Primarul Capitalei, Adriean Videanu, vrea sa continue proiectul regretatului Patriarh Teoctist, acela de construi Catedrala Mantuirii Neamului. Prezent in Dealul Mitropoliei pentru a aduce un ultim omagiu parintelui Teoctist, Videanu a declarat „spera sa realizeze proiectul cu ajutorul bunului Dumnezeu”, inainte de expirarea mandatului sau.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, citat de presa de astazi, a declarat marti ca marea dorinta a Patriarhului Teoctist de a vedea acest proiect realizat ar trebui indeplinita.

Terenul pe care ar urma sa se ridice cladirea se afla in spatele Casei Poporului, pe Dealul Arsenalului, pe un teren de 11 hectare. Acestea au fost trecute in cursul anului 2006 in proprietatea Patriarhiei Romane, insa aproximativ o treime din teren este supus unor cereri de revendicare.

Primaria Capitalei a aprobat deja Planul Urbanistic Zonal care reglementeaza constructia Catedralei, aceasta urmand a fi mai inalta decat Casa Poporului, caracteristica ce o va face vizibila din orice colt al Bucurestiului.

Planurile clerului de a realizare a acestui proiect au nascut de-a lungul timpului foarte multe controverse, iscate in mod special din cauza locatiei.

Initial se dorise ca lacasul de cult sa fie realizat in parcul din fata magazinului Unirea, pentru ca ulterior sa fie ales Parcul Carol. Refuzul lui Traian Basescu de a aproba acest proiect precum si opozitia catorva Organizatii Non-Guvernamentale precum si a rezidentilor zonei au facut ca si aceasta idee sa fie abandonata.