Fundatia Soros Romania acuza Consiliul Judetean Alba de emiterea unui nou certificat de urbanism pentru SC Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) la doar cateva zile dupa ce o instanta judecatoreasca il anulase pe precedentul.

Certificatul serveste companiei pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, necesara aprobarii proiectului sau minier din Rosia Montana.

“Emiterea unui nou certificat de urbanism la cateva zile dupa ce Tribunalul Cluj a suspendat certificatul anterior este o manifestare a dispretului fata de actul de justitie si de autoritatea judecatoreasca din Romania”, se arata intr-un comunicat remis presei de fundatie.

Potrivit aceleiasi surse, raportul privind studiul de impact este un document care, pe langa viciile semnalate de-a lungul timpului de mai multe organizatii neguvernamentale, se fundamenteaza pe doua acte a caror valoare juridica este contestata in fata instantelor de judecata.

Fundatia Soros considera ca emiterea noului certificat de urbanism este o “smecherie” care insa nu poate asigura reintrarea in legalitate a procesului de evaluare a impactului asupra mediului deoarece, in conformitate cu normele legale din Romania, un nou certificat de urbanism nu se poate obtine pentru acelasi proiect, in aceleasi conditii care au dus la suspendarea unui certificat obtinut anterior.