Dupa disparitia Patriarhului Teoctist,

Mugur Isarescu este cea mai longeviva autoritate din Romania

de D.G.     HotNews.ro
Marţi, 31 iulie 2007, 0:00Patriarhul Teoctist a fost unul dintre cei mai longevivi conducatori de institutii din Romania, aflandu-se in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane de 21 de ani. Din aceasta perspectiva, a mentinerii pe o perioada indelungata intr-o functie de conducere, urmatoarele pozitii sunt ocupate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si de liderul UDMR, Marko Bela.

Patriarhul Teoctist, 21 de ani in fruntea bisericii

La 9 noiembrie 1986 este ales in urma votului Colegiului Electoral Bisericesc ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Activitatea sa in calitate de patriarh inainte de 1989 a fost contestata de nenumarate ori datorita pasivitatii cu care a privit BOR demolarea bisericilor de regimul ceausist.

A sustinut ca a incercat sa se retraga din pozitia de patriarh in ianuarie 1990, din cauza puternicelor contestatii din motive politice si ca a revenit asupra deciziei la cererea clericilor din toata tara.

Mugur Isarescu, guvernator de 17 ani

Economistul Mugur Isarescu, a fost numit in functia de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei in septembrie 1990. El a fost prim-ministru intre decembrie 1999 si noiembrie 2000.

A absolvit in 1971 Academia de Studii Economice din Bucuresti, apoi a lucrat la Institutul de Economie Internationala pentru urmatorii 19 ani.Dupa Revolutia din 1989, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Romaniei din Statele Unite.

Pe 16 decembrie 1999 a devenit Prim Ministru al Romaniei, dar dupa numai un an, coalitia aflata atunci la putere a pierdut alegerile. In perioada in care a fost prim-ministru, Banca Nationala a fost condusa de catre prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari.

Dupa noiembrie 2000, s-a intors la Banca Nationala a Romaniei pentru inca un mandat de guvernator.

Marko Bela, presedinte UDMR, de 14 ani

Marko Bela a preluat conducerea UDMR in 1993, functia pe care o pastreaza de 14 ani. El a fost declarat castigator de-a lungul a patru randuri de alegeri in cadrul Uniunii. Ultima data a castigat fara a avea contracandidat.

Incepand cu 29 decembrie 2005, Marko Bela, vicepremier in guvernul Tariceanu, totodata ministru de stat fara portofoliu, pentru coordonarea activitatilor in domeniul culturii, educatiei si integrarii europene. Pe 3 iulie 2007 a demisionat din functia de vicepremier, pentru a se dedica exclusiv partidului.

Update: La sugestia cititorilor HotNews, lista celor mai longevivi conducatori ar putea fi completata cu numele lui C.V.Tudor, liderul PRM si Mircea Sandu, presedintele FRF.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


324 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  corectare (Marţi, 31 iulie 2007, 14:25)

  Mircea Sandu [anonim]

  L-ati uitat pe Mircea Sandu, aflat neintrerupt in functie inca din august 1990.
 • 0 (0 voturi)    
  joaca de-a statistica (Marţi, 31 iulie 2007, 14:27)

  sempere [anonim]

  UDMR nu e o institutie publica ci un partid politic, adica o grupare de oameni cu aceleasi conceptii politice.
 • 0 (0 voturi)    
  longeviv (Marţi, 31 iulie 2007, 15:13)

  cucu [anonim]

  Avem si in Moldova " matusalemi "ai functiilor la stat ( adevarati dalmatieni politici, legati prin sinapse de decidenti si zona afacerilor gri) : Neculai Olariu -director la Directia de dezvoltare rurala iasi. , mai e unul pe la statistica , secretarul Consiliului Judetean Iasi - SERBINA etc.
 • 0 (0 voturi)    
  ? (Marţi, 31 iulie 2007, 15:20)

  Nelson Mandravela [anonim]

  Adica urmeaza Isarescu? Si asta sa fie si ordinea inmormantarii?
 • 0 (0 voturi)    
  inca unul (Marţi, 31 iulie 2007, 15:24)

  eu [anonim]

  sa nu uitam de Vadim Tudor, presedintele PRM
 • 0 (0 voturi)    
  Dar totusi cei mai longevivi: (Marţi, 31 iulie 2007, 15:40)

