Educatia intra in reforma. Din nou

de Liana Anghelescu     HotNews.ro
Miercuri, 1 august 2007, 0:00


Foto: Rompres
Documente:
Proiectul de Lege a Invatamantului Superior
(01.08.2007) PDF
Proiectul de Lege a Invatamantului Preuniversitar
(01.08.2007) PDF
Proiectul de Lege privind Statutul Personalului Didactic
(01.08.2007) PDF

Cele trei legi reglementeaza statutul profesorului si modalitatile de functionare a institutiilor de invatamant. Au fost redactate incepand de pe vremea ministrului Mihai Hardau, iar acum, succesorul sau Cristian Adomnitei doreste sa le transforme in reguli aplicabile.

Miercuri, ministrul Adomnitei a mai stabilit impreuna cu liderii sindicatelor din invatamant reorganizarea educatiei din sistemul preuniversitar. Astfel, “invatamantul obligatoriu incepe la 6 ani si se incheie la 16, iar pe acest parcurs elevii vor sustine 18 teze cu subiect unic.

Pe baza acestora elevul va fi admis la liceu sau va alege o profesie pentru a intra in camplul munci”, a spus Adomnitei. Acestea vor fi prevederi ce vor intra in proiectul de Lege a Invatamantului Preuniversitar. Adomnitei a adaugat ca va pune accent si pe dezvoltarea educatiei timpurii, adica gradinita (3-6 ani).

Harta propunerilor de reforma

Legea privind Statutul Personalului Didactic aduce noutati mai ales in perspectiva cresterii drepturilor sociale ale profesorilor care migreaza de la oras spre sat, dar vorbeste si despre conflictul de interese. De asemenea, filmatul si inregistrarile neautorizate, in scoli, intra si ele in reglementari.

In plus, legea mai spune si ce conditii trebuie sa indeplineasca un profesor pentru a preda. Spre exemplu, dascalii de liceu trebuie neaparat sa fie absolventi de masterat.

Cateva paragrafe-cheie din Legea privind Statutul Personalului Didactic:

• Cadrele didactice titulare care functioneaza in mediul rural si isi stabilesc domiciliul in localitatea respectiva pot beneficia, la cerere, de 0,1-1 ha pamant in folosinta. Acestora li se asigura locuinta de catre administratia locala pentru perioada de timp cat lucreaza in acea localitate.

• Personalul didactic titular, in varsta de pana la 35 de ani, este sprijinit in construirea locuintei proprietate personala, in localitatea rurala unde este titular, prin acordarea de credite pe termen lung, cu dobanda minima, in conditiile legii.

• Personalul didactic si copiii acestora, in varsta de pana la 14 ani, care insotesc prescolari, elevi sau studenti in tabere si excursii beneficiaza de gratuitate privind transportul, cazarea si masa, in conditiile legii.

• Un cadru didactic nu poate detine simultan doua sau mai multe functii de conducere in invatamant, indiferent de nivelul acestora.

• Inregistrarea magnetica sau prin procedee echivalente a activitatii didactice poate fi facuta numai cu acordul personalului didactic de predare. Incalcarea acestei prevederi se pedepseste potrivit legii.

Proiectul “Legea Invatamantului Preuniversiar” nu schimba cu mult ordinea actuala insa stabileste niste principii clare pe care acest tip de educatie ar trebui sa le respecte.

Una dintre prevederile car ar trebui mentionate este aceea ca “la solicitarea scrisa a parintelui sau a tutorelui legal instituit al elevului de pana la 10 ani, respectiv la solicitarea scrisa a elevului de peste 10 ani, disciplina religie poate fi inlocuita cu disciplina Educatie moral-religioasa.

Cu toate acestea mult discutata “problema a icoanelor in scoli” nu este reglementata in acest document.

