Mitul Marilyn Monroe continua sa fie la ordinea zilei la Hollywood, chiar si dupa 45 de ani de la decesul celui mai celebru star cinematografic, sex simbol si diva pop al secolului XX. La decenii dupa moartea actritei americane (5 august 1962), pasiunea fanilor nu a scazut deloc.

Acestia asteapta cu nerabdare noua biografie Monroe, semnata de scriitorul Michelle Morgan, in colaborare cu Bill Pursel, fostul amic si confidentul lui Monroe. Numele actritei traieste in continuare si inca valoreaza zeci de milioane de dolari, iar orice informatie despre controversata sa viata se vinde ca painea calda.

Dincolo de personalitatea capricioasa si de scandalurile si controversele care i-au marcat viata personala si profesionala, Marilyn Monroe s-a impus prin frumusetea sa aparte si prin carisma care o evidentia intre toate artistele vremii.

Copilarie tragica, presarata de abandonuri si abuzuri sexuale

Pe numele sau adevarat Norma Jean Baker, celebra actrita s-a nascut pe data de 1 iunie, in Los Angeles, California. Si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei in orfelinat. Potrivit majoritatii biografilor, tatal sau biologic a fost Charles Stanley Gifford, agent de vanzari pentru un studio cinematografic unde lucra mama lui Monroe, Gladys Pearl Monroe Baker Eley.

Dar, potrivit certificatului ei de nastere, tatal ar fi norvegianul Martin Edward Mortensen. Mama, Gladys Baker, avand serioase probleme psihice, a fost internata la un sanatoriu cand Marilyn avea numai cinci ani. De aceea, fetita a copilarit alaturi de mai multe familii adoptive, unde a fost neglijata si abuzata, iar ulterior a fost lasata intr-un orfelinat.

A renuntat la liceu cand avea 16 ani si s-a casatorit cu un muncitor in varsta de 21 de ani, Joe Dougherty. Acesta a plecat sa lupte in cel de-al doilea razboi mondial, timp in care Norma Jeane Dougherty a inceput sa lucreze intr-o fabrica.

Semnele celebritatii

[c:1:s]A fost remarcata de un fotograful militar David Conover, care realiza un reportaj prin fabrici, despre femeile care ajuta la eforturile depuse pentru razboi. Observand potentialul ei de model, el i-a oferit sa colaboreze cu agentie de modelling.

Monroe a acceptat si a pozat in cateva reviste, ceea ce i-a deschis unele porti in industria fimului. Primele ei filme au fost facute pentru 20th Century Fox, intr-o vreme in care ea si-a si-a luat numele care a facut-o celebra.

Daca in primii ani a avut numai aparitii in roluri minore, Marilyn a inceput sa fie cunoscuta, ajutata fiind si de remarcabila ei prezenta scenica. La numai 24 de ani, 20th Century Fox i-au propus un contract de sapte ani, transformand-o intr-o adevarata "bomba sexy".

Frumoasa blonda face cariera la Hollywood

Imaginea de sex-symbol este confirmata prin filme precum „All About Eva”, "Niagara", "Love Nest", "Don't Bother to Knock", "How to Marry a Millionaire" si "Seven Years Itch".

Marilyn a jucat cele mai diverse roluri - blonda fara minte, tanara avida de avere sau cuceritoare absoluta. Si-a concentrat mereu eforturile sa obtina roluri consistente, iar la un anumit moment dat visul i-a devenit realitate.

Marele ei regret a fost ca, pentru majoritatea oamenilor, nu era mai mult decat un chip blond cu forme apetisante. Marilyn a dus o lupta colosala pentru a face cunoscuta si cealalta parte a sa, talentul si fragilitatea. A dorit sa fie actrita, nu un simplu ingredient erotic.

A vrut roluri mai "grele", mai solicitante, si a schimbat aerul pulsand de pasiune al Californiei cu seriozitatea de pe platourile de filmare new-yorkeze. A facut un rol de comedie excelent in filmul Statia de autobuz, din 1955. De asemenea, ea a anuntat ca isi va intemeia propriul studio de film si a inceput sa ia lectii de actorie de la celebrul Lee Strasberg, la Actor's Studio.

Diamonds Are A Girl's Best Friend

O viata personala dezastruasa

Insa, in viata personala a actritei, lucrurile mergeau din ce in ce mai prost. La opt ani dupa divortul de Joe Dougherty, in 1946, ea se casatoreste cu celebrul jucator de baseball Joe DiMaggio. Nici aceasta casnicie, poate prea mediatizata, nici mariajul ulterior cu dramaturgul Arthur Miller nu i-au adus implinirea.

Ultima s-a aparitie pe marile ecrane a fost in 1961, in filmul „Inadaptatii”, scris special de Miller pentru ea. Cei dou au divortat cu o saptamana inainte de premiera filmului.

In perioada urmatoare, Marilyn a incercat sa mai faca un film, insa a fost concediata din cauza bolilor frecvente si absentelor indelungate de pe platourile de filmare, despre care multi considerau ca au fost cauzate de dependenta ei de droguri. In august 1962, a murit din cauza unei supradoze de somnifere.

Moartea sa a fost calificata drept posibila sinucidere, insa adeptii teoriilor conspiratiei sustin ca decesul actritei ar avea legatura cu aventurile pe care le-ar fi avut cu presedintele John F. Kennedy si fratele acestuia, Robert Kennedy.

Momente de glorie Marilyn Monroe

De-a lungul anilor, popularitatea ei a ramas aceeasi, dupa moartea actritei fiind publicate nu mai putin de 15 biografii ale sale. Fostul ei sot, Joe DiMaggio, a continuat sa trimita flori la mormantul lui Marilyn pentru tot restul vietii lui.

Marilyn Monroe a fost mai mult decat o vedeta de film, devenind inca din timpul vietii un adevarat simbol al epocii si in ultima instanta al schimbarilor de mentalitate din urmatoarele decenii. Popularitatea sa a transformat-o rapid intr-un idol, iar povestea ei inca mai cutremura inimi.