Autoritatile turce vor rationaliza consumul de apa in regiunea Ankara, dupa ce temperaturile ridicate si seceta au dus la diminuarea resurselor hidrologice. Programul de rationalizare va intra in vigoare de miercuri, iar apa va fi oprita timp de patru zile pe saptamana in fiecare din cele doua sectoare ale orasului, relateaza AFP.

Capitala Ankara, cu o populatie de 3,9 milioane de locuitori, a fost impartita in doua parti egale, iar alimentarea cu apa va fi oprita in fiecare sector timp de patru zile pe saptamana. Cu o luna in urma, autoritatile au hotarat sa interzica si spalarea autoturismelor si udarea spatiilor verzi.

Primul efect al masurii a fost cresterea considerabila a vanzarilor de apa imbuteliata si a bidoanelor de platic, deoarece oamenii vor fi nevoiti sa-si faca provizii. De asemenea, autoritatile vor trimite in toata aceasta perioada cisterne cu apa la spitalele din oras.

Ankara dispune in prezent de 170 de milioane de metri cubi de apa, a anuntat primarul Melih Gokcek. In prezent, au loc lucrari pentru construirea unui canal de aducere a apei din fluviul Kizilirmak, dar eforturile vor mai dura cinci luni.

Grecia se confrunta cu seceta si incendii

Autoritatile elene au declarat, marti, stare de urgenta in insulele Cyclades, din Grecia, inclusiv cunoscute destinatii de vacanta, Santorini si Mykonos, dupa ce alimentarea cu apa potabila a fost sistata din cauza secetei si a caldurii.

Potrivit agentiei Reuters, citata de site-ul news.com.au ministerul de Interne de la Atena a luat aceasta decizie pentru a-i forta pe oficiali sa ia masuri de imbunatatire a alimentarii cu apa in aceasta regiune.

De asemenea, guvernatorul insulei Kimolos, Theodoros Maganiotis, a avertizat ca nu mai exista rezerve de apa, iar o imbunatatire a situatiei in urmatoarele zile este putin probabila.

"Avem nevoie de ajutor. Inca de ieri nu mai exista apa pe insula.", a declarat Maganiotis pentru postul public de televiziune.

In ultimele saptamani, Grecia, impreuna cu alte tari din sudul Europei, a fost lovita de un val de caldura ce a dus la inregistarea de temperaturi de peste 46 de grade Celsius. In regiunea capitalei Atena, unde locuieste aproape jumatate din populatia Greciei, rezervele de apa au scazut cu 26,4 la suta in luna iulie, a anuntat compania de apa EYDAP.

Transporturile de apa proaspata catre insulele Cyclades au avut intarzieri care au determinat agravarea situatiei.

Insulele Cyclades gazduiesc, in fiecare vara, milioane de turisti straini. De ani de zile, guvernatorul regiunii a solicitat oficialilor de la Atena sa actioneze rapid pentru imbunatatirea sistemului de alimentare cu apa potabila. Autoritatile din mai multe insule, printre care Santorini, au pus deja in functiune instalatii de desalinizare a apei.

  • Incendii devastatoare de padure in Spania si Portugalia