  Eu [anonim]

  1. Stefan Cel Mare
  2. Tovarasu Ceausescu
 • 0 (0 voturi)    
  Primaru' din Pascani ? (Marţi, 31 iulie 2007, 15:53)

  Memo [anonim]

  Dom'le, da' primaru' din Pascani mai traieste? E tot ala de pe vremea lui Ceausescu?
 • 0 (0 voturi)    
  pt comentariul nr 2. (Marţi, 31 iulie 2007, 16:58)

  radu [anonim]

  UDMR nu e partid, si chiar daca ar fi, e institutie, nu scrie nicaieri ca e institutie publica.
  Haideti sa ne rezumam la a citi si a face comentarii pertinente.
 • 0 (0 voturi)    
  Isarescu (Marţi, 31 iulie 2007, 18:18)

  Radu [anonim]

  Isarescu e unul din cei mai inteligenti oameni din tara. Ultima data cand au incercat sa-l schimbe Romania a fost la un pas de colaps economic. Nu-i de mirare ca nu se ia nici un partid de el.
 • 0 (0 voturi)    
  @Radu - 9: "Isarescu e unul din cei mai inteligenti oameni din tara..." (Marţi, 31 iulie 2007, 18:32)

  BancoREX [anonim]

  Ahem... intreaga perioada post-decembrista este marcata de "inteleapta" si "vizionara" sa competenta profesionala, dovedita din plin in domeniul reglementarii si supravegherii sistemului bancar romanesc... Exemple cu duiumul: Banca Dacia Felix, Bancorex, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Albina, Banca Populara, Banca Agricola, FNI, s.a.m.d....
 • 0 (0 voturi)    
  Mugur Inflorescu de la Bascalia Nationala a Romaniei sustine ca banii au miros, longeviv. (Marţi, 31 iulie 2007, 19:05)

  Bascaliosul [anonim]

  Mugur Isarescu le infloreste, le scalda, sta cu longevitatea in doua luntrii. Cand s-a pus problema majorarii pensiilor a spus ca nu va creste inflatia DACA nu vor aparea alte perturbatii, concret, DACA NU VOR CRESTE SALARIILE.
  Daca asta e prognoza de guvernator al BNR atunci si eu sunt la fel de bun meterolog, tot de bascalie :
  -Maine nu va ploua, daca cerul va fi senin.

  Tariceanu poate sa se bazeze pe prognoza mea "sigura" si sa spuna : Bascaliosul m-a asigurat (ca sa vezi !) ca maine nu ploua.
  Asa a declarat ca papagalul ca longevivul i-a spus ca nu va creste inflatia dupa majorarea pensiilor. Senin, s-a facut ca ploua despre DACA si cresterea salariilor.

  Bascalia se amplifica din momentul cand, in vremea anuntata de mine, intervine Vosganian, ministrul cu experienta de merceolog spirt ...si drojdie de la Bragadiru, si anunta ca a identificat niste surse de NORI numai buni de adus cu forta pe cer, tot maine. PIB a devenit ERECTIL si va creste cu 6,5 % asa ca se va scula maine de dimineata sa-i taie motul umflat, pana nu se observa ca si cresterea e repartizata pe ACELEASI procente pe directiile deja planificate, deci va avea bani sa plateasca norii si sa umble cu capul in ei.

  Vosganian asa a procedat si cu Mugur Inflorescu, ba chiar l-a anuntat in prelabil ca VOR CRESTE veniturile SALARIILE,implicit CAS-ul colectat.
  Eu recunosc, nu mai pot sustine la fel prognoza pentru maine chiar daca am lasat loc de buna ziua ...si pentru nori, tin la prestanta mea de meteorolog si nuantez:
  maine va ploua, pt ca Vosganian aduce norii pe cer.

