Yoshinori Niwa va performa la Bucuresti in cadrul unui eveniment paralel al BUCHAREST BIENNALE, Bienala Internationala de Arta Contemporana Bucuresti. Unul dintre cei mai cunoscuti performeri ai lumii, Yoshinori Niwa, va incerca sa realizeze zmee din gunoaiele Bucurestiului, si apoi sa le inalte cu ajutorul localnicilor, marti, 07 august 2007, orele 11.00, in Piata Universitatii.

Actiunea lui Niwa face parte din proiectul "Kite flying with local people" (Inaltind zmee cu localnicii), informeaza organizatorii evenimentului.

Performance-ul va fi urmat de o conferinta a artistului in Centrul National al Dansului (TNB, etaj 3).

La fiecare inceput de ianuarie in Japonia, cu ocazia Noului An, oamenii inalta zmee. De obicei facute din hartie, acestea capata forme inspirate din mitologia locala: Caracatite, Demoni, Animale, etc.

Proiectul lui Niwa in Bucuresti este de a inalta, impreuna cu locuitorii orasului, un zmeu realizat din gunoaiele adunate de pe strazile capitalei: pungi din plastic, sticle din plastic, ambalaje din carton, etc.

Acest proiect de arta in actiune este o modalitate de a colabora cu locuitorii din Bucuresti, constituind in paralel o mixtiune comunicativa intre cultura japoneza si cea romana. Categoriile de local si global sunt analizate prin aceasta actiune estetica.

Gunoiul este parte din cultura fiecarui oras, iar in gunoi oricine poate gasi vestigiile corporatiilor internationale amestecate cu ambalajele producatorilor locali. Zmeul le va amesteca, reconstruind astfel microcosmosul Bucurestiului.

Acest zmeu va fi expresia materiala a sistemului de distributie a marfii, un martor al capitalismului global contemporan, si un comentariu asupra societatii de consum din Bucuresti. Zmeul in zbor este de neatins, insa el ne atinge pe noi, si ne face sa regandim contextul socio-politic in care traim.

Experienta lucrului colectiv cu bucurestenii va ramane in memoria peisajului citadin al Bucurestiului.

Yoshinori Niwa este physical performance artist care incorporeaza in opera sa animale, plante, mediul inconjurator. Scopul declarat al lui Niwa este sa exploreze cum traiesc ceilalti, in special cei din alte culturi si clase sociale. El a performat in Marea Britanie, Canada, Germania, Ungaria, Japonia, Muntenegru, Serbia, Polonia, Slovacia.

Pe linga activitatea sa de artist, Niwa este si curator si organizator de festival. El coordoneaza si cunoscutul

festival international "Artist as Activist" din Tokyo. www.niwastaff.org

Proiectul este finantat de: Eco Rom Ambalaje, Whirlpool Romania si Pavilion cu sustinerea Centrulului National al Dansului Bucuresti.

BUCHAREST BIENNALE 3, Bienala Internationala de Arta Contemporana Bucuresti, se va desfasura intre 23 mai - 21 iunie 2008 si va fi curatoriata de suedezii Johan Sjostrom si Jan-Erik Lundstrom. Tema bienalei va fi "Being Here. Mapping the Contemporary".