A doua zi consecutiva de crestere a burselor din Statele Unite, acelasi tipic: o volatilitate mare in timpul sesiunii, cu multe treceri peste si sub linia “de zero” a indicilor, urmata pe final de o crestere accentuata. Sa fie acesta un semn bun?

Joi, 2 august 2007 indicele Dow Jones a crescut 100,96 puncte, adica 0,76% la 13.463,33, S&P500 a crescut 6,39 puncte, adica 0,44% la 1.472,20, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 1,11% la 1.966,60 puncte.

Nici Europa nu s-a lasat mai prejos: DAX30 din Germania a crescut 60,20 puncte, adica 0,81%, indicele pan-european EuroStoxx50 1,22% la 4.288,66, in timp ce FTSE100 de la Londra a crescut 49,70 puncte, adica 0,80% la 6.300,30 puncte.

Cea mai mare parte a cresterii indicilor americani a avut loc, pentru a doua zi consecutiv, in ultima parte a sesiunii. Ceea ce mi-a atras atentia a fost faptul ca volumele de tranzactionare au fost mai mari decat media pentru aceasta perioada din timpul sesiunii. Adica nu investitorii individuali au fost cei care intrat Long in piata, ci marile fonduri de investitii.

Cu alte cuvinte, acestora le convine nivelul actual al pietei si, ca urmare, deschid pozitii noi. Scaderea recenta a burselor a facut ca actiunile sa fie mai ieftine daca privim prin prisma indicatorului EPS (Earnings Per Share - castig pe actiune), mai ales ca rezultatele financiare publicate recent au fost, in marea lor majoritate, mai bune decat estimarile.

De aceea cred ca, judecand prin acesta prisma, rebound-ul burselor din ultimele ore ale sesiunilor de tranzactionare, este un semn bun.

Si chiar daca anumite surse citeaza cresterea de miercuri ca fiind datorata unei greseli de tranzactionare (un ordin gresit pus in piata, in loc de 54 de contracte Futures, un trader a introdus 5.400 de contracte), faptul ca piata nu a corectat apoi, dupa ce ordinul a fost executat, este inca un agument in favoarea mentinerii trendului de crestere.

Personal, dupa cresterea de miercuri, m-as fi asteptat la o sesiune cu variatii mici, in special datorita faptului ca piata este in asteptarea celor mai importante date macroeconomice din aceasta saptamana. Este vorba de raportul despre somajul din Statele Unite, care va fi publicat vineri la 15:30 (ora Bucurestiului).

Piata estimeaza ca economia americana a creat in luna iulie 130.000 de noi locuri de munca si o rata a somajului constanta la 4,5%. Insa, este posibil ca o parte din investitori sa isi fi redus asteptarile, datorita raportului ADP, care a fost publicat miercuri.

ADP (Automatic Data Processing) este o companie privata care, prin resurse proprii, face o evaluare a numarului locurilor de munca din sectorul privat al economiei americane. Raportul ADP aferent lunii iulie a aratat ca s-au creat numai 48.000 de locuri de munca, mai putin de jumatate fata de estimari.

Sigur, trebuie sa tinem cont de faptul ca ADP ia in considerare numai sectorul privat. Dar chiar si asa, daca estimarea se va dovedi corecta si raportul oficial va indica o cifra de, sa zicem, 100.000, nu trebuie neaparat sa privim asta ca pe o cifra proasta din punctul de vedere al “sanatatii” economiei americane.

De ce? Pentru ca, in lunile recente, odata cu publicarea raportului oficial, elaborat de Bureau of Labor Statistics, am avut parte de revizuiri pozitive ale datelor din lunile precedente. Daca traditia se va pastra, chiar si cu o cifra sub 100.000, este posibil ca piata sa ia in calcul faptul ca luna viitoare aceasta va fi revizuita “in sus”.

Apoi, mai exista un aspect. Acela ca o parte din revirimentul burselor din zilele recente s-a datorat si faptului ca piata a inceput sa puna in pret o reducere de catre Fed a dobanzii la dolar cu 0,25% la finele anului. Din ce cauza? Problemele din sectorul imobiliar si, mai mult, acelea pe care la infrunta o parte din institutiile de credit ipotecar din piata sub-prime.

Deja American Home Mortgage si-a anuntat practic falimentul, in timp ce Accredited Home Lenders a avertizat recent investitorii ca viitorul sau este incert. Ca urmare, piata nu poate scoate din calcul o raspandire majora a fenomenului in intreaga industrie financiara, incluzand aici atat institutiile de credit ipotecar, dar si fondurile de tip hedge cu investitii in piata sub-prime.

Revenind la datele de vineri: o cifra a locurilor de munca in crestere fata de estimari ar putea dizolva “speranta” ca Fed-ul va mai opera acea reducere a ratei dobanzii, ceea ce nu ar fi de bun augur pentru pietele de capital.

dezbate pe Mersul Trendurilor, blogul lui Liviu Moldovan