  Cu alte cuvinte longevivul Mugur le infloreste ca banii au miros, vor produce inflatie numai DACA miros a salarii, dar daca au aroma de pensii sunt mai cu motz de nu se mai cunoasate cand se taie erectia din bugetul de protectie (un CAR "autonom", cu credit extern ...nerambursabil). Si el se face ca ploua ...cu salarii mici, anuntate mari.
  Eu zic ca prognoza asta a lui pute ...longeviv.
 • 0 (0 voturi)    
  ce nu intelegi? (Marţi, 31 iulie 2007, 20:14)

  @BancoREX [anonim]

  a zis ca e inteligent, nu ca e competent sau incoruptibil :)
 • 0 (0 voturi)    
  Si Baselu' e cel mai invidios om din tara.... (Miercuri, 1 august 2007, 1:38)

  Anonim [anonim]

  Sa vedeti ce dosare o sa scoata de la ciorap domnu' Basescu, doar-doar mai scapa de un contra-canditat (cum si-a muscat-o Mona Musca...) avand in vedere ca, la capitolul incredere, ii despart doar cateva procente.
 • 0 (0 voturi)    
  Domnul Guvernator (Miercuri, 1 august 2007, 9:20)

  cotofana [anonim]

  V-ati pus vreodata intrebarea pentru cine lucreaza de fapt Domnul Isarescu? A avut vreodata vreun control la Banca Nationala ? Are intr-adevar rezervele de aur si valuta pe care le declara ? Il verifica cineva unde le plaseaza si la ce dobanzi ? Unii din politica, stiu situatia dar dansul nu poate fi miscat, este sustinut de stapanii din Elvetia unde , acolo intr-adevar da raportul si primeste ordine. Nu lucreaza pentru Romania, sau pentru noi in niciun caz!
 • 0 (0 voturi)    
  @14 - cotofana (Miercuri, 1 august 2007, 14:11)

  Aph [anonim]

  Hmmm, daca ar fi sa fie asa, atunci Isarescu este omul potrivit la locul potrivit... Vorbesti de parca Elvetia e o tara de mana a doua de prin America de Sud. Probabil ai fi preferat la guvernarea bancii nationale pe Florin Georgescu, cu raport la PSD si ordine probabil de undeva de la Moscova. Sau vreun economist de duzina? Omul asta isi face treaba, a reusit sa duca o politica monetara precauta, evitand astfel un colaps similar cu cel din Bulgaria... Iar sfaturile pe care le da, vezi cel referitor la cresterea pensiilor, sunt la obiect: pot creste pensiile fara a avea probleme, dar concomitent o crestere a salariilor ar duce la dezechilibre ale inflatiei. Este la mintea copiilor, dar daca a fost intrebat el a raspuns la o intrebare tampita la care poate raspunde si un elev de liceu, care a fost cat de cat atent la ora de economie.
 • 0 (0 voturi)    
  @15 Aph. Te faci ca nu pricepi sau chiar nu poti deloc? (Miercuri, 1 august 2007, 16:27)

  Apf-ara meri [anonim]

  Isarescu vrea ca salariatii sa stagneze in venituri , de parca ne lafaim intr-o putere de cumparare occidentala, in conditii de egalitate cu noi doar in privinta preturilor .
  Pe ce lume traiesti ? Celor care contribuie la ridicarea statistica a salariului mediu pe economie le-ar fi indiferent ca raman cu acelasi salariu inca vreun cincinal-doua. Ca in exemplul cu media de o gaina pe cap de locuitor , unul manaca doua, iar altul niciuna.

  De cand un guvernator al BNR decide soarta salaraiatilor acestei tari incat sa devina condamnati la aceleasi venituri de rasul europei, (daca nu cumva va scadea puterea de cumparare ca efect al inflatiei) cu pretul supralicitarii masei monetare prin distrubuire catre pensionari, in mod inca neelucidat, fortat, subit, necontrolat sau necontrolabil ?
  Isarescu nu are dreptul sa spuna : ORI salarii, ORI pensii, cat timp ponderea salariilor foarte mici este mult mai mare decat a celor care ridica media doar pt ca au salarii enorme.

