Harta energiei regenerabile a Romaniei

de Liana Anghelescu     HotNews.ro
Joi, 2 august 2007, 0:00


Foto: sandia.gov
Documente:
Harta energiei verzi
(02.08.2007) PPT

In trei ani, Romania trebuie sa creasca utilizarea de energie regenerabila cu patru procente, de la 29% din consumul total, la 33%. Ministerul Mediului a aratat, joi, harta potentialului de energie din Romania si a anuntat facilitatile pentru viitorii investitori ai acestui sector.

Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, harta este un instrument util atat autoritatilor care vor trebui sa respecte tratatul european in privinta utilizarii surselor alternative de obtinere a energiei, cat si investitorilor care doresc sa dezvolte o afacere in domeniu.

Attila Korodi a amintit estimarile Agentiei Internationale pentru Energie, potrivit carora resursele de petrol se vor epuiza in 40 de ani, cele de gaze naturale in 60 de ani, iar cele de carbune in 200 de ani.

„Asta inseamna ca in jurul anului 2030 Europa va fi nevoita sa importe 70% din necesarul de energie. Este si normal, cata vreme combustibilii fosili reprezinta la ora actuala 80% din energia utilizata in intreaga lume.

Un exemplu concret a ceea ce se intampla astazi: in Uniunea Europeana, aproximativ 40% din consumul energiei unei gospodarii este risipit, din cauza functionarii in gol a aparaturii electrocasnice si a sistemelor de iluminat” a spus ministrul.

Harta energiei verzi

Recent, Comisia Europeana a stabilit noi standarde de eficienta energetica, pentru a reduce consumul de energie cu 20% si, pentru un viitor mai bun, se mizeaza pe sursele de energie alternative (energia eoliana, energia solara, hidroenergia, biomasa si energia geotermala).

Tara noastra, in trei ani, trebuie sa ajunga sa ridice consumul de energie regenerabila la o treime din total. In prezent procentul de folosire a energiei verzi ajunge la 29%.

Energia eoliana

Pentru amplasarea agregatelor eoliene sunt interesante doar zonele in care viteza medie a vantului este cel putin egala cu 4m/s, la nivelul standard de 10 metri deasupra solului (la care, de altfel, se fac masuratorile in cadrul statiilor meteorologice).

Cu exceptia zonelor montane, unde conditiile meteorologice vitrege fac dificila instalarea si intretinerea agregatelor eoliene, viteze egale sau superioare pragului de 4m/s se regasesc in: Podisul Central Moldovenesc si in Dobrogea.

Litoralul prezinta si el potential energetic intrucat, in aceasta zona, viteza medie anuala a vantului depaseste pragul de 4m/s. Pe baza evaluarii si interpretarii datelor inregistrate, in Romania se pot monta instalatii eoliene cu o capacitate de pana la 14000 MW, ceea ce inseamna un aport de energie electrica de aproape 23000 GWh/an.

In zona litoralului, pe termen scurt si mediu, potentialul energetic eolian amenajabil este de circa 2000 MW, cu o cantitate medie de energie electrica de 4500 GWh/an.

Energia solara

„Energia solara este utilizata in special pentru producerea de apa calda menajera din locuintele individuale. Potentialul energetic solar este dat de cantitatea medie de energie provenita din radiatia solara incidenta in plan orizontal care, in Romania, este de circa 1100 kWh/metri cubi pe an”, a declarat Korodi.

„Daca am exploata la maximum intregul potential solar din tara noastra, am putea substitui in aceasta forma aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta”, a mai spus el.

In conditiile meteo-solare din Romania, un captator solar-termic functioneaza, in conditii normale de siguranta, pe perioada martie - octombrie, cu un randament care variaza intre 40% si 90%.

Hidroenergia

[c:2:d]O alta sursa de energie regenerabila in care Romania are potential imens este apa. Potrivit datelor autoritatilor de mediu, in momentul de fata, potentialul hidroenergetic al Romaniei este folosit in proportie de 48%.

In Romania, potentialul hidroenergetic al raurilor principale este de circa 40000 GWh/an, care se poate obtine in amenajari hidroenergetice de mare putere (10 MW/unitate hidro) sau de mica putere ( 10 MW/unitate hidro).

Biomasa

Biomasa este principalul combustibil rural - folosit mai ales pentru incalzirea caselor si a apei, precum si pentru gatit.

Exploatarea la maximum a potentialului de biomasa presupune utilizarea in totalitate a reziduurilor din exploatarile forestiere, a rumegusului si altor resturi din lemn, a deseurilor agricole rezultate din cereale sau tulpini de porumb, resturi vegetale de vita de vie precum si deseuri si reziduuri menajere urbane.

Potrivit ministrului Mediului, Romania are un potential energetic ridicat de biomasa, ce reprezinta aproape 19% din consumul total de resurse primare la nivelul anului 2000. „Am putea acoperi 89% din caldura necesara incalzirii locuintelor si prepararea hranei, in mediul rural, numai prin consumul de reziduuri si deseuri vegetale.