Din proiectul de Lege a Invatamantului Preuniversitar:

• Invatamantul romanesc are urmatoarele finalitati: a) dezvoltarea gandirii creative b) dezvoltarea competentelor de comunicare functionala; c) asumarea apartenentei la diferite tipuri de comunitati;
d) dezvoltarea capacitatii de adaptare la situatii variate ; e) formarea si dezvoltarea competentelor - cheie specifice unei societati a cunoasterii si a motivatiei pentru participarea activa la viata social-politica in vederea asigurarii coeziunii sociale; f) utilizarea tehnologiilor comunicatiilor si ale informatiei;
g) investigarea mediului natural si social si valorizarea experientelor personale; h) formarea si asumarea unui set de valori individuale si sociale care sa orienteze comportamentul si cariera absolventului, asigurandu-i o integrare rapida pe piata fortei de munca si in viata sociala.

• Cultele religioase recunoscute oficial de catre stat pot solicita autoritatilor locale organizarea unui invatamant teologic specific pregatirii personalului de cult si activitatii social-misionare a cultelor. Acesta se organizeaza pentru absolventii invatamantului
gimnazial sau liceal.

Legea Invatamantului Superior ar putea obliga ministrul Educatiei ca o data la trei ani, sa prezinte Parlamentului un raport despre starea invatamantului universitar. Universitatile vor avea autonomie, iar Ministerul va intocmi un registru national cu situatia notelor tuturor studentilor din tara.

In ceea ce priveste sectorul cercetarii legea spune ca aceasta va fi finantata in functie de performante, fara sa arate insa si care vor fi criteriile care desemneaza performanta.

Paragrafe din proiectul de Lege a Invatamantului Superior:

• La fiecare trei ani, Ministrul educatiei si cercetarii va prezenta Parlamentului un raport. Acest raport se bazeaza pe rapoartele de performanta ale institutiilor de invatamant superior, privind starea sistemului national de invatamant superior si strategia viitoare de dezvoltare a acestuia in context european si global.

Un astfel de raport trebuie sa se refere la toate aspectele care privesc indeplinirea misiunii institutiei de invatamant superior, la starea finantarii invatamantului superior, starea calitatii predarii si cercetarii, calitatea invatarii si vietii studentilor, incadrarea cu personal de predare si cercetare cu referire speciala la tinerii universitari.

• Pentru managementul activitatii profesionale a studentilor in
institutia de invatamant superior se constituie un registru matricol unic care este integrat in registrul matricol national al studentilor din Romania. Gestiunea registrului matricol institutional se face pe baza normelor prevazute in carta institutiei de invatamant superior si in concordanta cu ordinele ministrului educatiei si cercetarii.

Un registru centralizat la Ministerul Educatiei si Cercetarii -
registru national unic, inclusiv in forma electronica, tine evidenta diplomelor universitare emise in Romania, pe baza documentatiilor existente in universitatile acreditate.

• Transferul tuturor fondurilor din bugetul Ministerului
Educatiei si Cercetarii spre universitati se face in baza unui contract
institutional semnat de catre Ministrul Educatiei si Cercetarii si Rector.
Institutiile de invatamint superior vor face publice contractele lor
institutionale.

• Rectorul prezinta anual un raport de performanta, un raport
financiar si un raport de audit intern, consiliului director al universitatii.

• Institutiile de invatamint superior sunt obligate sa faca publice raportul de performanta si raportul financiar.

• Un student poate obtine o singura data finantare de la buget
pentru un tip de program de studii

• Lucrarile de licenta si de master sunt evaluate cu note de la 10 la 1, nota minima de promovare fiind 5.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


277 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  proiecte... (Miercuri, 1 august 2007, 19:05)

  prof ion [anonim]

  sa nu fie lasata scoala la discretia primarilor si a consilierilor smecheri si prostovani - cei mai multi dintre ei nu ar avea ce cauta intr-o unitate scolara; sa nu fie conditionata angajarea la liceu de masterat (examen pe bani, inca necopt), cel putin pentru profesorii care au terminat facultatea inainte de '89; sa se instituie pedepse radicale (afara din sistem!) pentru fraudare (atat la elevi, cat si la profi) ; organele de conducere ale invatamantului, mai putin ministrul si secretarii de stat sa
  nu aiba de-a face cu politica; sa se desfiinteze inspectoratele scolare, structuri feudalo-comuniste; sa nu mai fie favorizate
  prin planul de invatamant preuniversitar romana si matematica, sa aiba statut egal cu celelalte discipline etc.etc.;sa nu fie scoala fara consilier educativ si ...artistic
 • 0 (0 voturi)    
  Din ciclul "Sa se revizuiasca, dar sa ramana la fel" (Miercuri, 1 august 2007, 19:16)

