In primele sapte luni ale anului, piata serviciilor de brokeraj s-a ridicat la circa 51 mil. euro, valoare apropiata de cea inregistrata pe tot anul trecut, in conditiile in care valoarea tranzactiilor de pe Bursa a depasit nivelul de anul trecut, iar comisioanele practicate de brokeri nu au inregistrat modificari semnificative de la inceputul anului.

Cresterea lichiditatii Bursei de Valori s-a datorat intrarilor semnificative de capital strain, ca efect al aderarii la Uniunea Europeana, precum si cresterii vizibilitatii pietei RASDAQ, care a inregistrat o triplare a valorii tranzactiilor in primele sapte luni, comparativ cu intreg anul trecut, atingand 780 mil. euro.

Tranzactiile cu actiuni derulate in primele sapte luni ale anului pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), inclusiv piata RASDAQ, s-au ridicat la 3,4 miliarde de euro, cu 11% mai mult decat rulajul pe tot anul trecut, care a fost de circa 3,04 miliarde de euro.

Avand in vedere ca valoarea medie a comisionului practicat de catre societatile de brokeraj pentru operatiuni de vanzare sau cumparare este de aproximativ 0,75%, iar pentru fiecare tranzactie realizata platesc comision atat cumparatorul, cat si vanzatorul, rezulta o valoare estimata a pietei de 51 mil. euro.

Pe piata activeaza in prezent 77 de societati de brokeraj, insa primele 10 dintre acestea controleaza peste 60% din piata.

Comisioanele practicate de brokeri se diferentiaza semnificativ in functie de tipul de client. Astfel, societatile mari de brokeraj, care lucreaza preponderent cu clienti institutionali importanti, percep comisioane de circa 0,5%, deoarece clientii institutionali ruleaza sume mari, de ordinul milioanelor de euro.

Tranzactiile realizate de investitori institutionali reprezinta circa 60% din totalul tranzactiilor realizate pe Bursa, potrivit statisticilor privind investitiile disponibile pe BVB.

Integral in Ziarul Financiar