Pe termen mediu si lung, cresterea cantitatii de biomasa se poate asigura din plantatii pe suprafete degradate, terenuri agricole dezafectate sau scoase din circuitul agricol”, a declarat el.

Energia geotermala

Energia geotermala este folosita pentru incalzirea spatiului si a apei. „In Romania, temperatura surselor hidrogeotermale, are temperaturi cuprinse intre 250 grade C si 600 grade C (in ape de adancime), iar la geotermia de temperatura medie temperaturile variaza de la 600oC pana la 1250oC ('ape mezotermale')".

Facilitati pentru investitori

Guvernul va acorda facilitati celor care vor investi intr-o afacere de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile. „Incurajez agentii economici, precum si autoritatile locale sa utilizeze Administratia Fondului pentru Mediu ca instrument financiar (AFM).

AFM finateaza astfel de proiecte si suporta in proportie de 50% din costurile eligibile ale proiectului, pentru agentii economici si 60% pentru autoritati locale”, a anuntat ministrul Mediului.

„Probabil ca o sa ma intrebati de ce avem in final nevoie sa producem energii verzi? In primul rand, energiile verzi inregistreaza emisii reduse de dioxid de carbon, ori noua politica UE se concentreaza pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in anul 2020.

Studiile in acest sens sunt cutremuratoare! Daca nu incepem actiuni care sa vizeze reducerea acestor emisii, in anul 2030 ele vor fi cu 25-90% mai mari fata de nivelul actual, iar cresterea temeperaturii globale va fi de 0,2 C pentru fiecare din urmatoarele trei decade, atingand astfel o crestere de 1-6C pana in anul 2100”, a conchis ministrul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4668 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  nu conteaza subiectul, Basescu este de vina. (Joi, 2 august 2007, 18:48)

  mental [anonim]

  Orice se va comenta, Basescu este de vina!
 • 0 (0 voturi)    
  pe cand si facilitati pentru persoanele fizice care utilizeaza astfel de surse de energie (Joi, 2 august 2007, 18:54)

  Tyr [anonim]

  FF interesanta initiativa guvernului, desi destul de tardiva. Pentru a maximiza impactul, cred ca ar fi deluat in considerare si facilitati oferite persoanelor fizice sau firmelor care utilizeaza surse de energie regenerabile pentru locuintele/sediile proprii. Pe mine de ex. m-ar interesa anumite facilitati pentru achizitionarea de panouri fotovoltaice pt. a le monta pe casa si a genera astfel energie. Ce ziceti?
 • 0 (0 voturi)    
  Nope (Joi, 2 august 2007, 18:56)

  OOlelilor [anonim]

  Nu dom'le, primaria e de vina. Dar si vremea din Anglia.
 • 0 (0 voturi)    
  O noua fizica ?! (Joi, 2 august 2007, 19:13)

  Bibi [anonim]

  "...Energia geotermala este folosita pentru incalzirea spatiului si a apei. „In Romania, temperatura surselor hidrogeotermale, are temperaturi cuprinse intre 250 grade C si 600 grade C (in ape de adancime), iar la geotermia de temperatura medie temperaturile variaza de la 600oC pana la 1250oC ('ape mezotermale')"...."

  Cum o arata apa la 1250 grade Celsius ?! Si daca asta e apa mezotermala, cat trebuie sa aiba o apa cu temperaturi inalte ?!
 • 0 (0 voturi)    
  vinovat (Joi, 2 august 2007, 19:22)

  laur [anonim]

  basescu e vinovat.
  psd a facut bine ca a permis arabilor sa defriseze mii de hectare de padure, ca altfel luau dracului foc vara asta si poluau tara noastra draga.
 • 0 (0 voturi)    
  Si eu cum pot sa .... (Joi, 2 august 2007, 19:49)

  bibicu13 [anonim]

  ... investesc in chestia asta ??
  Pentru ca dispunand de fonduri, cui si cum pot sa vand energia rezultata ??

  Sau dau iar peste baietii destepti de la Grivco & co. ?

  Taves Bahtalo Romania ??
 • 0 (0 voturi)    
  NE INVATA ALTCINEVA ... (Joi, 2 august 2007, 21:13)

  cezar [anonim]

  ... Cherestoy Atilla cum se face biomasa cu brazi si fagi si alte foioase roamnesti!
 • 0 (0 voturi)    
  EU am alta parere. (Vineri, 3 august 2007, 0:25)

  Mos Craciun [anonim]

  Teoctistul e de vina intotdeauna
 • 0 (0 voturi)    
  bibicule, greu cu artimetica (Vineri, 3 august 2007, 1:02)

  _ [anonim]

  Adica cu fizica, asta noua, care este ea. Adica de la 100 da grade in sus, tu presupui ca apa dispare, corect?
  LOL.
  Ai nevoie de 2500 de grade ca sa desfaci apa in H si O, bibicule.
 • 0 (0 voturi)    
  da (Vineri, 3 august 2007, 5:32)

  nume [anonim]