  Adica ce urmarim ? Salariatii care contribuie la bugetul de asigurari sociale sa fie cat mai multi, dar atat prosti incat sa accepte la infinit salarii chiar mai mici decat pensiile?
  Le doresc pensionarilor pensii cat mai mari, dar in conditii pe deplin cunoscute, stapanite, corect evaluate, in circuitul inchis si autonom conform legii (nu de la bugetul de stat, doar pt ca asa se amaneteaza in folosul pensionarilor fosti judecatori, parlamenrtari s.a) printr-un plan de masuri drastice care sa ne asigure mai intai eradicarea muncii la negru (preferata pt neplata CAS si a imozitului pe profit, de creare a conditiilor de MARIRE A PRODUCTIVITATII muncii (atragerea investitiilor straine, cu tehnologii avansate si tehnologizare in general)

  Coruptia din justitie, administratie si parlament, cu instabilitatea legislativa (si-asa vai de capul ei), influenteaza decizia investitorilor sa ramana rezervati, chiar sa se eschiveze de la investitii daca au avut deja neinspiratia sa acceada pe aici.
 • 0 (0 voturi)    
  @16 - Imi pare rau dar nu ai dreptate (Miercuri, 1 august 2007, 19:23)

  Aph [anonim]

  Ceea ce spui tu este evident logic. Insa nu cred ca este rolul guvernatorului Bancii Nationale sa ia decizii sau sa propuna, nici macar masuri fiscale. Guvernul este cel care a luat in considerare marirea pensiilor, iar Isarescu a fost pur si simplu consultat in aceasta problema, la care el a raspuns la obiect. Daca guvernul ar fi hotarat marirea salariilor, banuiesc ca Isarescu ar fi spus ca nu reprezinta un risc pentru economie, daca se mentin pensiile. Evident, marirea pensiilor constituie un efort cel putin la fel de mare ca si marirea salariilor, avand un numar de pensionari mult mai mare decat al celor care produc efectiv.
  Asadar soarta salariatiilor va fi decisa de politicieni. Daca maine se se hotaraste si cresterea salariilor, Isarescu nu va avea nici un cuvant de spus, ci va trebui prin mecanismele detinute sa incerce sa tina sub control inflatia, sa vina cu solutii.
 • 0 (0 voturi)    
  @17 Aph. (Miercuri, 1 august 2007, 21:27)

  Aph-ara meri ! [anonim]

  Nu am spus ca guvernatorul BNR are rolul sa decida, ci am intrebat de cand poate el sa decida. E adevarat ca exprimarea mea nu a fost cea mai adecvata, dar nu m-am gandit la faptul ca a fost un factor decizional, ci ca si-a dat cu parerea in sensul stagnarii veniturilor salariatilor (bineinteles, pt a lasa loc celor pt pensionari, deci in detrimentul primilor), ba mai mult, Tariceanu a folosit punctul de vedere al lui Isarescu- Ge-ro-vital ca un ARGUMENT pt sustinerea majorarii pensiilor. Tariceanu, Vosganian, Pacurariu, erau si au ramas in criza nu doar de resurse, ci mai ales de justificare a amploarei demersului fara consecinte ce pot scapa de sub control. Or Isarescu nu poate nici sa spuna ca 2,5-2,8 miliarde euro nu reprezinta o masa monetara generatoare de inflatie din moment ce nu face referiri asupra modului de acoperire cu bunuri de larg consum si servicii si , in acelasi timp, cresterea salariilor era tocmai unul din argumentele guvernului.

  Odata ce Isarescu nu poate decide in aceasta privinta este la fel de inoportun sa influenteze decizia prin punctul lui de vedere, altfel ar trebui sa-si asume inovatia ca salariile pot produce ceea ce pensiile nu pot sau ca una e posibila daca nu exista cealalta. E o exprimare duplicitara, iresponsabila, pt ca inflatia nu tine si nu are cum sa tina cont de directia din care se incarca masa monetara.

  Pe de alta parte sensul indus de tine, ca a fost consultat si chiar s-a dovedit util, echivaleaza cu o implicare, dar fara calcule, ponderi, cifre, predictii, nu poti sa se pronunte asa, din burta, decat daca a tinut sa intre in jocul acesta al guvernului fara nicio fundamentare serioasa. Poate retii ca initial, cei din guvern, inclusiv Tariceanu, argumentau vehement ca e imposibila dorinta pesedistilor. Asta nu e o situatie stapanita de ei, inclusiv de Isarescu. Ori tacea ori prognozeaza consecintele majorarii pensiilor si demonteaza retinerile exprimate deja de economisti consacrati.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by