Dupa o licitatie cu strigare pachetul de actiuni reprezentand 70,22% din societatea Prelucrarea Carnii Splai SA a fost preluat de catre Aharon Azulav constra sumei de 12,4 milioane euro, scrie Romania Libera.

Potrivit informatiilor oferite de Evenimentul Zilei terenul a fost supralicitat valoarea reala a acestuia acestuia nedepasind 10 milioane de euro. Terenurile si cladirile societatii au mai fost scoase la licitatie si anul trecut, firma Getico Exim Bucuresti fiind gata sa ajunga actionar majoritar.

Patronul firmei urma sa ridice pe unul dintre terenuri o vila pentru primarul Adriean Videanu. Tranzactia nu a mai avut loc ca urmare a decesului patronului lui Getico Exim Bucuresti, afirma Gandul.

Pana in prezent pentru cei 54.000 mp de teren in zona Splaiul Unirii aprtinand S.C. Prelucrarea Carnii Splai SA, nu s-a eliberat inca titlul de proprietate, noteaza Cotidianul.

AVAS a obtinu 12,4 milioane de eurot

Dupa o licitatie cu strigare care a durat mai bine de doua ore, pretul oferit pentru pachetul de actiuni reprezentand 70,22% din societatea Prelucrarea Carnii Splai SA a ajuns la 12,4 milioane euro (190,55 lei/actiune). Pretul initial al pachetului de actiuni scos la licitatie a fost de 1,905 milioane lei, la un pret al actiunii de 0,95 lei.

Ofertantul adjudecator a fost o persoana fizica din Israel, Aharon Azulav, care a declarat la finalul licitatiei ca "este la prima investitie din Romania si se astepta ca pretul pentru pachetul de

actiuni sa fie ceva mai mic". Despre ce se va intampla cu investitia, daca in locul societatii de prelucrare a carnii va fi ridicat un ansamblu rezidential, investitorul israelian a afirmat ca "o eventuala decizie va fi luata in perioada urmatoare, dupa ce se va mai gandi".

Initial, pentru pachetul de actiuni scos la licitatie de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului s-au inscris 10 ofertanti, din acestia calificandu-se in urma verificarii dosarelor de documente doar opt.

Pasul de licitare a fost de 10% din pretul pachetului, adjudecarea fiind realizata de Aharon Azulav la pasul 197, dupa ce ceilalti patru participanti ramasi in cursa au renuntat sa liciteze la pretul de 190,55 lei/actiune.

Romania Libera

Supraevaluat

Ilie Carabulea, reprezentantul firmei ofertante Paltinis Leasing si detinatorul Atlassib, ne-a spus ca „suma reala a acelui teren este de maximum zece milioane de euro”, amintind ca terenul este in litigiu cu Primaria Capitalei, iar procesele vor dura unul-doi ani.

„Acel teren va servi la dezvoltare imobiliara pentru ca nu mai poti face productie in mijlocul Bucurestiului”, spune Carabulea. El crede ca israelienii ar fi licitat si 30-40 de milioane de euro pentru actiunile Splai.

Evenimentul Zilei

Vila pentru Videanu

Patronul primei firmei care a castigat licitatia a decedat. Acelasi personaj a convenit cu sotia lui Adriean Videanu, ulterior licitatiei, sa construiasca o locuinta pe care primarul Capitalei voia sa o ridice la Snagov-Ciofliceni, chiar pe malul lacului, vizavi de un cimitir.

Peste lac de casa primarului se ridica locuinta colegului sau de partid, Radu Berceanu, nume legat de Videanu si cu ocazia scandalului Parcului Bordei.

Daca anul trecut Videanu nu a suflat o vorba despre terenul de 54.000 de hectare al Abatorului, la licitatia din acest an el a fost transant: „Cei care vor castiga n-au decat sa-si ia cladirile acasa! Terenul este al Primariei Capitalei!” Schimbarea se pare ca a avut loc dupa moartea patronului firmei Getico Exim, Constantin Tanasescu, nepotul senatorului PRM Dan Claudiu Tanasescu.

Compania sa a fost vanduta in 2006 unor irakieni si, in ciuda afacerilor profitabile, a ajuns sa fie plina de datorii. Directia de Finante Publice a emis in 19 ianuarie 2007 mai multe titluri de executare.

Gandul

Vanghelie acuza

Marian Vanghelie, liderul PSD Bucuresti, a declarat luni ca primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, pregateste „un tun imobiliar“, urmind sa participe indirect la licitatie, prin intermediul unei societati. Potrivit lui Vanghelie, compania detine 54.000 mp de teren in zona Splaiul Unirii, pentru care insa nu i-a fost eliberat titlul de proprietate de catre Primaria Capitalei.

Terenul firmei ar valora circa 100 de milioane de euro. Vanghelie a adaugat ca la licitatie nu se va privatiza, de fapt, societatea Splai, ci se va prelua un drept litigios asupra terenului in cauza.

Cotidianul