Cel mai mare covor din lume, confectionat manual, a fost realizat in Iran si va fi utilizat pentru a acoperi podeaua unei moschei din Emiratele Arabe Unite.

Circa 1.200 de tesatori din trei sate din nord-estul Iranului au lucrat timp de 18 luni pentru a confectiona covorul de 5.625 de metri patrati, estimat la peste sase milioane de dolari, noteaza cotidianul britanic The Times.

Covorul va fi transportat la Abu Dhabi, unde va fi intins in incinta moscheii Zayed ben Sultan Al Nahyan, botezata dupa numele fondatorului Emiratelor Arabe Unite. Covorul este la fel de mare ca un teren de fotbal, are 25 de culori din care verdele este culoarea predominanta, si a fost facut din 38 de tone de lana si bumbac.

Potrivit lui Jalaleddin Bassam, directorul manufacturii nationale, lana folosita este de cea mai buna calitate, provenita din Sirjan (sudul Iranului) si din Noua Zeelanda.

Bassam a adaugat ca data livrarii catre moschee nu a fost precizata si a precizat ca 2,3 din cele aproape 6 milioane de dolari, obtinute in urma vanzarii covorului, vor reveni satelor unde a fost confectionat.]

Iranul poarta negocieri pentru fabricarea unor covoare similare pentru pentru cateva moschei din statele Golfului.

Covoarele persane sunt renumite in intreaga lume pentru frumusetea si finetea lor, insa ele trebuie sa faca fata concurentei venite din Asia, unde sunt realizate de o mana de lucru mai ieftina. Anul trecut, cota de piata a covoarelor persane a scazut cu 40%, pana la cifra de 480 milioane de dolari.

Aceasta industrie - pe locul intai la export, dupa petrol, in Iran - angajeaza aproximativ doua milioane de persoane, in cea mai mare parte femei.