In problema pensiilor nici nu stii ce e mai rau: sa ai un ministru ,,incompetent’’ sau un ministru ,,glumet’’. Sau - Doamne fereste! - pe amandoi. De ce nu s-au marit pana acum pensiile si de unde s-au scos banii pentru pensii, aflati din interviul acordat Academiei Catavencu de ministrul Finantelor, Varujan Vosganian.

„Stimati pensionari, mergeti cu troleibuzul, transportul e gratuit“

Reporter: Puteti sa mariti foarte, foarte mult pensiile, apoi sa le ordonati pensionarilor sa treaca pe rosu, intr-o zi ca luni, marti sau joi. Nu e solutia cea mai buna?

Varujan Vosganian: Solutia cea mai buna e sa lasi pe fiecare sa faca ce crede mai bine. Asumarea la fericire e o optiune personala. Poti sa faci pe cineva nefericit daca vrei cu tot dinadinsul, dar sa-l faci fericit cu de-a sila, asta nu se poate. Cit despre culorile semaforului, rosul nu e chiar culoarea noastra. PNL-ul are galben si albastru.

Si nici nu ardem de nerabdare sa luam prin amenzi ce majoram prin buget. Astea sint smecherii. Asa ca, stimati pensionari, mergeti cu troleibuzul, transportul e gratuit.

Rep.: Cind vor disparea bancurile cu mosi, batrini, pensionari?

V.V.: De ce sa dispara? In bancuri, virstnicii sint, de obicei, hitri si in putere, isi ignora neputintele inerente virstei. si pe urma, de ce sa nu ridem? Cita vreme putem sa ridem, inseamna ca putem sa ne impotrivim. Iar atunci cind putem sa ridem de noi insine, inseamna ca nu sintem inca resemnati.

Ce s-ar face, de pilda, armenii fara bancuri cu Radio Erevan? in politica, cel putin, daca n-ai simtul umorului, esti pierdut, ajungi sa vorbesti singur. Asa ca traiasca bancurile cu mosi batrini cu sanioara!

Rep.: Ce tip de banc se va inventa dupa ce veti mari dumneavoastra pensiile?

V.V.: Atita imi trebuie, sa fac acum bancuri cu maririle de pensii. Cu asa un presedinte ciudos... Eu zic asa: intii le marim si dupa aceea promit sa intreb eu la Radio Erevan si va dau raspunsul. Dar nu intreb inainte, nici in ruptul capului. Ca in problema pensiilor nici nu stii ce e mai rau: sa ai un ministru „incompetent“ sau un ministru „glumet“.

Sau - Doamne fereste! - pe amindo¬ua... Asa ca intii marim pensiile si dupa aceea ridem de ne prapadim. Stim noi de cine...

„La populism am centura portocalie“

Rep.: De ce nu s-au marit pina acum pensiile, ca au fost altii mai populisti ca dumneavoastra?

V.V.: Avem o crestere economica puternica si ne ajuta. Vin investitii multe. Socotiti ca in 2005 si 2006 am avut investitii straine cit in toti anii din 1990 incoace.

Cresc foarte mult si cistigurile salariale, cu aproape 20% pe an.in 2007 e prima oara cind numarul salariatilor il depaseste pe cel al pensionarilor de asigurari sociale.in 2013, salariatii vor fi mai multi cu jumatate de milion. Dar sa stiti ca nu ni s-a nazarit brusc, pensiile s-au marit si pina acum, ce-i drept, nu asa de mult.

In perioada 2005-2007, pensiile s-au marit cu 60%, de la o medie de 2,55 milioane in decembrie 2004 la 4,12 milioane in septembrie 2007. Cu ce va fi la anul, vom avea o crestere de aproape 120%, ceea ce inseamna ca acesta este primul Guvern din istoria Romaniei care a reusit sa dubleze pensiile in termeni reali.

Rep.: Cum naiba ati scos banii astia pentru pensii?

V.V.: Eu as intreba: „Cum Dumnezeu ati scos banii astia pentru pensii?“. Aici e mai degraba mina Maicii Domnului decit lucratura dracului. Sau, mai bine zis, dracul si-a virit coada in partea ailalta, preopinenta.

Am tot explicat care sint sursele si nu vreau sa le reiau. E nevoie de fantezie si de curaj. si de ceva mina forte, impotriva risipei. Eu, vorba armeneasca, sint, ca ministru al Finantelor, om de cuvint: cind spun ca iau, iau; cind spun ca dau, spun. Cit despre pensii, ele nu intra in zicala asta, caci la pensii nu dam noi, pensionarii isi dau singuri, pentru ca e din ce-au muncit.

