In ultimele zile, peste 100 de sarbi de etnie rroma au trecut ilegal granita in Romania, unde au cerut azil politic, anunta agentia Associated Press, care noteaza ca imigrantii se plang de rele tratamente in tara natale.

Purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Timis, Viorel Alexe, a declarat ca autoritatile romane se confrunta cu un nou fenomen. Alexe a precizat ca oficialii din Serbia au fost infotmati despre aceasta situatie.

„Sunt proceduri specifice, in baza acordurilor existente, si avem obligatia sa ne informam reciproc atunci cand se produc evenimente la frontiera, in zona de responsabilitate“, a precizat acesta.

Potrivit AP, rromii sarbi au inceput sa treaca granita in grupuri de cate 20 -30 de persoane, printr-o zona nu foarte monitorizata de fortele de ordine. Unii dintre acestia au ajuns intr-o stare deplorabila, fiind desculti si infometati. Unii dintre ei au declarat ca au fost batuti de politistii si cetatenii sarbi.

„Au aruncat cu sticle incendiare in curte si mi-au dat foc la un sopron de langa casa” a declarat Sasa Bot, in varsta de 28 de ani, din satul Craisnic.

Steve Lakatus, in varsta de doar 17 ani, a spus ca a fugit din satul natal, Itebei, unde era maltratat de politia locala. El a povestit cum la granita cu romania, un politist de frontiera i-a dat haina lui pentru ca era imbracat foarte subtire si descult.

Deocamsata, politia sarba nu a facut nici o declaratie in privinta acuzatiilor care i se imputa.

Imigrantii au fost preluati de Oficiul Roman pentru Imigrari si transferati la mai multe Centre pentru Refugiati din tara, unde sunt asistati pana cand solicitarile sarbilor vor fi solutionate.