Compania ungara MOL a anuntat marti achizitionarea companiei italiene Italiana Energia e Servici (IES), capacitatea de rafinare a companiei cu sediul la Budapesta crescand astfel cu 20%. IES este o companie privata specializata in rafinare si comercializarea produselor petroliere situata in nord-estul Italiei, avand 600 angajati.

IES detine rafinaria Mantova si dispune de o retea formata din 165 statii de alimentare, dintre care 30 sunt detinute de companie. Aria de operatiuni a companiei este adiacenta teritoriului pe care activeaza compania ungara, in Croatia, Austria si Slovenia.

MOL isi propune o crestere a capacitatii de rafinare a Mantova cu 15%, de la nivelul actual de 2,6 mtpa la 3 mtpa prin intermediul unui program de investitii de capital de 130 milioane de euro. Este prevazuta de asemenea imbunatatirea nivelului de eficienta si a mixului de produs.

Grupul MOL dezvolta activitati variate, de la explorare si productie, rafinare si comercializare, transport de produse petrochimice si gaz natural, in 19 tari. Infiintata in 1991, a fost prima companie de stat din zona Europei Centrale si de Est care a fost privatizata si in prezent actiunile sale sunt listate la bursele din Budapesta, Luxemburg si Varsovia.

In 2006, profiturile inregistrate au fost de 2,1 mld $ Ebitda, iar valoarea de piata de 16 mld $.