Filmul Ispasire, in regia britanicului Joe Wright, va deschide pe 29 august cea de-a 64-a editie a Festivalului de Film de la Venetia. Co-productie Marea Britanie-SUA, Ispasire ii are in distributie pe Keira Knightley, James McAvoy si Vanessa Redgrave.

Organizatorii au spus ca au ales acest film pentru deschiderea festivalului pentru a sublinia noile tendinte si curente din cinematografia contemporana si pentru a prezenta in avanpremiera protagonistii cinematografiei de miine.

Scenariul peliculei are la baza bestsellerul scriitorului englez Ian McEwan, tradus in Romania in colectia „Biblioteca Polirom”, cistigator al prestigioaselor W.H. Smith Literary Award (Marea Britanie), National Book Critics Circle Fiction Award (SUA), Deutscher Bucherpreis (Germania), Commonwealth Writers Prize, informeaza editura.

Festivalul de la Venetia, care se va desfasura in perioada 29 august-8 septembrie, implineste anul acesta 75 de ani de existenta. Este pentru prima data cind se deschide cu opera unui tinar regizor. Juriul va fi prezidat de Zhang Yimou, un regizor care a cistigat deja doua premii Leul de Aur. Festivalul de Film de la Venetia .

In Romania, filmul Ispasire va rula incepind cu data de 19 octombrie 2007.

• „O panorama fictionala superba si maiestuoasa.” (John Updike)

• „O scriitura magica. Poveste de dragoste, poveste despre razboi si, in acelasi timp, poveste despre povesti, al carei impact il resimti deopotriva in inima, in stomac si in creier.” (The New York Observer)

• „Nici un alt scriitor, din secolul al XIX-lea incoace, nu s-a miscat cu atita libertate si siguranta in mintea personajelor sale.” (The Plain Dealer)

Debutind ca o cronica de familie, Ispasire (traducere de Virgil Stanciu) este, de fapt, o meditatie despre locul scriitorului in lume si despre modul in care el poate afecta vietile altora prin felul in care intelege sa caute „adevarul”.

In momentul cind, intrata in adolescenta, protagonista cartii, Briony Tallis, isi da seama ca doreste sa abandoneze lumea himerelor pentru a scrie despre oamenii din jur si despre viata reala, simtul sau exagerat al ordinii si justitiei o impinge spre un act social gresit, de pe urma caruia vor avea de suferit apropiatii ei.

La batrinete, scriitoarea de succes care a devenit Brionny va medita asupra consecintelor faptei ei, pentru a carei ispasire si-a petrecut de fapt intreaga viata.