  EccE [anonim]

  Deci invatzamantul superior, ca ala ma intereseaza pe mine, e clar. Se schimba, dar la fel. Pai acum doctoratul si masteratul nu se noteaza cu note de la 1 la 10? Asta era problema arzatoare? Ca si ne-finatarea unui student care vrea..SI POATE..sa faca 2 facultati in acelasi timp. Cu siguranta acela e o capacitate, si atunci de ce sa finantam noi pe aia buni..tot pe-aia prosti, ca e de'ai nostri.
  RUSINE RUSINE RUSINE SI INCA ODATA RUSINE
  Coruptia e prea infipta in sistem ca sa se schimbe ceva. Macar cu disparitia fizica a generatiilor am fi putut avea sperante, numai ca ei lupta sa faca sistemul dupa chipul si asemanarea lor.
  Pacat de tzara, dar si mai pacat de mine daca ma intorc. Nenorociti mai sunteti, daca vreti sa ii nenorociti si pe tinerii tzarii, singura sperantza de mai bine pentru o tzara.
  Nici un cuvintel despre importanta comunitate academica romaneasca din diaspora, care ar putea realmente sa imprime un trend de competitivitate. Domnilor securisti, niciodata nu le veti face voi viitorul copiilor dvs. cu cateva sute de mii de euro si punanadu-i in pozitii de figuranti. Comunismul nu se va mai intoarce, cel putin in forma care pe care ati conoscut-o dvs., iar capitalismul are grija sa selecteze competentza, fiti siguri de asta.
 • 0 (0 voturi)    
  "Detaliile, bata-le vina" (Miercuri, 1 august 2007, 19:36)

  4EccE [anonim]

  EccE ! Aia sunt comunisti nu securisti. Ca securistii ascultau de comunisti si nu invers. Detaliile sunt importante.
  Din pacate comunistii romani sau pus pe tras de timp: "Sa se revizuiasca, dar sa ramana la fel"

  Rezultatul: trece timpul in favoarea stapanilor (de la est).


  Iar puii de neo-comunisti invata de la predecesorii lor. Iar noi nu avem parghii, din pacate, inca. Poate cand o sa fie vot uninominal.
 • 0 (0 voturi)    
  De magistro (Miercuri, 1 august 2007, 20:04)

  Paidagogos [anonim]

  Eu sunt dintre cei care mai cred ca finantarea consistenta a invatamantului (da, salarii in primul rand, adica o familie de 2 profesori sa poata trai decent, cu apartament, masina etc., fara sa trebuiasca sa are 1ha teren agricol sau sa isi ia alte 2-3 joburi) pe de o parte si, pe de alta parte dar simultan, sanctionarea incompetentei (afara), pedepsirea drastica a fraudelor (puscarie), incurajarea performantei (acces la edituri, laboratoare performante, fonduri de cercetare etc.) mai pot schimba ceva daca sunt facute cu energie si cu exemple concrete. Adicatelea: x-ulescu are dosar penal pt ca a fraudat un examen de bac (ca inspector, prof, elev etc.); y-ulescu primeste o bursa de performanta de 1000 de euro pe luna etc.

  Pana atunci trebuie urmarita situatia de la tara, unde are loc o dezalfabetizare feroce. Repetentii oraselor ajung profesori ai unor odrasle de parinti semi-alcoolici, dezinteresati de educatie sau compet abulici.

