Mii de veterani de razboi care au luptat in prima linie in conflictele din Irak si Afganistan au probleme de sanatate mintala, alcoolism, iar familiile lor se destrama, arata o cercetare a asupra militarilor britanici care au fost pe front.

In plus, din cauza marilor perioade petrecute in zonele de conflict ei se imbolnavesc de stres, potrivit studiului publicat in British Medical Journal online si citat de cotidianul The Guardian in editia electronica de vineri.

Cercetarea a inclus 5 500 de veterani de razboi dintre care 20% au stat mai mult de 13 luni pe front.

Nicola Fear, unul dintre cercetatori, a explicat ca acestia au fost intrebati despre problemele lor cu parintii, cu copiii, despre cele financiare si daca au avut destul spijin din partea familiilor lor. Multi au raspuns ca plecarea pe front, mai mult de 13 luni a insemnat mari probleme acasa.

De asemenea, unu din patru veterani care a stat mai mult de un an in zone de conflict, are probleme “severe” cu alcoolul. Situatia de schimba la cei care au stat pe front mai putin de 5 luni: unu din zece devin alcoolici.

Pe de alta parte, 5.2% din prima categorie sufera de stres fata de numai 3% din cea de-a doua categorie.

Cercetatorii au mai concluzionat ca incertitudinea privind data reintoarcerii de pe front este strans legata de angoasele mintale. Studiul a fost realizat in perioada 2001-2006.

Opozitia din Marea Britanie face presiuni asupra guvernului sa retraga militarii britanici din Irak.