Electrica Transilvania Sud a fost cea mai profitabila filiala a distribuitorului de electricitate detinut de stat, in primul semestru al anului, inregistrand un profit brut de circa 15 milioane de euro (50 milioane de lei), de 50 de ori peste profitul Electrica Muntenia Sud, cel mai bine cotata societate de distributie a energiei din portofoliul celor detinute de stat.

Electrica Muntenia Nord a avut un rezultat brut de aproximativ 12 milioane de euro (40 milioane de lei), Transilvania Nord a anuntat un profit brut de aproape 6 milioane de euro ( 20 milioane de lei), in timp ce Muntenia Sud a anuntat un rezultat de aproximativ 300.000 de euro (1 milion de lei).

Cel mai mare distribuitor de electricitate, compania de stat Electrica SA, a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit brut consolidat de aproximativ 42 milioane de euro (140 milioane de lei), la o cifra de afaceri totala de 903 milioane de euro (3,01 miliarde lei), in crestere cu 6% fata de intervalul similar al anului trecut.

Rezultatele consolidate ale Electrica SA includ, pe langa rezultatele celor patru filiale de distributie si furnizare energie electrica, si pe cele ale Electrica Serv.

Surse din cadrul Electrica au declarat ieri, pentru Business Standard, ca diminuarea de circa sase ori a profitului brut al Electrica Muntenia Sud a fost cauzata de achizitiile de electricitate facute de aceasta filiala de pe Piata de pe Ziua Urmatoare si Piata de echilibrare.

"Producatorii de energie aveau deficite si Electrica Muntenia Sud nu a avut de unde sa cumpere electricitate, iar pentru a-si onora contractele a facut achizitii de pe OPCOM, la preturi mult mai mari.

Afectata de acest deficit a fost si Electrica Muntenia Nord, al carei profit brut s-a redus de la 60 milioane de lei in primul semestru al lui 2006, la 40 milioane de lei in primul semestru al acestui an", au explicat acestea.

de Simona Dobre

integral in Bussines Standard