  „Mintea elevului nu este un vas care trebuie umplut, ci o flacara ce trebuie intretinuta”
 • 0 (0 voturi)    
  Limba romana.... (Miercuri, 1 august 2007, 21:14)

  Ioana [anonim]

  Daca Hardau este fostul ministru si Adomnitei actualul, atunci Adomnitei este succesorul, si nu "predecesorul" lui Hardau. Poate fi vorba de o simpla scapare a autoarei, dar cata incredere iti mai inspira un articol de opinie despre calitatea legilor invatamantului care debuteaza cu o asemenea enormitate?
 • 0 (0 voturi)    
  educatia... (Miercuri, 1 august 2007, 21:56)

  a [anonim]

  ..."campul muncii" cu 2 i. Nu sunt profesor dar am ajuns la concluzia ca educatia este lucrul care lipseste in Romania cel mai mult. In primul rand, inainte de a invata copiii limba romana si matematica trebuie invatati sa aiba bun simt si sa inteleaga avantajele care decurg din acesta. Sarcina aceasta din pacate nu mai poate fi onorata de parinti, fiindca generatiile mature sunt compromise. Ajunge sa mergi pe litoral, sau oriunde se strang mai mult de 10 oameni ca sa vezi ce gunoaie lasa in urma, de parca nu tot oameni vor veni in urma lor, ajunge sa stai 10 minute la o terasa sa vezi cati baieti merg cu masina cu manele la maxim, nesesizand prostul gust si poluarea fonica la care ii supun pe nenumaratii trecatori sau locatari doar ca cineva sa ii bage in seama pentru a-si putea hrani complexul de inferioritate. Ajunge sa vezi cati se inghesuie in ziua dinaintea alegerilor electorale sa isi dea votul pentru un mic si o bere, cu pretul ca in celelalte zile ale urmatorilor 4 ani sa le manance si bea micul si berea zilnica cei pe care i-au votat. Ajunge sa vezi cum se face comert, ce marfuri de calitate se gasesc prin magazine, ce inseamna original si cu ce zambet si politete esti intampinat de vanzatorul de la alimentara din colt pana la functionarii publici. Ajunge sa vezi cati turisti straini ne calca pragul din motivele de mai sus si sa intelegi ca necesita mai putin efort sa zambesti si sa fii politicos, decat munca de sclav la norma pe care va trebui sa o prestezi pentru a-ti castiga banii care nu mai vin din turism, vanzari, sau alte activitati in care bunul simt aduce direct sau indirect bani.
 • 0 (0 voturi)    
  educatia... (Miercuri, 1 august 2007, 21:57)

  a [anonim]

  Daca imi este cu iertare, as spune ca e mai important sa ne corectam educatia decat spre exemplu jegul, nesimtirea si nepasarea din sistemul de sanatate, din cauza caruia mor sau raman disfunctionali, mii de oameni anual. Daca trebuie sa alegem intre astea doua, alegand educatia, poate un sfert dintre noi vor muri ca niste gunoaie in spitale, dar macar sferturile generatiilor urmatoare vor fi salvate... iar daca am ajuns la matematica, de aici incolo putem discuta despre pregatirea profesionala si restul.
 • 0 (0 voturi)    
  .....:| (Miercuri, 1 august 2007, 22:14)

  pnik_piggy :)) [anonim]

  sincer sa va spun si fara sa va suparati ......mie mi se pare o mareeeee prostie!!!!!! X(>:P
 • 0 (0 voturi)    
  Petitie (Miercuri, 1 august 2007, 23:38)

  In atentia Hotnews [anonim]

  http://www.petitiononline.com/adina123/petition.html

  Petitie privind nou infiintata functie didactica de "profesor pentru invatamantul primar si prescolar" si modul de acordare a acesteia
 • 0 (0 voturi)    
  Iorga, Hulubei, Maior... (Joi, 2 august 2007, 1:42)

  viox [anonim]

  "Studentii" din provincie, in marea lor majoritate, intra la facultate numai pentru a sta la camin. De cursuri nu au timp pentru ca au servici...Dupa facultate urmeaza masterul. Ca doar nu e de colo sa mai stai doi ani aproape gratis in Bucuresti.
  Stimati "profesori", nu mai dati diplome tuturor semianalfabetilor de dragul catorva zeci de milioane (lei vechi) pe care le luati ! Nu va mai prostituati in halul asta !
 • 0 (0 voturi)    
  faza cu masterul (Joi, 2 august 2007, 2:37)

  hais [anonim]

  care trebuie facut ca sa predai la liceu e citita aiurea.
 • 0 (0 voturi)    
  Iarasi e reformata (Joi, 2 august 2007, 2:50)

  Fane [anonim]

  Educatia asta e o mare kurva, si acum cica trebuie iarasi reformata. A catea oara?
  Cine s-o reformeze, cand dintotdeauna o gramada din guvernanti isi impart beneficiile produsului ei? Normal, daca esti om de succes, ajungi sa educi si pe altii in spiritul care te-a facut si pe tine om, fie acesta si spiritul matusii Tamara, ce mai conteaza?

