Piata auto a cunoscut in ultima perioada o dezvoltare cu adevarat rapida. Toti constructorii de automobile incearca cu disperare sa dezvolte automobile intr-un ritm cat mai rapid cu putinta pentru ca acestea sa apara inaintea concurentei.

Un exemplu este ritmul de dezvoltare al noilor masini in urma cu 15 ani cand durata de viata a unei masini era de aproximativ 8 ani, in zilele noastre aceasta ajungand la maxim 5 ani. Pentru a intelege cel mai bine aceasta situatie publicatia StiriAuto.ro a realizat un mic calendar al automobilelor care vor vedea lumina zilei in lunile urmatoare.

Audi Q5

Audi Q5

Audi va lasa si o un automobil 4x4 mai mic decat actualul Q7. Acesta va imprumuta platforma tehnica a Volkswagen-ului Tiguan. Chiar si asa Audi va putea monta sub micuta capota si motoare mai mari in configuratie V6 si V8 . Transmisai integrala Quattro va ajunge la o noua generatie mult mai reactiva in situatiile de urgenta.

Noul model se va situa pe piata drept un concurent direct al viitoului Mercedes GLK dar intr-un segment superior actualului BMW X3. Pentru fanii TDI, Audi va echipa noul Q5 si cu motoarele 2.0 si 3.0 diesel. La capitolul benzina va exista un V6 Fsi de 3.2 litri intalnit in prezent pe toata gama Audi. O varianta sport ar putea sa fie Q5S, model care dezvolta o putere maxima de 400 CP.

BMW X3 Hibrid

BMW X3 Hibrid

BMW va dezvolta o varianta hibrida a modelului cunoscut X3. Acesta va avea un sistem de stocare a energiei revolutionar prin implemntarea unui isstem numit Active Transmission. Noua varianta va utiliza si sistemul Efficient Dynamics care reduce cu mult consumul de combustibil.

Noua masina va avea ca dotare standard un sistem de acumulatori de ultima generatie numiti Super Caps, acestia putand stoca mai multa energie electrica intr-un timp mai scurt. Motorul pe benzina este un 6 in linie cunoscut si apreciat de multi. Noul X3 hibrid va apare pe piata in anul 2008.

Kia Rio Hibrid

Kia Rio Hibrid

Tot la capitolul energie alterantiva Kia va produce in serie mare o varianata hibrida a mdoelului de clasa mica Rio.Acesta va utiliza aceelasi motor pe benzina de 1.4 litri care este intalnit si pe modelul actual. Puterea maxima dezvoltata de catre acest este de 90 CP.

Pe langa acest motor pe benzina noul Rio Hibrid va utiliza si un motor electric de mici dimensiuni care va functiona in special in mediu urban. Pentru a arata ca acest proiect nu ramane dor la stagiul de poroiect, Kia va fabrica 4.000 de astfel de automoble pentru Ministerul Mediului din Coreea, acestia din umra urmand sa testeze masina pentru o anmita perioada.

Kia Rio Hibrid va apare pe piata in Coreea si SUA in 2008, insa nu se stie daca acesta va urma sa fie comercializat si pe piata din Europa.

Aston Martin Rapide

Aston Martin Rapide

Lansat drept concept in urma cu un an in cadrul Salonului International de la Detroit, Aston Martin Rapide va apare pe piata la inceputul anului viitor. Aceasta mutare strategica din partea fabricantului britanic se doreste sa ipulsioneze vanzarile marcii in perioada urmatoare.

Chiar daca pare o ciudatenie Aston Martin nu este strain de productia de limuzine cu patru portiere deosebit de luxoase deoarece in anii 70 acestia au produs modelul Lagonda, o bijuterie din punct de vedere tehnologic pentru acea perioada.

Sub capota noua masina va avea un motor V12 de 5.9 litri care va dezvolta o putere maxima de aproximativ 450-500 CP. Noul Rapide va costa aproximativ 140.000 euro, fapt care plaseaza masina in segemntul dominat clar de marcile germane Mercedes, BMW si Audi.