Rep.: Sinteti f.f.f.f.f.f. populisti? De ce nu?

V.V.: In Romånia exista, ce-i drept, multi oameni politici care au centura neagra la populism. Eu sint abia la centura portocalie. Chiar am fost acuzat ca sint prea elitist, prea avangardist.

Principiile emise in Manifestul Dreptei Romanesti, in 1998, cind conduceam Uniunea Fortelor de Dreapta (garantarea proprietatii, dezvoltarea capitalismului, a economiei de piata, libera concurenta, renasterea morala si culturala a tarii, debirocratizare, eliminarea mentalitatii comuniste din administratie etc.), au inceput sa fie aplicate cu adevarat doar dupa 2005.

Pina la Manifestul Dreptei Romanesti, nimeni nu vorbea de capitalism. Acum toata lumea se proclama de dreapta. E ca la cinema. Dupa ce incepe filmul, cei care intra nu se mai asaza dupa cum scrie pe bilet, ci se bulucesc pe locurile ramase libere.

Romania a evoluat foarte mult in ultimii ani. Intre 2004 si 2008, veniturile bugetare in echivalent euro vor creste cu pina la 25 de miliarde de euro, de la 18 la 43 de miliarde, in conditiile in care, in urma cotei unice, contribuabilii cistiga peste opt miliarde de euro, iar inflatia a scazut pina la 4%.

Uitati-va cite masini straine se cumpara in fiecare an, cite case si blocuri noi se construiesc si ca tot mai multi romani isi permit o excursie sau o vacanta in strainatate.

Sint convins ca si dumneavoastra, domnule Istodor, o duceti mult mai bine decit acum 4-5 ani. Va pretaluiesc dupa haine si dupa ceas. Parca si in priviri aveti o licarire mai lasciva si mai bine hranita.

Rep.: De ce nu i-a venit lui Basescu ideea inainte?

V.V.: Nu toate vin cind trebuie. si pe urma, ideile au si ele, ca orice femeie, simpatiile lor.

„L-am ajutat pe Basescu sa ajunga presedinte, el m-a ajutat sa nu ajung nicaieri“

Rep.: De ce tineti cu Tariceanu? Unde este spiritul liber al armeanului poet, parca mai legat de Basescu? Ce va desparte de Basescu?

V.V.: Liber nu e cel care nu tine cu nimeni, ci acela care tine cu cine vrea el. De pilda, eu nu sint doar liberal, sint si rapidist.

Calin Tariceanu conduce un guvern performant si nu se sfieste sa proclame principiile pe care le promovez si eu. A fost tot timpul consecvent cu principiile Dreptei, de dezvoltare rapida a capitalismului in Romania si de rupere definitiva cu mentalitatile comuniste. L-am cunoscut in 1990, in Parlament, si avem multe amintiri pe care le evocam cu melancolie.

Avem si un fel comun de a vedea lumea. si daca vreti sa stiti, purtam chiar si acelasi numar la pantofi.

De Basescu ma despart multe lucruri, chiar daca in campania electorala eram foarte apropiati. Seara, cind ne retrageam truditi, ii spuneam bancuri. I-am facut campanie, ca si ceilalti prieteni ai mei liberali. Cu Traian Basescu e asa: cu cit iti datoreaza mai mult, cu atit e mai bine sa te feresti de el.

Noi doi sintem chit, eu l-am ajutat pe Traian Basescu sa ajunga presedinte, el m-a ajutat sa nu ajung nicaieri. In privinta asta, cel putin, s-a dovedit ca eu am fost mai eficient.

Rep.: Va lasa Tariceanu sa fiti dumneavoastra insiva, adica mai destept ca el? Poti fi mai destept decit Tariceanu?

V.V.: Fiecare este destept pe bucata lui. Tariceanu a avut succes in afaceri si a contribuit foarte mult la cresterea PNL. Eu conduc comunitatea armeana, am scris carti, am pus umarul la dezvoltarea pietei de capital, a sistemului bancar si a celui de asigurari, am fost promotorul introducerii cotei unice.

Amindoi sintem la fel de inteligenti ca si cititorii dumneavoastra. In plus, intr-o tara a lucrurilor neterminate, ne place sa ne tinem de cuvint si sa ducem la capat proiectele incepute.

Articol integral in Academia Catavencu