Piata de capital americana avea toate sansele pentru a creste. Insa entuziasmul din prima parte a sedintei de tranzactionare a fost faultat de anuntul facut de o companie din sectorul imprumuturilor ipotecare, ce are in vedere lichidarea tuturor activelor pe care le detine.

Contractele futures pe indicii din Statele Unite indicau inaintea deschiderii sedintei de tranzactionare un optimism in randul participantilor la piata. Si nici nu aveau cum sa indice contrariul, din moment ce aveau trei motive importante pentru acest lucru:

- Personal Consumption Expenditures (PCE), indicele preferat al Federal Reserve pentru masurarea inflatiei, a venit 0,1% fata de 0,2% asteptari, ceea ce reprezinta a patra luna consecutiva de crestere cu doar 0,1%, iar PCE anual are o crestere de 1,9%, sub nivelul de 2% - asa numitul ‘comfort zone’ al FED referitor la inflatie;

- General Motors, companie inclusa in indicele Dow Jones Industrial Average (care reprezinta evolutia a 30 de companii reprezentative pentru economia americana), a raportat un castig pentru trimestrul doi cu mult peste asteptarile analistilor, mai exact 1,56 dolari pe actiune fata de 1,08 dolari/actiune cat erau estimarile;

- cresterea inceputa luni, ca urmare a vanzarilor masive de saptamana trecuta, ceea ce in vocabularul traderilor se numeste ‘rebound tehnic’, oferea si pentru marti premisele continuarii rebound-ului;

Deschiderea si evolutia pietei din primele ore a confirmat entuziasmul fata de vestile bune, Dow Jones Industrial Average (DJIA) crescand peste 100 de puncte, mai exact 137,87 puncte pana la nivelul de 13,498.

Desi totul parea roz, in a doua jumatate a sedintei de tranzactionare indicii pietelor de capital americane au fost puternic loviti de ordinele de vanzare.

Aceste ordine au venit odata cu anuntul facut de American Home Mortgage (AHM), al 10-lea jucator de pe piata ipotecara din State, ca una din posibilitatile lor este lichidarea tuturor bunurilor (activelor) ca urmare a neplatii din partea clientilor. AHM a picat 90,1% inchizand ziua la 1,04 dolari.

Anuntul facut de catre companie a panicat investitorii care au trimis un val de ordine de vanzare catre brokeri, in special pe sectorul financiar.

Panica participantilor la piata se poate vedea in pragul de inchidere al principalilor indici ai pietei americane: Dow Jones Industrial Average -146,32 puncte, adica -1,1%, S&P 500 -18,64 puncte, ceea ce reprezinta -1,26%, in timp ce Nasdaq100 a scazut 41,87 puncte, adica -2,12%.