  Am citit articolul si am dedus apoi logic (!) ca cineva ( in speta, insusi ministrul Mediului) a produs o analiza a resurselor "verzi" potentiale, pentru Romania. Ceea ce-mi spune (corectati-ma daca gresesc) ca:

  1. nu e prost
  2. incearca sa isi faca treaba

  In consecinta, ii salut initiativa, ii multumesc pentru ea si ii urez succes si spor la treaba.
 • 0 (0 voturi)    
  Fizica e tot aia (Vineri, 3 august 2007, 6:58)

  Bibi [anonim]

  Sa fim seriosi, electroliza nu se face chiar la 2500 grade... Iar ca apa sa se desfaca datorita temperaturii inalte, ar trebui sa ajunga destul de adanc in scoarta, mai catre astenosfera, asa....
  La 1250 grade roca este aproape topita si apa e demult vapori, ba chiar incepe sa se combine cu roca, deci se descompune chimic...
  Eu voiam sa subliniez ce usor se posteaza stiri cu greseli grosolane, nu sa polemizam in teorii fizico-chimice. Dar nu te-ai prins...
 • 0 (0 voturi)    
  Subventii?! (Vineri, 3 august 2007, 9:54)

  bogdan [anonim]

  Cat timp nu este transformata in politica de stat construirea de case economice energetic, cat timp constructiile de mare eficienta energetica sunt extrem de scumpe datorita tehnologiilor implicate si pietei inca modeste, in Romania nu o sa se construiasca locuinte eficiente energetic.
  Cam cati ati fi dispusi sa investiti inca 25000eur pentru o casa construita conform principiilor economiei de energie? Ca sa nu mai spunem ca unele sisteme cer teren pe care sa fie amplasate, ori terenul pe care se poate construi este limitat si foarte scump.
 • 0 (0 voturi)    
  TEORIE (Vineri, 3 august 2007, 10:31)

  Gogu [anonim]

  Teorie frate, pana acum toata lumea se bate cu caramida in piept ca va face. A facut cineva ceva pana acum???? NU. Stie vreun fraier ce inseamna energia solara? Amortizarea investitiei in 35 de ani........ care te bagi?
 • 0 (0 voturi)    
  TEORIE (Vineri, 3 august 2007, 10:41)

  Gogu [anonim]

  Teorie frate, toata lumea se bate cu caramida in piept ca face si drege. A facut vreunu ceva pana acum? Bazme, stie vreun smecher dasta ce e aia energie solara si in cat timp se amortizeaza investitia? 35 de ani....... care te bagi? Unu paicea zicea ca are bani, degeaba ai bani daca nu esti baiat destept! Adevarati Baietii dastepti stau prin Germanica si rad de fraieri de aici, da si cand or veni, sa vezi pret la curent frate!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Persoane fizice (Vineri, 3 august 2007, 10:45)

  cri [anonim]

  La cat se construieste in tara asta, ar trebui oferite facilitati persoanelor fizice care isi construiesc case si pun si panouri fotovoltaice sau panouri solare pentru incalzit apa.
 • 0 (0 voturi)    
  fizica (Vineri, 3 august 2007, 11:07)

  Combo [anonim]

  @@bibi: terperatura de fierbere a apei variaza un functie de presiune. Si apa aia la 1200 de grade arata la fel ca apa la 30 grade, doar ca ceva mai fierbinte. Baga degetul daca nu ma crezi.
 • 0 (0 voturi)    
  Secretara lu' Korodi (Vineri, 3 august 2007, 11:11)

  mtg [anonim]

  Iar a pus Korodi secretara sa posteze pe net ( ca atunci cand a trecut si l-a votat de la fiecare calc din ministerul mediului pe un site al UDMR, care masura popularitatea). Viitorul prim candidat UDMR la PE, cu cea mai banoasa functie de la UDMR este doar un ipocrit. Studiul s-a facut pe bani grei, platiti din impozite
 • 0 (0 voturi)    
  Are dreptate (Vineri, 3 august 2007, 11:42)

  Andrei [anonim]

  Initiativa ministrului de a renunta la dependenta de petrol este binevenita. In plus, rezervele de petrol IEFTIN se vor termina MULT mai repede, e vorba de cativa ani.

  http://www.independent.co.uk/multimedia/archive/00249/p1-14060 7_249115a.jpg
  http://www.peakoil.lx.ro/
 • 0 (0 voturi)    
  pt. Gogu (Vineri, 3 august 2007, 20:57)

  Vlad I [anonim]

  Placile solare termice isi pot recupera investitia in 5-6ani, depinde de zona. trebuiesc montate in regim mixt cu o centrala termica, daca afara este soare avem apa calda gratis,daca nu ,folosim gazul"ieftin" de la rusi. Iar placile solare electrice inca nu sunt performante dar an de an sunt mai ieftine si mai eficiente. Amortizarea in zona mediteranei (grecia ,spania)este de 12 ani, timpul de viata util este de 25 ani. Tinand cont ca analistii spun ca in urmatorii ani pretul la energie va exploda, eficienta lor creste. Si ar fi bine ca vremuri tulburi cu energia super scumpa sa ne prinda si cu alte surse de energie.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by