  Eu as recomanda celor mai tineri sa se protejeze intotdeauna cand intra in contact cu Educatia, si eventual, daca au posibilitatea, sa mearga mai bine in calatorii de acest gen in afara tarii. Pe bune ca este mai sanatos si mai instructiv!
 • 0 (0 voturi)    
  inca un pas (Joi, 2 august 2007, 7:13)

  claudiu [anonim]

  Daca Adomnitei vrea gradinita obligatorie de la 3 ani, astept cu interes pasul urmator: cresa obligatorie de la 3 luni!!!
 • 0 (0 voturi)    
  pentru EccE (Joi, 2 august 2007, 9:00)

  hh [anonim]

  eu sunt de parere ca nu trebuie sa fie finantata de stat o a doua facultate ...pentru cei care pot.sunt convinsa cu sunt multi cei care pot...la modul in care sunt predate cursurile in romania poti sa faci 2 facultati, voluntariat si sa te si angajezi...ma refer la faptul ca nici nu trebuie sa mergi la cursul respectiv si iti iei examenul cu cel putin 5 daca inveti 3-4 zile.si vorbesc din proprie experienta.nu sunt un geniu...nici pe departe.vroiam doar sa scot in evidenta faptul ca practic nu mai avem nevoie de profesori.calitatea invatamantului superior este sub orice critica(cel putin la mine la facultate, dar ma stiu cateva care se confrunta cu aceeasi problema)la fel de bine pot invata cursu de pe internet etc...doar ca nu o sa primesc o diploma.cred ca cel mai bine ar fi daca fiecare...sau cel putin cei care pot si vor, sa faca doar o facultate.UNA SI BUNA.nu faci 5000 de facultati si dup-aia tot taximetrist ajungi.piata de munca este ceea ce lipseste in tara asta si nu absolventi de facultate de care este plina pana la refuz.
  in esenta, daca avem un invatamant superior de calitate si o piata de munca ofertanta problema e rezolvata:)
  dar asta...intr-o romanie ideala...
 • 0 (0 voturi)    
  de ce nu sunt consultati si parintii? (Joi, 2 august 2007, 9:10)

  Cam [anonim]

  mi se pare o lege de interes national, de ce nu se face o dezbatere publica? Bine ca discuta Adomnitei (care poate peste 4 luni nici nu mai e ministru) cu sindicatele.
  De fiecare data vine cate un destept la minister, sta 2-3 luni, schimba regulile brusc si dupa el potopul.
  Asa ne-am trezit de nu stiu cate ori in ultimii ani ca se schimba regulie la bac din mers.
  De ce se elimina examenul de capacitate? :( Ca sa se aranjeze mai usor notele la nivel local?
 • 0 (0 voturi)    
  finantare (Joi, 2 august 2007, 9:16)

  mac [anonim]

  Foarte suspect, nu se sufla nici un cuvant despre finantarea in functie de numarul de de elevi. Invatamantul superior a ajuns in halul "care este" in primul rand din cauza bugetarii per student echivalent. Pai e normal sa iasa analfabeti cu diploma cata vreme profesorii universitari au salarii in functie de cati studenti sunt in facultatea respectiva sau la cursurile lor....

  PS: oare cand jurnalistii vor renunta la apelativul de dascal pentru cadrele didactice? Dascal e nenea ala care canta la biserica....
 • 0 (0 voturi)    
  Finalitati (Joi, 2 august 2007, 10:31)

  Daniela [anonim]

  "a) dezvoltarea gandirii creative b) dezvoltarea competentelor de comunicare functionala; c) asumarea apartenentei la diferite tipuri de comunitati;"

