vor impaca cu constiinta noastra si cu Dumnezeu si Biserica Lui ).
 • 0 (0 voturi)    
  Despre reforma (Sâmbătă, 4 august 2007, 20:20)

  Maxavail [anonim]

  "Gelu", "crestin" si "ortodox", sunteti cu totii sectanti. Si nici macar nu tre sa fii geniu ca sa-ti dai seama de asta. Unde mai pui ca e posibil sa fiti una si aceeasi persoana. Tare prosti ne mai credeti pe noi, ortodocsii.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by