In luna iunie a acestui an, productia industriala a scazut cu 2,7 % fata de luna precedenta, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica.

In pofida incetinirii ritmului de crestere in luna iunie, productia industriala a crescut cu 4,6% comparativ cu luna iunie a anului trecut, iar la nivelul primului semestru din acest an, cresterea a fost de 6,1% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Scaderea aferenta lunii iunie a fost cauzata de rezultatele negative inregistrate in industria prelucratoare.

Comparativ cu luna anterioara, in luna iunie, pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-13,8%), industria bunurilor intermediare (-5,7%), in industria bunurilor de capital (-1,9%) si industria bunurilor de uz curent (-0,9%). Industria energetica a inregistrat o crestere cu 4,7%.

Raportate la rezultatele aferente lunii iunie a anului trecut, datele din luna iunie a acestui an indica o crestere de 4,6%, avans sustinut de toate cele trei sectoare industriale: energia electrica si termica, gaze si apa (+10,8%), industria extractiva (+6,2%) si industria prelucratoare (+4,1%).

In pofida unei scaderi inregistrate in sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa (-2,3%), in primele sase luni ale acestui an, productia industriala a crescut cu 6,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.