Patriarhul Teoctist a fost unul dintre cei mai longevivi conducatori de institutii din Romania, aflandu-se in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane de 21 de ani. Din aceasta perspectiva, a mentinerii pe o perioada indelungata intr-o functie de conducere, urmatoarele pozitii sunt ocupate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si de liderul UDMR, Marko Bela.

Patriarhul Teoctist, 21 de ani in fruntea bisericii

La 9 noiembrie 1986 este ales in urma votului Colegiului Electoral Bisericesc ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Activitatea sa in calitate de patriarh inainte de 1989 a fost contestata de nenumarate ori datorita pasivitatii cu care a privit BOR demolarea bisericilor de regimul ceausist.

A sustinut ca a incercat sa se retraga din pozitia de patriarh in ianuarie 1990, din cauza puternicelor contestatii din motive politice si ca a revenit asupra deciziei la cererea clericilor din toata tara.

Mugur Isarescu, guvernator de 17 ani

Economistul Mugur Isarescu, a fost numit in functia de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei in septembrie 1990. El a fost prim-ministru intre decembrie 1999 si noiembrie 2000.

A absolvit in 1971 Academia de Studii Economice din Bucuresti, apoi a lucrat la Institutul de Economie Internationala pentru urmatorii 19 ani.Dupa Revolutia din 1989, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Romaniei din Statele Unite.

Pe 16 decembrie 1999 a devenit Prim Ministru al Romaniei, dar dupa numai un an, coalitia aflata atunci la putere a pierdut alegerile. In perioada in care a fost prim-ministru, Banca Nationala a fost condusa de catre prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari.

Dupa noiembrie 2000, s-a intors la Banca Nationala a Romaniei pentru inca un mandat de guvernator.

Marko Bela, presedinte UDMR, de 14 ani

Marko Bela a preluat conducerea UDMR in 1993, functia pe care o pastreaza de 14 ani. El a fost declarat castigator de-a lungul a patru randuri de alegeri in cadrul Uniunii. Ultima data a castigat fara a avea contracandidat.

Incepand cu 29 decembrie 2005, Marko Bela, vicepremier in guvernul Tariceanu, totodata ministru de stat fara portofoliu, pentru coordonarea activitatilor in domeniul culturii, educatiei si integrarii europene. Pe 3 iulie 2007 a demisionat din functia de vicepremier, pentru a se dedica exclusiv partidului.

Update: La sugestia cititorilor HotNews, lista celor mai longevivi conducatori ar putea fi completata cu numele lui C.V.Tudor, liderul PRM si Mircea Sandu, presedintele FRF.