  Cel mai probabil profesorii nu se vor sinchisi de noile obiective, si chiar daca vor fi luate la cunostinta, daca nu exista ? metoda clara de implementare, nu cred ca vor fi ei dispusi sa o gaseasca si sa o aplice.
  Eu vad in continuare invatamantul romanesc la fel de patriarhal. Proiectele de lege sunt o noua poza de privit cu uimire. Metodele vor ramane aceleasi, elevii vor ramane aceeasi, atitudinile, interesul, asteptarile, neschimbate...
 • 0 (0 voturi)    
  Bani, bani, bani... (Joi, 2 august 2007, 12:17)

  Stefan [anonim]

  Ar fi o idee sclipitoare daca sindicatele si minesterul ar fi mai atenti si la salarizare, care la profesorii debutanti este cu mult sub nivelul salarului minim pe economie. Invatamantul este un sector unde sunt necesare studii superioare. Legea prevede un salar minim brut de 880 lei pentru asemenea locuri de munca. Salarul brut al unui profesor debutant este aproximativ 750 lei.
  O alta idee sclipitoare ar fi acordarea de reduceri pe transport profesorilor, asa cum se face si in multe tari din Europa.
 • 0 (0 voturi)    
  Reforma reformelor... (Joi, 2 august 2007, 16:22)

  semeone [anonim]

  Important:- 1) nu dati 'liber' primarilor, va urma marele dezastru al invatamantului! -2)Dati salarii corecte cadrelor didactice!
 • 0 (0 voturi)    
  economia cunoasterii (Joi, 2 august 2007, 18:04)

  liuta [anonim]

  lasa ca de la 16 ani o sa stea pe banii babacilor si o sa continue linistiti sa joace games-uri pe net si sa inhaleze "shit"; pentru munci calificate o sa importam chinezi si indieni, daca o sa mai ramana ceva de munca in Romania...
 • 0 (0 voturi)    
  despre salariile profesorilor, si cunostintele elevilor (Vineri, 3 august 2007, 11:36)

  popel [anonim]

  1. Cadrele didactice sa lucreze cate 8-10 ore zilnic pentru salarii decente, si nu 18 ore saptamanal (!) cat au norma in prezent.

  2. Mai presus, sa fie bine pregatiti, sa interactioneze cu dragoste de dascal cu elevii/studentii. In institutiile de invatamant din Romania elevii nu sunt protejati in fata dictaturii profesorilor care "taie si spanzura".

  3. Invatamantul romanesc NU este destinat pentru a oferi salarii profesorilor (de multe ori de o competenta indoielnica) ci pentru a oferi educatie elevilor/ studentilor.

  4. Elevii/ studentii ar trebui sa opteze pentru mai putine materii de studiu, astfel incat sa ramana cu ceva cunostinte dupa terminarea ciclului de invatamant. Astfel, s-ar elimina acele materii inutile, invatamantul ar evolua.
  In prezent un licean invata atat de multe materii, care nu ii folosesc aproape la nimic in viata. Un student invata zeci de materii, degeaba!
 • 0 (0 voturi)    
  norma profesor (Vineri, 3 august 2007, 17:06)

  liliana [anonim]

  Norma unui cadru didactic este deja de 40 de ore saptamanal, din care 18 la catedra. Un cadru didactic nu munceste doar cele 18 ore de la catedra.
 • 0 (0 voturi)    
  @22 (Vineri, 3 august 2007, 23:03)

  popel [anonim]

  mai liliana, dar unde lucreaza un profesor pana la cele 40 ore / saptamana? acasa in bucatarie, la cratita? in fata televizorului?
  asa, toata lumea lucreaza cam 14ore x7zile = 98 ore / saptamana!

  vei spune ca profesorii trebuie sa se documenteze acasa, sa invete ziiiilnic pentru "a fi in forma"... bleah... ce mai spui de cei care lucreaza in domeniul consultantei, cel bancar sau al cercetarii, in general cei cu gulere albe? Crede-ma ca acesti oameni dorm 8 ore pe noapte, iar in rest lucreaza si invata, pentru a fi cu adevarat performanti.


  O zi buna...
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Sâmbătă, 4 august 2007, 0:46)

  aaa [anonim]

  Invatamantul romanesc e praf, e la pamant. Sa vedem, desi ma indoiesc ca o sa se schimbe in bine. Tot praf cred ca o sa fie.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by