Pretul petrolului de referinta pe piata americana a atins, miercuri, noi maxime istorice, de 78,77 dolari pe baril, ca urmare a informatiilor potrivit carora stocurile de titei ale Statelor Unite au scazut saptamana trecuta mai mult decat se estimase. Aceasta noua cotatie petrolului destinat pietei americane depasind recordul anterior de 78,4 dolari pe baril, atins in iulie 2006.

Potrivit agentiei Reuters, la ora 14:57 GMT (17:57, ora Romaniei), contractele de petrol cu livrare in septembrie erau tranzactionate in crestere cu 31 de centi, atingand pargul de 78,52 dolari pe baril.

Departamentul pentru Energie (DOE) a anuntat ca rezervele de petrol ale SUA, cel mai mare consumator de energie la nivel mondial, au scazut saptamana trecuta cu 6,5 milioane de barili, comparativ cu declinul de numai 700.000 de barili anticipat de analisti.

Reducerea stocurilor de petrol este impresionanta si va continua sa influenteze piata, asa cum s-a intamplat in ultimele zile, iar cotatia produselor rafinate va urma aceeasi tendinta, a spus Tom Knight, trader la Truman Arnold.

Cotatia petrolului de referinta pe piata americana a crescut cu peste opt dolari in ultima luna, in pofida tendintei investitorilor de evitare a riscurilor, care a afectat pietele de capital, pe fondul problemelor aparute in sectorul creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.