In completarea proiectului de reabilitare a infrastructurii din Centrul Istoric, Primaria Capitalei desfasoara programul „Un Bucuresti frumos”, pentru reconditionarea cladirilor cu semnificatie arhitecturala si istorica din Centrul Istoric.

Programul Un Bucuresti frumos, in valoare de 6,5 mil. Euro, este desfasurat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti si Ministerul Culturii si Cultelor, in scopul sprijinirii eforturilor administratiei locale de reabilitare, reconstructie si revitalizare a patrimoniului cultural existent in centrul vechi al Capitalei.

Lansarea programului a avut loc in iulie 2006, iar imemorandumul de colaborare a fost semnat in luna martie a acestui an.

In cadrul acestui program lunii, 30 iulie 2007 a avut loc sedinta de deschidere a ofertelor pentru consultanta (organizata de PNUD). La licitatie au participat societatile Helpern Architects (SUA), Pell Frischmann (Anglia) si Carl Bro Intelligent Solution (Germania).

Pentru inceput, vor fi reconditionate, consolidate, modernizate si redate circuitului turistic 10 cladiri din Centrul Istoric dintre cele aflate in proprietatea municipalitatii, cladiri ce vor fi selectate de viitorul consultant.

Programul va fi implementat in zona marginita de Splaiul Independentei, strada Doamnei, strada Blanari si Calea Victoriei. Primele strazi pe care vor incepe lucrarile vor fi strada Franceza si strada Selari. Termenul estimativ pentru inceperea lucrarilor de reabilitare propriu-zise este anul 2007.

Lucrarile se vor efectua sub coordonarea PNUD, a Oficiului National pentru Monumentele Istorice din cadrul MCC si a Primariei Capitalei.

Pe langa componenta urbana care va fi dezvoltata in cadrul Programului "Un Bucuresti Frumos", PNUD Romania a inclus si o componenta sociala care va genera locuri de munca si va sprijini procesul de integrare al tinerilor proveniti din centrele de plasament.

Astfel, Programul va oferi training de specialitate in domeniul constructiilor tinerilor defavorizati, post-institutionalizati sau de etnie roma, pentru ca apoi sa le ofere oportunitati de angajare temporara in cadrul proiectelor de reabilitare a centrului istoric.

De asemenea, Programul are drept scop facilitarea de parteneriate public-private prin care sa fie stimulate investitiile in modernizarea cladirilor care detin un puternic potential turistic si comercial, conferind atractivitate si prestigiu orasului, ca viitoare capitala europeana.