Cele trei legi reglementeaza statutul profesorului si modalitatile de functionare a institutiilor de invatamant. Au fost redactate incepand de pe vremea ministrului Mihai Hardau, iar acum, succesorul sau Cristian Adomnitei doreste sa le transforme in reguli aplicabile.

Miercuri, ministrul Adomnitei a mai stabilit impreuna cu liderii sindicatelor din invatamant reorganizarea educatiei din sistemul preuniversitar. Astfel, “invatamantul obligatoriu incepe la 6 ani si se incheie la 16, iar pe acest parcurs elevii vor sustine 18 teze cu subiect unic.

Pe baza acestora elevul va fi admis la liceu sau va alege o profesie pentru a intra in camplul munci”, a spus Adomnitei. Acestea vor fi prevederi ce vor intra in proiectul de Lege a Invatamantului Preuniversitar. Adomnitei a adaugat ca va pune accent si pe dezvoltarea educatiei timpurii, adica gradinita (3-6 ani).

Harta propunerilor de reforma

Legea privind Statutul Personalului Didactic aduce noutati mai ales in perspectiva cresterii drepturilor sociale ale profesorilor care migreaza de la oras spre sat, dar vorbeste si despre conflictul de interese. De asemenea, filmatul si inregistrarile neautorizate, in scoli, intra si ele in reglementari.

In plus, legea mai spune si ce conditii trebuie sa indeplineasca un profesor pentru a preda. Spre exemplu, dascalii de liceu trebuie neaparat sa fie absolventi de masterat.

Cateva paragrafe-cheie din Legea privind Statutul Personalului Didactic:

• Cadrele didactice titulare care functioneaza in mediul rural si isi stabilesc domiciliul in localitatea respectiva pot beneficia, la cerere, de 0,1-1 ha pamant in folosinta. Acestora li se asigura locuinta de catre administratia locala pentru perioada de timp cat lucreaza in acea localitate.

• Personalul didactic titular, in varsta de pana la 35 de ani, este sprijinit in construirea locuintei proprietate personala, in localitatea rurala unde este titular, prin acordarea de credite pe termen lung, cu dobanda minima, in conditiile legii.

• Personalul didactic si copiii acestora, in varsta de pana la 14 ani, care insotesc prescolari, elevi sau studenti in tabere si excursii beneficiaza de gratuitate privind transportul, cazarea si masa, in conditiile legii.

• Un cadru didactic nu poate detine simultan doua sau mai multe functii de conducere in invatamant, indiferent de nivelul acestora.

• Inregistrarea magnetica sau prin procedee echivalente a activitatii didactice poate fi facuta numai cu acordul personalului didactic de predare. Incalcarea acestei prevederi se pedepseste potrivit legii.

Proiectul “Legea Invatamantului Preuniversiar” nu schimba cu mult ordinea actuala insa stabileste niste principii clare pe care acest tip de educatie ar trebui sa le respecte.

Una dintre prevederile car ar trebui mentionate este aceea ca “la solicitarea scrisa a parintelui sau a tutorelui legal instituit al elevului de pana la 10 ani, respectiv la solicitarea scrisa a elevului de peste 10 ani, disciplina religie poate fi inlocuita cu disciplina Educatie moral-religioasa.

Cu toate acestea mult discutata “problema a icoanelor in scoli” nu este reglementata in acest document.

Din proiectul de Lege a Invatamantului Preuniversitar:

• Invatamantul romanesc are urmatoarele finalitati: a) dezvoltarea gandirii creative b) dezvoltarea competentelor de comunicare functionala; c) asumarea apartenentei la diferite tipuri de comunitati;

d) dezvoltarea capacitatii de adaptare la situatii variate ; e) formarea si dezvoltarea competentelor - cheie specifice unei societati a cunoasterii si a motivatiei pentru participarea activa la viata social-politica in vederea asigurarii coeziunii sociale; f) utilizarea tehnologiilor comunicatiilor si ale informatiei;

g) investigarea mediului natural si social si valorizarea experientelor personale; h) formarea si asumarea unui set de valori individuale si sociale care sa orienteze comportamentul si cariera absolventului, asigurandu-i o integrare rapida pe piata fortei de munca si in viata sociala.

• Cultele religioase recunoscute oficial de catre stat pot solicita autoritatilor locale organizarea unui invatamant teologic specific pregatirii personalului de cult si activitatii social-misionare a cultelor. Acesta se organizeaza pentru absolventii invatamantului

gimnazial sau liceal.

Legea Invatamantului Superior ar putea obliga ministrul Educatiei ca o data la trei ani, sa prezinte Parlamentului un raport despre starea invatamantului universitar. Universitatile vor avea autonomie, iar Ministerul va intocmi un registru national cu situatia notelor tuturor studentilor din tara.

In ceea ce priveste sectorul cercetarii legea spune ca aceasta va fi finantata in functie de performante, fara sa arate insa si care vor fi criteriile care desemneaza performanta.

Paragrafe din proiectul de Lege a Invatamantului Superior:

• La fiecare trei ani, Ministrul educatiei si cercetarii va prezenta Parlamentului un raport. Acest raport se bazeaza pe rapoartele de performanta ale institutiilor de invatamant superior, privind starea sistemului national de invatamant superior si strategia viitoare de dezvoltare a acestuia in context european si global.

Un astfel de raport trebuie sa se refere la toate aspectele care privesc indeplinirea misiunii institutiei de invatamant superior, la starea finantarii invatamantului superior, starea calitatii predarii si cercetarii, calitatea invatarii si vietii studentilor, incadrarea cu personal de predare si cercetare cu referire speciala la tinerii universitari.

• Pentru managementul activitatii profesionale a studentilor in

institutia de invatamant superior se constituie un registru matricol unic care este integrat in registrul matricol national al studentilor din Romania. Gestiunea registrului matricol institutional se face pe baza normelor prevazute in carta institutiei de invatamant superior si in concordanta cu ordinele ministrului educatiei si cercetarii.

Un registru centralizat la Ministerul Educatiei si Cercetarii -

registru national unic, inclusiv in forma electronica, tine evidenta diplomelor universitare emise in Romania, pe baza documentatiilor existente in universitatile acreditate.

• Transferul tuturor fondurilor din bugetul Ministerului

Educatiei si Cercetarii spre universitati se face in baza unui contract

institutional semnat de catre Ministrul Educatiei si Cercetarii si Rector.

Institutiile de invatamint superior vor face publice contractele lor

institutionale.

• Rectorul prezinta anual un raport de performanta, un raport

financiar si un raport de audit intern, consiliului director al universitatii.

• Institutiile de invatamint superior sunt obligate sa faca publice raportul de performanta si raportul financiar.

• Un student poate obtine o singura data finantare de la buget

pentru un tip de program de studii

• Lucrarile de licenta si de master sunt evaluate cu note de la 10 la 1, nota minima de promovare fiind 5.