Volkswagen Scirocco

Volkswagen Scirocco

Productia modelului de serie Scirocco este reluata dupa mai bine de un deceniu. Masina va fi utilata cu o gama larga de propulsoare, toate folosite si pentru modelul Golf. Cel mai mic dintre acestea este un 1.4 litri, ajutat de turbina, iar cel mai mare, un 2.0 litri. Scirocco va primi si variante diesel.

Volkswagen isi doreste un Scirocco mai popular decat ultima generatie. Un argument in acest sens este diminuarea gradului de spectaculozitate a conceptului in urma indicatiilor sefilor grupului german. Din pacate, acest aspect nu este foarte vizibil la prototipul aflat in teste, pentru ca masina este mascata de huse negre in partile sale esentiale.

Scirocco nu a fost un succes comercial, ci unul de imagine. In intreaga sa existenata, coupeul german s-a vandut in 150 de mii de copii. In ciuda acestui rezultat, Scirocco are potential, spun voci din interiorul VW, ajutat de o promovare pe masura ar pute atinge sume record, chiar si in America.

Nissan Rogue

Nissan Rogue

Cel mai nou membru al gamei off-road a constructorului japonez Nissan se va numii Nissan Rogue. Nissan doreste ca acesta sa fie un crossover sport pur-sange. Ca design noul Rogue nu este foarte diferit de fratiorul sau din Europa, Qashqai, insa Rogue este mai mare si mai performant.

Plansa de bord imprumuta multe detalii intalnite si la Qashqai. Sub capota, Nissan Rogue este echipat cu un motor pe benzina de 2.5 litri cu patru cilindri in line, motor cuplat la o transmisie cu variatie continua CVT.

Transmisia este de tipul integral permanent si foloseste cele mai noi sisteme de stabilitate si de siguranta rutiera. Un element interesant este sistemul electronic care detecteaza tangajul caroseriei, sistem care modifica parametrii transmisiei intregrale pentru a evita o situatie nefericita. Noul sistem lucreaza strans cu ESP-ul.

Porsche 911 GT 2

Porsche 911 GT 2

Cel mai puternic model al marcii germane Porsche nu este 911 Turbo cum are credea toata lumea, ci viitorul 911 GT2. Acesta este mai performant decat un 911 Turbo sau GT3. Motorul amplast in spate are o cilindree de 3.6 litri si dezvolta o putere maxima de 530 CP gratie supraalimentarii cu doua turbocompresoare cu geometrie variabila, tehnologie lansata pe modelul 911 Turbo.

Turatia maxima este de 6.500 rpm, iar momentul motor atinge o valoare de 683 Nm disponibili incepand cu 2.200 rpm. Aceste date se traduc in viata reala printr-o repriza de la 0 la 100 de km/h atinsa in doar 3.6 secunde, iar repriza 0-160 km/h este atinsa in doar 7.4 secunde. Viteza maxima a noului GT2 este de 328 km/h.

Pentru a controla acest motor extrem de puternic Porsche echipeaza noul GT2 cu sistemul de stabilitate PSM dar si cu un diferential ABD controlabil eletric. Plecarile de pe loc in forta sunt controlate de noul sistem Launch Control. Greutatea masinii atinge o valoare de 1.428 kg, insa puterea maxima a motorului face ca aceasta sa nu devina un inconvenient.

Pretul noii versiuni de top se va situa in jurul valorii de 200.000 euro.

Subaru Impreza WRX

Subaru Impreza WRX

In timp ce concurentul Mitsubishi va lansa un Evo X cu mult schimbat fata de generatia precedenta, Subaru a luat decizia de a dezvolta noua generatie Impreza in doua variante de caroserie.

Cea mai ciudata versiune este cea hatchback care trebuie acum sa se lupte cu modele din clasa compacta VW Golf sau Opel Astra. Cea mai importanta varianta a noii masini este cea numita WRX. Aceasta este echipata cu un motor boxer de 2.5 litri ca dezvolta o putere maxima de 224 CP. Pretul de achizitie al noii masini se asteapta sa fie undeva sub 22.000 euro.

Cel mai sportiv Impreza este modelul STI despre care momentn nu se stiu prea multe lucruri.