Ucraina si Moldova nu reusesc sa convina conditiile de livrare a energiei electrice si parametrii tehnici de functionare paralela a sistemelor energetice ale celor doua tari. Kiev a amenintat cu sistarea furnizarii de curent electric catre Moldova, daca revendicarile lui nu vor fi indeplinite, informeaza cotidianul Nezavisimaia gazeta.

Problema este ca, incepand cu luna iulie a acestui an, pretul la energie electrica ar fi sa fie de minim 0,031 dolari pentru 1 kw/h si sa creasca lunar cu 0.001 dolar kilowattul.

In plus, precizeaza ziarul citat, de la 1 august Ucraina cere ca in costurile de livrare sa fie diferentiate in functie de ora furnizarii, tinand cont de faptul ca acum, Moldova plateste acelasi pret pentru orice moment al zilei.

Potrivit datelor ministerului ucrainean al energiei, in prezent Moldova cumpara energie electrica cu 2,76-2,8 centi kilowatul, adica de doua ori mai putin decat consumatorul ucrainean si de aproape patru ori mai putin decat pretul la care Ucraina exporta energie electrica in Europa de vest.

In aceste conditii, ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Boiko, a calculat ca Ucraina inregistreaza pierderi, care, numai in perioada 1 ianuarie 2006 - 30 iunie 2007 s-au ridicat la 72,54 milioane dolari. Ucraina, a avertizat oficialul de la Kiev, va insista ca preturile sa fie majorate pana la nivelul celor practicate pe piata ucraineana.

Ministrul moldovean al industriei, Vladimir Antosie, are mari indoieli in privinta determinarii Kievului de a-si pune in practica amenintarile. Deoarece oprind furnizarea de energie electrica, el lasa fara curent inclusiv regiunea Odessa.